"CBCG SE KORISTI MALICIOZNIM OPASKAMA"

Atlas grupa: Žugić štiti kriminalne aktivnosti Prve banke, zato je Krgović i smijenjen

"Žugić i svi koji sada, pokušavajući da sačuvaju prvu familiju od odgovornosti, krše zakone moraju biti svjesni da će biti suočeni sa svojim činjenjima i da će za to platiti cijenu", saopšteno iz Atlas grupe
9407 pregleda 9 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Luka Zeković
Radoje Žugić, Foto: Luka Zeković

Uloga guvernera Centralne banke Crne Gore Radoja Žugića je da čuva Prvu banku, koja se bavi pranjem para i drugim kriminalnim aktivnostima, a biši guverner Ljubiša Krgović smijenjen jer nije htio da ispunjava takve želje prve familije i u CBCG zastupa njihove interese, saopšteno je iz Atlas grupe.

Oni su reagovali na navode Centralna banke (CBCG) koja je pozvala većinskog vlasnika, Atlas grupe, Duška Kneževića, da se, umjesto rasipanja energije na neosnovane krivične prijave, "koncentriše na zaokruživanje ponude za dokapitalizaciju svog posljednjeg uporišta grupe - Atlas banke".

Advokatski tim Atlas Grupe podnio je u četvrtak Višem državnom tužilaštvu krivične prijave protiv Žugića, privremene upravnice u Atlas banci Tanje Terić, bivšeg privremenog upravnika u IBM banci Milana Remikovića i više drugih za sada NN službenika CBCG, zbog toga što su, kako je saoptšeno iz Atlas grupe. "prouzrokovali štetu akcionarima Atlas banke i IBM banke u iznosu oko 80 miliona eura".

"Umjesto činjenicama, CBCG se služi proizvoljnim konstrukcijama i malicioznim opaskama. Time razotkrivaju svoj strah od posljedica gaženja zakona u slučaju Atlas i IBM banke. Činjenice su da su Žugić, Terić i Remiković kršenjem odredbi Zakona o bankama i Zakona o privrednim društvima, zaustavili gotovo sve komercijalne aktivnosti dvije banke, u značajnoj mjeri ugrozili aktivu smanjenjem prihoda i na taj način prouzrokovali štetu po akcionare i po klijente u iznosu od oko 80 miliona eura. Time su počinili krivično djelo. Činjenice su da je advokatski i tim stručnjaka za finansije Atlas Grupe konstatovao da je postupanje CBCG prilikom oduzimanju dozvole za rad i pokretanju stečaja u IBM Banci sadržalo izrazito i očigledno kršenje više zakona države Crne Gore. CBCG i privremena uprava nisu omogućili akcionarima i povjeriocima IBM banke, i pored zvaničnih zahtjeva, uvid u dokumentaciju, čime su onemogućili zainteresovane u postupku da imaju pravičnu mogućnost za osporavanje njihovih akata. To je urađeno namjerno i tendenciozno, sa ciljem da istina vezana za IBM banku ne bi izašla u javnost. IBM banka je u vrijeme uvođenja privremene uprave raspolagala sa najviše likvidnih sredstava od dobijanja dozvole za rad, nivo imovine nije bio niži od nivoa obaveza, što je CBCG u rješenjima navela kao razlog za oduzimanje dozvole", navodi se u reagovanju Atlas grupe.

Dodaju da se CBCG "poslužila neadekvatnim obrazloženjima", u kojima je "nejasno i bez ikakvih dodatnih kalkulacija i objašnjenja navela da je imovina banke smanjena za dodatnih 8 miliona eura, navodeći da se radi o vrednovanju akcija koje banka ima u posjedu i o kreditima koji nisu adekvatno obezbijeđeni".

"Pritom, nijesu naveli o kojim kreditima se radi, niti o kakvim otpisima. Na taj način su izveli netačan zaključak da je imovina banke niža od obaveza, iako je riječ o skromnih 103.000 eura. To je podatak CBCG. Nijedna od tvrdnji sadržanih u obrazloženju Rješenja, nije utvrđena kao nepravilnost u posljednjim izvještajima kontrole CBCG, neposredno prije uvođenja privremene uprave. To je još jedan od pokazatelja neobjektivnosti i očigledne namjere da se pojedine pozicije imovine IBM banke namjerno potcijene".

Iz Atlas grupe navode i da je CBCG prilikom vrednovanja akcija IBM banke koristila nominalnu vrijednost, a ne tržišnu.

"Tržišna vrijednost je apsolutni standard za vrednovanje takvih pozicija banke, o čemu se izjasnila i renomirana revizorska kuća, potvrđujući takav stav. IBM banka ponudila je CBCG dodatna obezbjeđenja za svoje loše plasmane u iznosu višem od 6 miliona eura neposredno prije uvođenja privremene uprave, ali CBCG nije formalno odgovorila na ponudu. Ta ponuda je usmeno odbijena, čime je CBCG izabrala da banku gura u stečaj, umjesto da prihvati rješenje koje vodi ozdravljenju".

Iz Atlas grupe tvrde i da se CBCG "osim manipulacijama, služi i neistinama".

"Nije tačno da nijesu bili obaviješteni da postoji mogućnost da kompanija Kaspia, po osnovu nacrta, a ne punovažne garancije, povuče iz Atlas banke 15 miliona eura. Oni su o tome, kao supervizor, imali informaciju. Većinski akcionari Atlas banke već su saopštili da će učestvovati u dokapitaliaciji, uz zahtjev da se oslobodi blokirani novac deponenata i klijenata i da bivši izvršni direktor Marko Nikolić bude uključen u donošenje poslovnih odluka kako bi zastupao interese vlasnika. G Knežević vjeruje da će do 21. februara hobotnici biti otkinuta glava, a samim tim i guverner Žugić, jedan od pipaka hobotnice i zaštitnik Prve banke", navodi se u saopštenju.

Navodi se i da "Žugić i svi koji sada, pokušavajući da sačuvaju prvu familiju od odgovornosti, krše zakone moraju biti svjesni da će biti suočeni sa svojim činjenjima i da će za to platiti cijenu".