Ministarstvo finansija: Krivokapić nas nije kontaktirao oko Nacrta budžeta

Ministarstvo predlaže održavanje radnih sastanaka, u okvirima mjera utvrđenih naredbama NKT-a i ministra zdravlja, u cilju prezentovanja karakteristika Nacrta budžeta za narednu godinu i pojašnjenja svih otvorenih pitanja i nedoumica

20459 pregleda 202 reakcija 24 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Ministarstvo finansija reagovalo je na navode mandatara Zdravka Krivokapića u vezi sa nemogućnošću dobijanja informacija o Nacrtu budžeta za 2021. godinu, kazavši da ih ni Krivokapić ni njegov tim do sada nisu kontaktirali "sa iskazanim interesovanjem za dobijanje informacija" o Nacrtu budžeta za narednu godinu.

Ukazuju da je Nacrt zakona o budžetu za 2021, shodno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, pripremljen 30. oktobra.

"Nakon konsultacije sa Vladom, s obzirom na najave o formiranju Vlade početkom novembra 2020. godine, odlučeno je da se Nacrt budžeta za 2021. godinu ne stavlja u dalju proceduru, već da bude predmet razmatranja novoformirane Vlade, imajući u vidu da godišnji zakon o budžetu treba da sadrži fiskalni izkaz politika koje će se sprovoditi u narednom periodu, a o kojima će odlučivati nova Vlada", stoji u saopštenju Ministarstva finansija.

Napominju da izrada godišnjeg zakona o budžetu počinje već u januaru, te da Nacrtu budžeta prethodi izrada stručnih uputstava, smjernica, organizovanje "velikog broja radnih sastanaka i značajan obim uloženog truda i napora zaposlenih". "Apelujemo da se u javnosti ne omalovažava rad zaposlenih u Ministarstvu finansija i drugim institucijama, koji su, u izuzetno otežanim okolnostima izazvanim pandemijom korona virusa, radili na pripremi ovog dokumenta", dodaje se u saoštenju.

"Imajući u vidu prethodno navedeno, kao i da je u međuvremenu došlo do odlaganja datuma zasijedanja Skupštine Crne Gore na kojoj je planirano odlučivanje o izboru Vlade, što onemogućava ispunjavanje utvrđenih rokova za razmatranje budžeta i dovodi u pitanje mogućnost usvajanja budžeta do kraja tekuće godine, u cilju efikasnijeg rada, Ministarstvo finansija poziva gospodina Krivokapića i njegov stručni tim da stupe u kontakt sa Ministarstvom finansija, ukoliko se smatra za shodnim, i iskažu interesovanje po ovom i svim drugim pitanjima koja se smatraju urgentnim u ovom periodu prije formiranja Vlade. Po iskazanom interesovanju, Ministarstvo će obezbijediti sve zahtjevane informacije, i staviti ih na raspolaganje, a koje su u nadležnosti Ministarstva i koje može podijeliti u skladu sa zakonom. Ukoliko se smatra korisnim, Ministarstvo finansija predlaže održavanje radnih sastanaka u narednom periodu, u okvirima mjera utvrđenih naredbama NKT-a i Ministra zdravlja, u cilju prezentovanja karakteristika Nacrta budžeta za narednu godinu i pojašnjenja svih otvorenih pitanja i nedoumica", dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva ističu i da bi, imajući u vidu najavu o reorganizaciji Vlade, kojom se predviđa izmjena organizacione strukture, spajanje institucija, kao i formiranje novih, s obzirom na kratak vremenski period do kraja tekuće godine, posjedovanje informacija o novoj podjeli nadležnosti bilo od značajne koristi Ministarstvu finansija, kako bi se pravovremeno izvršilo prilagođavanje informacionog sistema za pripremu i planiranje budžeta i povezivanje programskih djelatnosti, i njima pripadajućih alokacija, sa novom organizacionom šemom.

"Ukazujemo da je za ove aktivnosti potrebno vrijeme, te predlažemo da stručni tim gospodina Krivokapića dostavi Ministarstvu finansija Nacrt izmjena i dopuna Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave, ukoliko je Nacrt izmjena pripremljen, ili podjeli informacije po ovom pitanju u direktnoj komunikaciji", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: