ŠTA OTKRIVA ODGOVOR EPCG

Grbovića sljedovala novčana naknada

Penzionisani Grbović podnio ostavku, dan nakon što su “Vijesti” objavile da je postao član Odbora CEDIS-a i pitale kako je angažovan i kolika mu je mjesečna naknada za rad

19038 pregleda 34 reakcija 32 komentar(a)
Kratko se zadržao, tvrdi da angažmanom nije bila predviđena novčana nadoknada: Grbović, Foto: Filip Roganović
Kratko se zadržao, tvrdi da angažmanom nije bila predviđena novčana nadoknada: Grbović, Foto: Filip Roganović

Bivši predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović podnio je juče neopozivu ostavku na članstvo u Upravnom odboru (UO) Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), dan nakon što su “Vijesti”objavile da je, nakon penzionisanja, angažovan u Bordu CEDIS-a krajem oktobra ove godine.

Grbović je odluku saopštio nakon što su “Vijesti” pitale državno preduzeće po kojem osnovu je angažovan i koliko mu je novčana naknada.

“Povodom netačnih i zlonamjernih pisanja pojedinih medija o mom angažmanu u Upravnom odboru CEDIS-a i zarade koju ostvarujem po tom osnovu, radi tačnog informisanja javnosti saopštavam da tim angažmanom nije predviđena bilo kakva novčana nadoknada. Uz puno uvažavanje motiva Vlade koja me je predložila za članstvo u UO, cijeneći višegodišnje iskustvo i rezultate u realizaciji brojnih važnih projekata, saopštavam da sam podnio neopozivu ostavku na članstvo u UO CEDIS-a”, zvanično se oglasio Grbović.

U državnoj Elektroprivredi, koja je vlasnik CEDIS-a, odgovarajući na pitanje “Vijesti” od utorka kolika je Grbovićeva mjesečna nadoknada za rad u Bordu CEDIS-a, saopštili su da “naknada za člana Odbora direktora na neprofesionalnom radu u društvu iznosi jednu prosječnu zaradu u mjesecu koji prethodi obračunu zarada”.

U skladu sa politikom naknada EPCG te odlukom o primjeni iste na CEDIS, naknada za člana Odbora na neprofesionalnom radu u društvu iznosi jednu prosječnu zaradu u mjesecu koji prethodi obračunu zarada. Dakle, naknada varira u zavisnosti od prosječne zarade u društvu, zvanično je odgovoreno iz EPCG na pitanje od utorka kolika je Grbovićeva mjesečna nadoknada

“U skladu sa Politikom naknada EPCG, te Odlukom 10-00-32879, o primjeni iste na CEDIS, naknada za člana Odbora direktora na neprofesionalnom radu u društvu iznosi jednu prosječnu zaradu u mjesecu koji prethodi obračunu zarada. Dakle, naknada varira u zavisnosti od prosječne zarade u društvu”, zvanično je odgovoreno iz EPCG, nakon što su na njih uputili iz CEDIS-a. Iz kompanije saznajemo da prosječna zarada u CEDIS-u, od mjeseca do mjeseca, varira između 700 i 800 eura.

Kako je angažovan

Odluka o imenovanju penzionisanog Grbovića u Bord CEDIS-a donijeta je 22. oktobra, a u Centralni registar privrednih subjekata Crne Gore upisana 29. oktobra ove godine.

Grbović je, nakon objelodanjivanja ostavke, saopštio da će “bez obzira na loše namjere koje dolaze sa pojedinih adresa”, svoje iskustvo i energiju usmjeriti na ono što je dobro za Nikšić i Crnu Goru, “posvećeno i odgovorno, kao što sam to uvijek radio”.

Iz EPCG su, odgovorajući na pitanje da li je angažovan profesionalno ili po osnovu ugovora o djelu, “Vijestima” saopštili da je Grbović “angažovan na neprofesionalnom radu u Odboru direktora, te se shodno tome ne primjenjuju odredbe Zakona o radu, već Zakon o privrednim društvima i odgovarajuće politike društva”.

“Vijesti” su u utorak objavile da je bivši predsjednik Opštine Nikšića dobio krajem oktobra mjesto u petočlanom Odboru direktora državne energetske kompanije CEDIS, gdje je na funkciji zamijenio Ivana Mitrovića, poslanika DPS-a u parlamentu.

Grbović je, dan nakon svečane sjednice povodom Dana opštine Nikšić, 18. septembra napunio 67 godina i napustio dotadašnju funkciju.

Zakon o radu definiše da radni odnos po sili zakona prestaje sa navršenih 67 godina i 15 godina staža osiguranja.

Moguć je angažman penzionera i najčešće je prema ugovoru o djelu kao obliku ugovora obligacionog karaktera, a iz kompanije su precizirali da je to urađeno po Zakonu o privrednim društvima.

Grbović, koji je mašinski inženjer, bio je angažovan u nekoliko nikšićkih preduzeća, ali nikada u sistemu EPCG.

CEDIS je kao posebno društvo u stopostotnom vlasništvu EPCG izdvojeno sredinom 2016. i od tada ima samostalne organe upravljanja.

Preporučujemo za Vas