Skijanje u decembru ako snijeg i korona dozvole

U državnom Ski-centru Kolašin 1600 kažu da su spremni, da su cijene nepromijenjene i da se nadaju domaćim i gostima iz regiona...

40206 pregleda 56 reakcija 25 komentar(a)
Čekajući snijeg: Kolašin 1600, Foto: Facebook/Skijališta Crne Gore
Čekajući snijeg: Kolašin 1600, Foto: Facebook/Skijališta Crne Gore

Gotovo spremni, sa novinama u ponudi, prošlogodišnjim cijenama, ali i ogromnom neizvjesnošću, dva kolašinska ski-centra dočekuju zimsku turističku sezonu.

Zvanično otvaranje planirano je za sredinu decembra, ako bude snijega, ali i u zavisnosti od epidemiloške situacije.

U državnom Ski-centru Kolašin 1600 i privatnom Kolašin 1450 još ne mogu sa sigurnošću reći na koja tržišta mogu računati. Uglavnom, kažu da se nadaju domaćim i gostima iz regiona.

Kako je “Vijestima“ kazao Miloš Popović, izvršni direktor Skijališta Crne Gore, u okviru kojih posluje Kolašin 1600, sve je spremno za prve goste.

“Skijališta su u potpunosti spremna za početak zimske turističke sezone 2020/2021. Ponuda je fokusirana na domaće tržište i na tržišta iz regiona. Trenutna situacija sa Covid 19 virusom i dalje nam ne ide u prilog. Svakodnevno povećanje broja zaraženih direktno utiče na opadanje interesovanja inostranih gostiju za Crnom Gorom kao renomiranom turističkom destinacijom. Međutim, poslujemo sa uvjerenjem da će se situacija znatno poboljšati do otvaranja zimske turističke sezone, te da će posjeta, pored domicilnih gostiju, biti ispunjena i turistima iz regiona“, kazao je on za “Vijesti”.

Skijališta Crne Gore, objašnjava Popović, aktivno promovišu svoju ponudu i na inostranim tržištima. Prije posljednjeg talasa pandemije, tvrdi Popović, bilo je dosta najava i velikog interesovanja gostiju iz više evropskih zemalja.

“Formirali smo veliku bazu turoperatora iz Njemačke, Austrije, Francuske, Italije, Izraela..., kao i država iz regiona. Međutim, i dalje je sve neizvjesno upravo zbog pogoršanja epidemiološke situacije. I dalje radimo na tome da privučemo što veći broj inostranih gostiju, te se nadamo da će se do otvaranja zimske turističke sezone uslovi za to steći“.

Tokom predstojeće turističke zime, najavljuje Popović, na tom skijalištu u ponudi će biti 10,5 km skijaških staza. To je, objašnjava, šest kilometara više u odnosu na prethodnu sezonu.

“Standardnu ponudu čine usluge ski-rentala, ski-škole, kafe-bara i restorana Troglava, panoramske vožnje žičarom... Ukoliko, u međuvremenu, dođe do pozitivnih promjena usljed kojih će NKT odobriti ponovna masovna okupljanja, sa zadovoljstvom ćemo nastaviti sa organizacijom takmičenja, team building aktivnosti, raznih vidova manifestacija, proslava i drugih događaja“, najavljuje Popović.

Cijene najtraženijih ski-pasova će, kaže on, biti na prošlogodišnjem nivou. Višednevne karte (petodnevni/ šestodnevni/sedmodnevni ski pas) na Ski-centru Kolašin 1600 biće nešto povoljnije nego prethodne zimske turističke sezone.

“U zavisnosti od vremenskih uslova i drugih objektivnih okolnosti, u toku sezone ćemo utvrđivati akcijske cijene i na drugu vrstu ski-pasova, odnosno na kompletne usluge ski-centra. Parking za dnevne skijaše tokom cjelokupnog trajanja sezone biće besplatan“, kaže Popović.

On je najavio i akcijsku prodaju sezonskog ski-passa koja će trajati od 10. novembra do 15. decembra po cijeni od 150 eura za odrasle, odnosno 80 za djecu do 14 godina.

Kupci sezonskih ski-pasova dobijaju i gratis vaučere za tri uzastopna dana skijanja/bordanja na Olimpijskom centru Jahorina i tri uzastopna dana skijanja/bordanja na jednom od ski-centara kojima rukovode Skijališta Srbije.

Prema riječima direktorice Ski-centra Kolašin 1450 Dijane Bulatović, pripreme za turističku zimu na tom skijalištu još traju.

“Još traje servisiranje, žicara i liftova, ostalih tehničkih uređaja, košenje i uređenje staza. Što se tiče otvaranja sezone, ako budu uslovi dozvoljavali, planiramo sredinom decembra kao i svake godine. Naravno, sve zavisi od epidemiloške situacije“, kazala je ona.

Privatno skijalište Kolašin 1450
Privatno skijalište Kolašin 1450foto: Facebook/Skijališta Crne Gore

Istakla je da očekuje da će cijene ostati na nivou prethodnih godina. Rekla je i da još nije izvjesno sa kojih tržišta će doći gosti.

Zimske sezona u oba ski-centra prošle godine praktično nije ni bilo zbog nezapamćene nestašice snijega.

I pored milionskih ulaganja u državni Ski-centar Kolašin 1600, sistem za vještačko osnježavanje neće biti spreman ni ovo godine, pa nadležnima ostaje da gledaju u nebo i nadaju se padavinama.

Nestašica snijega i pandemija desetkovali prihode u 2020.

Kolašinska turistička privreda je u nezavidnoj je situaciji, kazao je nedavno direktor Turističke organizacije Aleksandar Vlahović. On je podsjetio da je prošla zimska turistička sezona bila izuzetno neuspješna, zbog nedostatka snijega, a pandemija je “desetkovala prihode tokom ljeta“.

“Popunjenost smještajnih kapaciteta tokom ljetnje sezone je bila 25 odsto u odnosu na prošlu godinu. Sve to uz značajno niže cijene. Na primjer, u periodu jun, jul i avgust 2019. u Kolašinu je zabilježeno 18.500 dolazaka turista, koji su ostvarili nešto više od 35.000 noćenja. Za iste mjesece ove godine zabilježeno je 3.200 dolazaka sa nešto više od 8.500 ostvarenih noćenja“.

Pojedini objekti, podsjeća on, poput hotela Four Points by Sheraton, nijesu ni otvarani tokom ljetnje sezon. Neizvjesno je i njihovo otvaranje za predstojeću - zimsku.

Bonus video: