Visoke i zvanične brojke o nezaposlenost

Nezaposlenih 44.811 na kraju oktobra

Više je nezaposlenih građana nego krajem septembra

6956 pregleda 2 komentar(a)
Zavod za zapošljavanje, Foto: Luka Zeković
Zavod za zapošljavanje, Foto: Luka Zeković

U Crnoj Gori je na kraju oktobra bilo 44.811 nezaposlenih, što je 3,3 odsto više nego u septembru, pokazuje mjesečni izvještaj Zavoda za zapošljavanje.

Stopa nezaposlenosti je porasla sa 18,7 odsto na 19,31 odsto. Najveća stopa, 32,7 odsto, zabilježena je u julu 2000, a najniža je bila u avgustu 2009. godine - 10,1 odsto.

Zavod je od početka godine evidentirao 11,4 hiljada novozaposlenih.

Od početka godine je oglašeno j19,94 hiljade slobodnih radnih mjesta.

Crna Gora bilježi i značajan pad zaposlenosti, što pokazuju podaci Monstata.

Evropska komisija (EK) u jesenjem izvještaju je ukazala na brzi pad zaposlenosti, navodeći da su uticaji pandemije do sada ublaženi subvencijama za zarade da bi se izbjegla veća otpuštanja, ali i povećanjem broja ekonomski neaktivnih ljudi (uglavnom sezonskih i privremenih radnika).

“Kao rezultat, podaci o nezaposlenosti za 2020. godinu bilježe blago pogoršanje u poređenju sa mnogo bržim padom zaposlenosti. Osnovni scenario predviđa postepeni oporavak zaposlenosti, jačanje privatne potrošnje i podršku revitalizaciji ekonomske aktivnosti 2021. i 2022. godine. Ipak, brzina oporavka zavisiće od sposobnosti održavanja granica otvorenih za strane sezonske radnike i turiste”, navodi se, između ostalog, u dijelu izvještaja za Crnu Goru.

Preporučujemo za Vas