Vešović: Jedan od prioriteta gradske uprave je unaprjeđenje saobraćajne infrastrukture

„Na ovoj saobraćajnici, odnosno ispod nje se nalazi čvorište primarnih kolektora koji će odvoditi otpadne vode do budućih postrojenja koje će se graditi u neposrednoj blizini”, rekao je Vešović

8086 pregleda 16 komentar(a)
Vešović, Foto: Zoran Đurić
Vešović, Foto: Zoran Đurić

Realizacijom kapitalne investicije kakva je Jugozapadna obilaznica najbolje se potvrđuje da je jedan od prioriteta gradske uprave unapređenje saobraćajne infrastrukture, ocijenio je zamjenik gradonačelnika Podgorice, Časlav Vešović.

On je danas, zajedno sa gradonačenikom Podgorice, Ivanom Vukovićem obišao gradnju mosta u okviru Jugozapadne obilaznice.

“Poznato vam je da je ova saobraćajnica bulevarskog tipa sa mostom, duga gotovo 3,5 kilometara, vrijednosti preko 15 miliona eura. Sredstva za njenu realizaciju obezbijedili smo zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji Glavnog grada i Međunarodne finansijske korporacije. Radove na ovom projektu izvodi kompanija Bemax koja svakako opravdava reputaciju kvaliteta i ažurnosti”, naveo je Vuković.

Osim nesumnjivog saobraćajnog značaja te saobraćajnice, njen mnogo veći značaj se ogleda u budućem funkcionisanju Sistema za prečišćavanje otpadnih voda.

„Na ovoj saobraćajnici, odnosno ispod nje se nalazi čvorište primarnih kolektora koji će odvoditi otpadne vode do budućih postrojenja koje će se graditi u neposrednoj blizini”, rekao je Vešović.

On je podsjetio i na druge projekte iz oblasti saobraćajne infrastrukture koji se realizuju na teritoriji Podgorice, poput gradnje bulevara između Podgorice i Danilovgrada, bulevara kroz Gornju Goricu gdje je u toku rješavanje imovinskih pitanja, kao i na nastavka Bulevara Vilija Branta.

“Od kolega iz Uprave za nekretnine smo dobili ovjeren elaborat o procjeni imovine, tako da ćemo i tamo preuzeti obavezu rješavanja imovinskih pitanja kako bi u što skorijem roku mogli da omogućimo početak gradnje i Bulevara Vilija Branta. Bitno je pomenuti i izgradnju dva gradska bulevara, jedan se već intezivno gradi, a to je Bulevar Veljka Vlahovića na Starom aerodromu. Vjerujem da ćemo za nekoliko sedmica započeti igradnju Zmaj Jovinog bulevara'', rekao je Vešović.

Inženjer na gradilištu, Ivan Jelovac je u ime konzorcijuma kompanije Bemax i Crnagoraputa istakao da će ukupna dužina mosta sa krilnim zidovima biti 158,8 metara sa dva raspona od po 75 metara.

„U poprečnom presjeku, most će biti širine 22 metra sa četiri saobraćajne trake, razdjelnim pojasom u širini od četiri metra i obostrano postavljenim trotoarima širine dva metra“, rekao je Jelovac.

Prema njegovim riječima, rasponska konstrukcija mosta je armirano betonska prenapregnuta greda poprečnog presjeka koju nosi sedam parova kablova ovješenih o pilon visine 31 metra, koji će biti izgrađen u centralnom razdjelnom pojasu.

“Obalni stubovi mosta su masivni armirano betonski zidovi, dok je centralni stub kružnog poprećnog presjeka prečnika pet metara oslonjen na gredu dimenzija 23x13, visine tri metra na 15 šipova dubine 20 metara, prečnika 1,5 metara“, saopštio je Jelovac.

On je dodao da da se trenutno na gradilištu izvode radovi na četvrtom segmentu i da je do sada realizovano oko 75 odsto radova.

„Most će biti opremljen, kako elekto i vodovodnom instalacijom, tako i dekorativnom rasvjetom jer se ovakvi tipovi mostova projektuju kao jedinstven simbol u prostoru, kako danju tako i noću. Svjesni smo važnosti ovog objekta za glavni grad i mi kao društveno-odgovorna kompanija ćemo ga uraditi kvalitetno i u predviđenom roku“, zaključio je Jelovac.

Bonus video: