podaci Ministarstva rada i socijalnog staranja

U suzbijanju sive ekonomije angažovano 815 nezaposlenih

Statistika pokazuje da je najviše angažovanih bilo u PU i to 384 od dana startovanja projekta, u Upravi policije 184, Upravi za inspekcijske poslove 229, Upravi Carina 24 i Ministarstvu saobraćaja i pomorstva četvoro

2516 pregleda 5 komentar(a)
omoć pružili eksperti EU, Foto: Luka Zeković
omoć pružili eksperti EU, Foto: Luka Zeković

U okviru programa osposobljavanja i radnog angažovanja mladih na poslovima sprečavanja sive ekonomije „Stop sivoj ekonomiji” u periodu od 2016. do 2019. godine angažovano je 615 učesnika, dok je u ovoj godini realizacije u toku za 210 učesnika, odnosno ukupno 815 učesnika. To su podaci Ministarstva rada i socijalnog staranja dostavljeni Vladi.

Ovaj program je kreiran uz ekspertsku pomoć nosilaca EU projekta „Aktivne mjere tržišta rada za zapošljivost“ a sprovodi ga Mistarstvo rada i socijalnog staranja, odnosno Zavod za zapošljavanje u saradnji sa Upravom za inspekcijske poslove, Poreskom upravom (PU) i Upravom policije. Naknadno je povećavan broj institucija koje su bile partneri na projektu.

Statistika pokazuje da je najviše angažovanih bilo u PU i to 384 od dana startovanja projekta, u Upravi policije 184, Upravi za inspekcijske poslove 229, Upravi Carina 24 i Ministarstvu saobraćaja i pomorstva četvoro.

“Kako su rezultati angažovanja ovih lica kroz projekat „Stop sivoj ekonomiji“ bili izuzetni i kako je navedeni projekat sa aspekta ove institucije ocijenjen veoma korisnim za unapređenja rada PU potvrđuje se i činjenicom da je nakon završetka ovog programa u četiri godine sprovođenja ovog projekta (sprovođenje projekta u 2020. godini je još u toku) njih 30 je zasnovalo radni odnos u PU na neodređeno vrijeme”, objašnjeno je u Ministarstvu rada.

U Upravi za inspekcije poslove je ukupno osam osoba zasnovalo radni odnos na neodređeno, dok u Upravi policije i Upravi carina nema stalno zapolsenih. Ministarstvo saobraćaja i pomorstva se u ovaj program uključilo tek u 2020. godini.

“Imajući u vidu da postoji izražena aktivnost sive ekonomije, naročito u oblasti drumskog i pomorskog saobraćaja, te nedovoljan broj inspektora u ovoj oblasti, to je u okviru realizacije programa za 2020. godinu kod ove institucije uključeno četiri lica sa stečenim visokim obrazovanjem”, objašnjeno je u Ministarstvu rada

Preporučujemo za Vas