zatražile su saglasnost od glavnog državnog arhitekte za idejno rješenje prvog luksuznog turističkog rizorta

„Smokva” čeka dozvolu već 15 godina

Kompanije iza kojih stoji rusko-izraelski kapital nanovo zatražile zeleno svjetlo za luksuzni turistički rizort vrijedan 260 miliona kod Reževića

18197 pregleda 42 reakcija 15 komentar(a)
Smokva bay, sadašnji izgled, Foto: Smokva bay
Smokva bay, sadašnji izgled, Foto: Smokva bay

Kompanije V.A.S. Invest, Boticelli Land Development i Ava Development, iza kojih stoji rusko-izraelski kapital, zatražile su saglasnost od glavnog državnog arhitekte za idejno rješenje prvog luksuznog turističkog rizorta u Budvi “Smokva bay“ nadomak Reževića, u čiju izgradnju namjeravaju da ulože 260 miliona eura.

Time bi trebalo napokon da se stavi tačka na gotovo deceniju i po dugu agoniju kroz koju su prolazili investitori, od kada su, još 2005. za tada nevjerovatnih 25 miliona eura kupili 13 hektara zemlje od mještana i Opštine Budva. U međuvremenu, investitori, koji su godinama čekali da se usvoje planska dokumenta, dokupili su još četiri hektara, da bi prije dvije godine započeli i zemljane radove i izgradnju infrastrukture, za šta su potrošili dodatnih 12 miliona eura.

“Smokva bay” predviđa kompleks dva hotela sa rezidencijalnim kompleksom vila, koje će se kaskadno spuštati ka moru, te izgradnju niza pratećih sadržaja, od rekreativnih do trgovačko-ugostiteljskih. Riječ je o prvom privatnom ljetovalištu na našoj obali.

Smokva bay, planirani  izgled
Smokva bay, planirani izgledfoto: Smokva bay

Investitori su o svojim namjerama gradnje prvog rizorta na budvanskoj obali, još prošle godine upoznali tadašnjeg, a i sadašnjeg gradonačelnika Marka Carevića, nakon čega je Opština Budva i javno dala podršku projektu.

Opština Budva je prije deceniju i po, nakon što je to odobrio lokalni parlament, prodajom 62 hiljade kvadrata svoje zemlje konzoricijumu kompanija na lokalitetu Smokvica inkasirala 13 miliona eura. To je bila najveća finansijska injekcija koju je jedna lokalna uprava u Crnoj Gori ikada do tada prodajom svoje imovine dobila. Opština Budva je prodajom zemlje na Smokvici omogućila je stabilizaciju finansijskih prilika, u kojima se tada nalazila, redovnu isplatu zarada zaposlenima, ali i početak investiranja.

V.A.S. Invest, Boticelli Land Development su tada kupili i od mještana praktično isto toliko kvadrata zemlje plaćajući po nevjerovatnim cijenama, što je i označilo i početak zlatnog doba prodaje nekretnina na budvanskoj rivijeri. Ipak, iako su očekivali da će ubrzo realizovati svoje zamisli, investitore su ubrzo dočekali veliki problemi.

Planski dokument, kojim je obuhvaćen veliki zemljišni kompleks ističe, kada Opština Budva, odnosno njena Agencija za planiranje, pristupa izmjenama Urbanističkog projekta “Turističko naselje Smokvica”. Međutim, tada kreću muke po investitore. Ministarstvo održivog razvoja i turizma u četiri navrata je vraćalo planski dokument na doradu, jer resor kojim je tada upravljao Branimir Gvozdenović uvijek je nalazio propuste planera i vraćao Urbanistički projekat na doradu, prolongirajući početak milionske investicije.

Tek 2017. planski dokument dobija zeleno svjetlo Ministarstva održivog razvoja, i to kada ga je preuzeo tadašnji ministar Pavle Radulović. Investitori raspisuju i međunarodni konkurs za izgled budućeg turističkog rizorta. Ubrzo zeleno svjetlo na Urbanistički projekat daje i lokalna samouprava, predvođena Demokratama i Demokratskim forontom, koji su se takođe saglasili da na Smokvici nikne višemilionski vrijedan turistički kompleks. Investitori su prethodnih godina gradili infrastrukturu, a i radili na projektnoj dokumentaciji, koja je sada predata na saglasnost.

Kako se navodi u idejnom rješenju, hoteli će biti iz svjetskog lanca hotela Acco r - i to brendovi Raffles i Fairmont.

“Razvoj ‘Smokva Bay’ je već počeo, uz striktnu posvećenost kreiranju destinacije svjetske klase. Master plan će integrisati raznoliko ljetovalište čiji će objekti i prostori biti smješteni tako da omoguće jednostavan pristup ovoj izuzetnoj obali. Međunarodno brendirani hoteli, ponuda za goste, butici, pogodnosti tokom slobodnog vremena su sve ključne komponente identiteta gostoljubivosti. Komfor luksuznog smještaja, kvalitet usluge sa šest zvjezdica, neometan pristup priobalju i pomorsko istraživanje će učvrstiti rizort u okruženju Rivijere“, navodi se u projektu za koji se čeka saglasnost. Izgradnja budućeg rizorta odvijala bi se u fazama, odnosno gradili bi se prvo jedan hotel i dio turističkog naselja sa vilama, te lungo mare sa pratećim objektima, a nakon toga i drugi hotel i ostatak rezidencijalnog kompleksa. Ono na čemu se u projektu insistira je da zauzetost terena ne bi bila veća od 0,2, dok bi izgrađenost bila 0,8.

Preporučujemo za Vas