Za investicije i nova radna mjesta 2,3 miliona eura

Rok za prijave za pomoć u okviru programa za podsticanje direktnih investicija koji realizuje Ministarstvo ekonomije ističe danas

3598 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Rok u kome su mikro, mala, srednja i velika preduzeća mogla da se prijave za pomoć u okviru Programa za podsticanje direktnih investicija koji realizuje Ministarstvo ekonomije danas ističe, a ukupan budžet za njegovo sprovođenje je 2,3 miliona eura.

Ovaj program podrazumijeva ulaganje u investicioni projekat, odnosno, ulaganje u materijalnu i nematerijalnu imovinu od dana podnošenja prijave zaključno sa istekom tri godine od dana podnošenja prijave.

Ulaganja u materijalnu imovinu obuhvataju investiranje u zemljište i objekte, proizvodne pogone, mašine i opremu, kao i troškove zakupa poslovnih prostorija za potrebe realizacije investicionog projeka i investiranje u zakupljeno zemljište, objekte i proizvodne pogone. To pod uslovom da period zakupa nije kraći od deset godina od dana zaključenja ugovora o korišćenju novca za podsticanje investicija.

Ministarstvo ekonomije odobrava refundaciju dijela troškova u visini do 50 odsto od ukupne vrijednosti ulaganja u investicioni projekat za velika preduzeća, do 60 odsto od ukupne vrijednosti ulaganja u investicioni projekat za srednja spreduzeća i do 70 odsto od ukupne vrijednosti ulaganja u investicioni projekat za mala preduzeća, a za kapitalne investicije do 17 odsto od ukupne vrijednosti ulaganja u investicioni projekat. Maksimalni iznos subvencije je milion eura.

Iz Ministarstva ekonomije je ranije objašnjeno da novac za podsticanje investicija, može se dodijeliti za investicione projekte čija je minimalna vrijednost novog ulaganja 250 hiljada eura, kojima se obezbjeđuje zapošljavanje najmanje osam novozaposlenih u roku od tri godine od dana podnošenja prijave za učešće u postupku dodjele novca za podsticanje investicija.

“Za ulaganje u investicione projekte na području opština iz sjevernog i središnjeg regiona, osim glavnog grada Podgorice, novac za podsticanje investicija može se dodijeliti za investicione projekte čija je minimalna vrijednost novog ulaganja 100.000 eura i kojima se obezbjeđuje zapošljavanje najmanje četiri novozaposlena u roku od tri godine od dana podnošenja prijave”, kazali su u ministarstvu.

Prema pravilima, novac iz ovog programa ne može se koristiti za finansiranje investicionih projekata u sektoru primarne poljoprivredne proizvodnje, proizvodnje sintetičkih vlakana, saobraćaja koji obuhvata prevoz putnika u vazdušnom, pomorskom, drumskom ili željezničkom saobraćaju i na unutrašnjim plovnim putevima ili usluge komercijalnog prevoza tereta. Uz to, ne može se koristititi za finansiranje investicija u oblasti igara na sreću, trgovine, primarne proizvodnje uglja i čelika, proizvodnje električne energije, nafte i gasa, duvana i duvanskih prerađevina, oružja i municije, proizvodnje genetski modifikovanih organizama i opasnog otpada.

Novac će se dodjeljivati kroz otvoreni javni poziv, odnosno do utroška raspoloživog novca za programsku liniju.

Pravo na učešće imaju i novoosnovane firme koji posluju najmanje 30 dana od dana predaje aplikacije.

Bonus video: