Kumovi sada dužni pet miliona firmi „Holdco east”

Milo Đukanović i Vuk Rajković su kredit uzeli prije 12 godina, ali ga nijesu vratili zbog čega im je bivša Hipo banka stavila hipoteku na plac u Podkošljunu, a zatim su potraživanja ustupili “Heti” koju je preuzeo “Holdco east”

74497 pregleda 420 reakcija 66 komentar(a)
Milo Đukanović i Vuk Rajković, Foto: Vijesti
Milo Đukanović i Vuk Rajković, Foto: Vijesti

Podgorička kompanija “Holdco east“ sada je povjerilac kredita od pet miliona eura, koji je prije 12 godina uzeo “Global Montenegro“ - firma predsjednika države Mila Đukanovića i njegovog kuma Vuka Rajkovića, za kupovinu zemljišnog kompleksa od 20 hiljada kvadrata u podnožju brda Košljun, na samom ulazu u Budvu.

Kompanija je 18. novembra u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine upisala hipoteku i time blokirala Đukanovićevu zemlju.

“Hipoteka u iznosu od 5.000.000 eura, upisuje hipotekarni povjerilac ‘Holdco east’ sa zabranom otuđenja bez saglasnosti hipotekarnog povjerioca“, piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti“ imale uvid.

Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), ovu firmu je osnovala “Seta Montenegro“. Izvršni direktor je Ivan Popović, a ovlašćeni zastupnici su Mabry Patrick Thomas i “Holdco east”. Popović je izvšni direktor i u “Seta Montenegro“, a isti su i ovlašćeni zastupnici, dok je kompaniju osnovala firma “Seta Holdco S.A.R.L”.

“Seta Montenegro” i “Hedco east” su prije dvije i po godine preuzele faktoring kompaniju “Heta”, bivši “Hypo lizing”, a koja je formalno ugašena u julu ove godine. Za to preuzimanje morala je Agencija za zaštitu konkurencije da daje saglasnost, što je i učinila u febuaru 2018.

“Global Montenegro” je prije 12 godina uzeo kredit od Hypo Alpe Adria banke, a kako ga nije vraćao banka je potraživanje prenijela na svoju faktoring kompaniju “Heta” koja je upisala hipoteku na sebe.

Neobično je da je Popovićeva firma tek sada, dvije godine nakon preuzimanja “Hete”, hipoteku upisala na sebe.

“Holdco east“ je registovan 4. maja 2018. godine i vodi se kao malo preduzeće sa jednim zaposlenim, a šifra djelatnosti je “konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem”. Kompanija je u 2018. imala gubitak od 615.488 eura, a lani je minus iznosio 3,88 miliona. Ukupni kapital firme u 2018. godini je bio negativan i iznosio je minus 615.487 eura, a u prošloj godini 703.096 eura.

Ukupni prihodi firme u 2018. godini su bili 101.110 eura, a rashodi 716.598 hiljada eura. U prošloj godini je ukupni prihod bio 1.086.413 eura, a rashod 4.967.829 eura.

Lider DPS-a je sa Rajkovićem osnovao firmu “Global Montenegro”, koja je trgovala zemljišni kompleks u Budvi krajem februara 2007. od starobudvanske porodice. Đukanović u nekoliko navrata objašnjavao da je firma novac za kupovinu atraktivnog kompleksa obezbijedila zahvaljujući kreditu od pet miliona eura koji je podigao kod Hipo Alpe Adria banke (sada Adiko banka).

Kredit je uzet 14. februara 2008. godine, a godinu kasnije aneksom ugovora, bio je “premješten” u nadležnost “Hypo Alpe Adria Bank Development”. Banka je svih prethodnih godina imala upisanu hipoteku na zemljišnim parcelama, da bi početkom marta prošle godine, kredit bio ustupljen “Heta Asset Resolution”, koja je upisala hipoteku na pet miliona eura sa zabranom otuđenja.

“HoldCo east“ sada je povjerilac i drugog kredita od 625.410,71 euro, koju je Đukanovićeva firma 2010. uzela kod Hipo Alpe Adria banke. Đukanović je u aprilu 2013, kada je prodao akcije u Prvoj banci i zaradio million eura, najavio da će prodati i zemlju na Košljunu, ali do danas u katastarskoj evidenciji nije došlo do promjene vlasnika.

Zemljišni kompleks je do skoro bio i pod blokadom Opštine Budva, koja je držala hipoteku zbog poreskog duga, koji je imao “Global Montenegro“.

Hipoteka je izbrisana iz katastarske evidnecije krajem oktobra, iako je Opština u junu prinudno naplatila dugovanje.

U jeku policijske blokade i paralisanja lokalnih službi, Opština Budva 22. juna je prinudno s računa podgoričke kompanije “Global Montenegro” naplatila 111 hiljada eura duga za porez na nepokretnost. Đukanovićeva firma godinama unazad je kuburila sa plaćanjem poreza za zemljišni kompleks koji je praktično uvijek bio pod hipotekom Opštine Budva, koja je na taj način pokušavala da se osigura da će prvi čovjek države poštovati zakone i plaćati redovno poreske obaveze.

Riječ je o atraktivnom placu, jer je na parceli važećim Detaljnim urbanističkim planom “Podkošljun“ ucrtan rezidencijalni kompleks od četrdesetak vila. Predviđeno je da ukupno bude izgrađeno oko 150 apartmana bruto građevinske površine 27 hiljada kvadrata.

Bonus video: