Korona-kriza ogroman problem za avio-kompanije: Samo Slovenija gore prošla od Crne Gore

Aerodrom u Podgorici je, prema podacima ACI, za devet mjeseci ove godine imao ukupan promet od 278.005 putnika, što je 73 odsto manje nego u istom periodu lani

10266 pregleda 0 komentar(a)
: Korona kriza veliki problem i za avio-kompanije: Sa aerodroma u Podgorici, Foto: Savo Prelević
: Korona kriza veliki problem i za avio-kompanije: Sa aerodroma u Podgorici, Foto: Savo Prelević

Crna Gora ima drugu najveću stopu pada prometa u avio-saobraćaju od zemalja regiona bivše Jugoslavije, objavio je juče specijalizovani porta ExYu Aviation, pozivajući se na podatke Međunarodnog savjeta aerodroma ACI (Airport Coincil International).

Pad broja putnika na aerodromima u Tivtu i Podgorici zbog pandemije kovid-19, od 1. januara do 30. septembra iznosio je 80,5 odsto. Od toga, nešto gori rezultat u regionu bivše Jugoslavije ima samo Slovenija gdje je pad broja putniika u avio-saobraćaju za tri kvartala ove godine iznosio 81,5 odsto. Hrvatska ima pad od 79,2 odsto u odnosu na devet mjeseci prošle godine, Bosna i Hercegovina 78,3, dok je Srbija sa padom od 68,7 odsto u odnosu na kraj trećeg kvartala 2019, relativno blizu evropskom prosjeku u ovoj godini.

Aerodromi u Evropi su ove godine od januara do kraja septembra, usljed pandemije, imali prosječan pad prometa od 67 odsto. Smanjenje obima prometa u avio-sabraćaju od 68,5 odsto u odnosu na kraj trećeg kvartala lani, bilježi i Makedonija, dok je na Kosovu pad iznosio 60,6 odsto.

Koliko je koronavirus pogubno djelovao na turizam i industriju putovanja, najbolje svjedoče podaci o padu prometa na aerodromima na području bivše Jugoslavije, koji su prvenstveno orijentisani na pružanje usluga turistima koji dolaze da ljetuju na jadranskoj obali.

Tako je za devet mjeseci ove godine među deset najprometnijih aerodroma na području bivše države, najveću stopu pada prometa od 87,7 odsto u odnosu na uporedni period lani - zablježio aerodrom "Dubrovnik", dok je aerodrom "Tivat" imao pad prometa od 86 odsto i za devet mjeseci je opslužio samo 172.493 putnika. Takva je situacija i u Splitu koji je za devet mjeseci ove godine imao 78,9 odsto manje putnika nego lani. Sličan pad od 81,5 odsto zabilježio je još samo aerodrom u Ljubljani, pri čemu se na njegov rezultat odrazila i činjenica da je Slovenija nedavno ostala bez svoje nacionalne avio-kompanije jer je „Adrai Airways“, koj je obavljala najveći dio avio-saobraćaja u toj državi, bankrotirala.

Aerodrom u Podgorici je, prema podacima ACI, za devet mjeseci ove godine imao ukupan promet od 278.005 putnika, što je 73 odsto manje nego u istom periodu lani.

Bonus video: