U Livnici strahuju od otkaza, Pejović kaže da bi samo mogli biti preraspoređeni

Dio od 28 radnika pogona Uniprom KAP-a žalio se Uniji sindikata

23201 pregleda 35 reakcija 35 komentar(a)
Ko ne želi da ide, neće ostati bez posla: Pejović, Foto: Luka Zeković
Ko ne želi da ide, neće ostati bez posla: Pejović, Foto: Luka Zeković

Radnici Livnice u preduzeću Uniprom KAP, njih 28, strahuju da će ostati bez posla i Uniju slobodnih sindikata (USS) su obavijestili da se taj pogon gasi.

„Očekuje se da će ubrzo pred radnicima Livnice, kako strahuju, biti postavljen ultimatum: ili ćeš da uzmeš da otpremninu (prema vladinom socijalnom programu) i napustiš KAP, ili da pređeš u drugu fabriku i budeš angažovan preko agencije za posredovanje u zapošljavanju“, informacije su USS, saopštene “Vijestima”.

Gazda Uniprom KAP-a Veselin Pejović tvrdi da radnici Livnice KAP-a neće ostati bez posla, ukoliko oni ne žele odlazak. On je, ipak, nagovijestio da će u slučaju privremenog zastoja u ovom pogonu radnici biti raspoređeni u druge dvije modernizovane fabrike unutar KAP-a, a tvrdi da bi to radili bez posredovanja agencije.

„Livnica je remontovana, a procijenićemo da li nam se na tržištu više isplati da prodajemo T-ingote ili bilete (dužine sedam metara) čija je probna proizvodnja počela“, kazao je Pejović “Vijestima”.

Stečaj u Kombinatu, kojim su rukovodile kompanije ruskog biznismena Olega Deripaske, pokrenula je država u julu 2013, a nakon tendera - njegovom imovinom i aluminijumskom proizvodnjom od sredine jula 2014. gazduje kompanija Uniprom KAP Veselina Pejovića.

Ne otpuštamo, treba još radnika

Pejović je istakao da otkad je preuzeo proizvodnju, u Uniprom KAP-u je uvijek radilo oko 500 ljudi, da planira da zaposli još oko 20-30 radnika i da ne želi da otpušta radnike.

Na pitanje da li je tačno da stečajna uprava KAP-a više neće angažovati radnike Livnice, ali i preostale radnike za potrebe Uniprom KAP-a i sa njima potpisivati ugovore o radu na određeno, već da će oni ubuduće biti angažovani preko licencirane agencije za zapošljavanje, Pejović je odgovorio:

„Prvi put čujem za tako nešto. Dok sam ja ovdje, neće biti agencija. Može se desiti samo da ubuguće rade u okviru neko druge posebne firme. Bitno je da radnici, ali i svi ostali, znaju da se u KAP-u ne može raditi kao što je to bio slučaj 1974. godine, jer dobro znate kako se to završillo 2013. godine“.

Iz Unije sindikata tvrde da ovo zbog čega sad strahuju radnici Livnice ubuduće, prema njihovim najavama, može snaći i zaposlene u Elektrolizi KAP-a.

“Ako bi neko odlučio da napusti KAP, ostaje mu i dalje otvoreno pitanje neuplaćivanog benifciranog radnog staža, za prethodnih sedam godina, koliko je KAP u stečaju“, napomenuli su iz USS.

KAP u stečaju od države traži 8,72 miliona

KAP u stečaju tužio je državu Crnu Goru, jer po osnovu poravnanja iz novembra 2009. godine nije isplaćeno 8,72 miliona eura po osnovu punog iznosa subvencije za električnu energiju.

Predmet je kod sutkinje Senade Hasanagić.

Sutkinja-portparol Danijela Vukčević je, odgovarajući na pitanja “Vijesti”, saopštila da je tužba podnijeta 2. marta ove godine, da je održano pripremno ročište, a ročište glavne rasprave je zakazano za 15. decembar.

Tužba zbog subvencija

“Tužilac u ovoj pravnoj stvari potražuje od tuženog isplatu iznosa od 8.720.000 eura koji, prema navodima iz tužbe, Crna Gora nije isplatila tužiocu na ime punog iznosa subvencije za električnu energiju kako je ugovoreno članom 11.3 ugovora o poravnanju. Zaključen je između Fonda za razvoj, Fonda PIO, Zavoda za zapošljavanje, države Crne Gore, CEAC Holdings Limited sa sjedištem u Kipru, En+Group Limited sa sjedištem u državi Jersey, Kombinata aluminijuma AD Podgorica i Rudnika boksita AD Nikšić od 16. novembra 2009. godine”, objašnjeno je iz Privrednog suda.

Bonus video: