Tri radne grupe se bave faličnim projektima

Direktorat MORT-a zapravo treba da odluči o licencama desetak najzastupljenijih firmi i inženjera među učesnicima na tenderima UJR, na kojima su izazvani dodatni radovi koji koštaju građane

6604 pregleda 2 komentar(a)
Država plaća višemilionski iznos zbog faličnih projekata, kroz deset tendera za dodatne radove, Foto: Shutterstock
Država plaća višemilionski iznos zbog faličnih projekata, kroz deset tendera za dodatne radove, Foto: Shutterstock

Formirane su tri radne grupe pri Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT) koje će ispitati postupanje u izradi tehničke dokumentacije i revizije prijavljenih projekata i, ako se utvrde propusti, predložiti postupke oduzimanja licenci odgovornim društvima i inženjerima.

To je odgovor iz Direktorata za inspekcijske poslove i licenciranje MORT-a u odgovoru na pitanje “Vijesti” šta su konkretno preduzeli povodom zahtjeva Uprave javnih radova (UJR).

Uprava je ovom nadležnom direktoratu MORT-a 9. oktobra ukazala na propuste pri izradi i reviziji projektne dokumentacije za 10 objekata koji se grade, kroz Zakon o budžetu Crne Gore, i tražila da se razmotri mogućnost ukidanja licenci preduzećima i ovlašćenim inženjerima, koji su učestvovali u izradi i reviziji projektne dokumentacije.

UJR se 21. septembra obratila i povodom projekta ‘’Kuće maslina’’ u Baru, zbog utvrđenih nepravilnosti u izgradnji.

“Cijeneći trenutne kapacitete urbanističko-građevinske inspekcije, formirane su tri radne grupe koje će ispitati postupanje predmetnih privrednih društava u postupku izrade tehničke dokumentacije i revizije iste, i u krajnjem predložiti pokretanje postupka oduzimanja licenci odgovornim društvima i licima, ukoliko se utvrde propusti u smislu člana 139 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata. Naglašavamo da je zbog broja objekata i kompleksnosti samih projekata, u pitanju posao koji iziskuje dodatni napor, posebno uzimajući u obzir povećan obim tekućih aktivnosti, te da ćemo o ishodu postupaka i preduzetim koracima blagovremeno obavještavati”, saopšteno je “Vijestima” iz Direktorata za inspekcijske poslove i licenciranje MORT-a.

Kako se imena projektanata i revidenata spornih projekata zbog kojih su neophodni dodatni radovi, često ponavljaju, ovlašćeni Direktorat u stvari treba da odluči o licencama desetak najzastupljenijih firmi i njihovih inženjera među učesnicima na ovim tenderima UJR, pošto se imena projektanata i revidenata spornih projekata često ponavljaju, a zbog faličnih projekata potrebni su dodatni radovi koji koštaju poreske obveznike Crne Gore. U pitanju su ukupni višemilionski iznosi.

​Projektanti i revidenti

Izvođenje radova za kompleks smještanih objekata za policijske potrebe na Zlatici, u Podgorici, projektovao je “Ing Invest”, a revident je bio “Urbi.Pro”, izvođač je kompanija ‘’Čelebić’, a stručni nadzor obavlja ‘’Civil Engineer’’. Projektant fudbalskog stadiona na Cetinju bio je ‘’Studio K’’ iz Podgorice, a revident firma ‘’Europrojekt’’ iz Podgorice. Izvođač radova je ‘’Erlang’’, a stručni nadzor obavlja ‘’Urbi.Pro”.

Za projekat izgradnje Doma starih u Nikšiću - prva i druga faza, projektant je bila Agencija za planiranje i projektovanje’ iz Nikšića, a revident firma ‘’Listina’. Izvođač radova za prvu fazu je bila firma ‘’LD Gradnja’ ‘iz Nikšića, a za drugu je ‘’Novi Volvox’’ iz Podgorice, dok je stručni nadzor obavljao ‘’Ing Invest’’ iz Danilovgrada.

Za izgradnju nacionalne ‘’Kuće maslina’’ u Baru projektant je bila bjelopoljska firma ‘’Arhinženjering”, revident projekta ‘’Civil engineer’’ iz Podgorica, izvođač radova ‘’Bombeton’’ Cetinje, a stručni nadzor je obavljala firma ‘’Nikcom’’ iz Nikšića.

Naučno-tehnološki park u Podgorici projektovao je “Ing Invest”, revident projekta je bio ‘’Ing Impuls’’ iz Podgorice, izvođač radova je bio ‘’Novi Volvox’’, stručni nadzor je obavljao ‘’Urbi.Pro’’.

Zatvoreni bazen ‘’Nikša Bućin’’ u Kotoru projektovao je opet “Ing Invest”, revident projekta bila je firma ‘’Arhient’’ iz Podgorice, izvođač radova podgorički ‘’Neimar’’, dok je stručni nadzor obavljao ‘’Urbi.Pro’’.

Izgradnju primarne elektroenergetske infrastrukture za potrebe napajanja kompleksa Đalovića pećine projektovao je ‘’Decom Montenegro’’ iz Podgorice, revidenti projekta su bili ‘’Civil engineer’’ i Europrojekt iz Podgorica, izvođač radova “Elektroteam” iz Budve, a stručni nadzor Nikcom iz Nikšića.

Izgradnju osnovne i muzičke škole ‘’Dušan Korać’’ u Bijelom Polju projektovao je bjelopoljski “Arhinženjering”, revident projekta bio je “Ing Invest’, izvođač radova ‘’Unipred’’ iz Bijelog Polja, dok je stručni nadzor obavljao ‘’Nikcom’’ iz Nikšića.

Dva slučaja u kojem nadzor kritikuje sebe kao projektanta

Dva primjera među faličnim projektima su izgradnja Doma za stare osobe u Podgorici i “Kuće voća” u Andrijevici u kojima se pokazalo da su iste firme, kao stručni nadzor, ukazivale na svoje falične projekte.

Dom za stare projektovao je “Ing Invest” iz Danilovgrada, revident projekta je bio ‘’Urbi.Pro’’, izvođač radova ‘’IGP Fidija’’ Podgorica, a stručni nadzor “Ing Invest”.

“Kuću voća” projektovala je bjelopoljska firma ‘’Arhinženjering’’, dok je revident projekta bio ‘’Urbi.Pro’’. Izvođač radova bila je firma ‘’Neimar’’ Podgorica, dok je stručni nadzor obavljao ‘’Arhinženjering’’.

Vlasnik i direktor danilovgradske firme “Ing Invest”, koja je radila glavni projekat, a potom i obavljala stručni nadzor nad izvođenjem radova je Ilija Radulović.

Vlasnik firme “Arhinginženjering” iz Bijelog Polja je profesor Arhitektonskog fakulteta u Podgorici, Rifat Alihodžić.

Bonus video: