ASP: Upitna isplativost kapitalnih investicija u putnoj infrastrukturi

Pravna savjetnica pri toj nevladinoj organizaciji (NVO), Ines Mrdović, kazala je odlazeća Vlada DPS-a ostavlja novoj vlasti da realizuje niz kapitalnih investicija u putnoj infrastrukturi, koje je ugovorila za najmanje 163 miliona eura

3271 pregleda 2 komentar(a)
Mrdović, Foto: Boris Pejović
Mrdović, Foto: Boris Pejović

Odlazeća Vlada Demokratske partije socijalista (DPS), posredstvom Uprave za saobraćaj, ostavlja novoj vlasti da realizuje niz kapitalnih investicija u putnoj infrastrukturi, a za većinu njih nije jasno da li su ekonomski isplative, ocijenili su iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

Pravna savjetnica pri toj nevladinoj organizaciji (NVO), Ines Mrdović, kazala je odlazeća Vlada DPS-a ostavlja novoj vlasti da realizuje niz kapitalnih investicija u putnoj infrastrukturi, koje je ugovorila za najmanje 163 miliona eura.

Ona je rekla i da je odlazeća Vlada takođe dogovorila i kreditnu podršku za još nekoliko putnih projekata, čija je vrijednost procijenjena na dodatnih 75 miliona eura.

„Za većinu tih kapitalnih investicija nije jasno da li su ekonomski isplative ili zašto su baš one bile prioritet. S obzirom da je za projekte uglavnom ugovoreno finansiranje iz inostranih kredita, veliko je pitanje da li će nova vlada uopšte imati mogućnost da redefiniše prioritete“, navela je Mrdović u saopštenju.

Ona je objasnila da od ugovorenih 163 miliona, Uprava za saobraćaj realizuje kroz FIDIC ugovore četiri projekta, koji su oslobođeni plaćanja poreza na dodatu vrijednost (PDV), a novoj vlasti će ostati da izabranim izvođačima radova za te poslove u narednom periodu isplati najmanje 93,7 miliona eura.

„Tako je prošlog mjeseca sa konzorcijumom Štrabaga i Bemaxa za 35,7 miliona eura ugovorena rekonstrukcija puta Lepenac – Ribarevina – Poda - Berane. Rok za završetak posla je dvije godine“, dodala je Mrdović.

Prema njenim riječima, podgorički Bemax je sredinom godine dobio i rekonstrukciju saobraćajnice od Danilovgrada do Podgorice za gotovo 24 miliona eura.

„I ovdje je rok za završetak posla dvije godine, a ako se pretpostavi da je Bemax obavio četvrtinu posla, nove vlasti moraće u narednom periodu da ga isplate oko 18 miliona za modernizaciju ove saobraćajnice“, tvrdi Mrdović.

Ona je saopštila da je Štrabag, početkom godine, za 19 miliona dobio posao rekonstrukcije puta Rožaje Špiljani, koji treba da završi za dvije godine.

„Kako je na polovini posla, nove vlasti trebalo bi da ga plate blizu deset miliona eura“, navela je Mrdović.

Za, kako je kazala, kontroverzni projekat puta Lubnice - Berane, koji obuhvata probijanje tunela kroz planinu Bjelasica, a gradi ga već četvrtu godinu Euroasfalt iz Sarajeva, moraće da bude izdvojeno oko 30 miliona.

„Taj posao je prvobitno ugovoren za 34 miliona, ali je nedavno potvrđeno da će zbog dodatnih radova poskupiti na 50 miliona“, poručila je Mrdović.

Ona je dodala da bi narednih sedmica moglo doći i do potpisivanja FIDIC ugovora za rekonstrukciju magistrale od Tivta do Jaza, za koji je najniža ponuda dostavljena na iznos od 35 miliona.

„FIDIC aranžmani nose visoke rizike od uvećanja cijena osnovnih ugovora, posebno kada se u projekte uđe bez kvalitetno pripremljene dokumentacije“, tvrdi Mrdović.

Ona je saopštila i da će novu vlast sačekati i posao održavanja puteva u zemlji, koji je dobio podgorički Crnagoraput, a vrijedan je u naredne tri godine oko 30 miliona, zatim realizacija puta od Čeva za Cetinje, koji je za 33 miliona dobila nikšićka Mehanizacija i Programat, ali i završetak puta Mojkovac – Vragodo, za koji će Bemaxu morati u narednoj godini da bude isplaćeno oko 6,5 miliona eura.

„Pored toga, odlazeća Vlada je dogovorila inostranu kreditnu podršku za rekonstrukciju puteva od Dobrakova do Bijelog Polja, i od Berana, preko Tunela Lokve, do Rožaja, za koje je procijenjeno da će biti potrebno oko 40 miliona eura“, precizirala je Mrdović.

Ona je navela da je praksa dosadašnjih vlasti bila da se kapitalni projekti uglavnom dogovaraju na političkom nivou i bez, ne samo kvalitetnih studija isplativosti, već i bez konsultovanja građana i zainteresovane javnosti, što je u praksi obično vodilo tome da ugovoreni poslovi značajno poskupe nakon što počnu radovi.

„Za prioritete u infrastrukturnim projektima je potrebno sprovoditi široke javne rasprave, u koje će biti uključeni stručna javnost i svi zainteresovani građani, jer se jedino na taj način može doći do najboljih rješenja, koje će zadovoljiti javni, odnosno interes svih građana“, zaključila je Mrdović.

Bonus video: