Palo rješenje da Milo i Aco Đukanović nisu u konfliktu interesa

ASK ranije nije našao ništa sporno u odluci Vlade Mila Đukanovića da izradu plana “Prokletije” dobije RZUP njegovog brata, u čijem konzorcijumu je bio i “Capital invest” tadašnjeg premijera. Tužbu je podnio KOD

13724 pregleda 372 reakcija 8 komentar(a)
Sud utvrdio da su nejasni i nerazumljivi navodi ASK-a u ovom slučaju: Aco i Milo Đukanović, Foto: Luka Zeković
Sud utvrdio da su nejasni i nerazumljivi navodi ASK-a u ovom slučaju: Aco i Milo Đukanović, Foto: Luka Zeković

Upravni sud je poništio rješenje Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), kojim je odbijen zahtjev Organizacije KOD da ispita mogući konflikt interesa u slučaju “Prokletije” kada je Vlada, kojom je predsjedavao Milo Đukanović, 2015. godine posao izrade Prostornog plana posebne namjene Nacionalnog parka „Prokletije“ dodijelila Republičkom zavodu za urbanizam i projektovanje. Vlasnik RZUP-a je brat tadašnjeg premijera i aktuelnog predsjednika države, Aco Đukanović, a podizvođač je bila firma “Capital invest”, tada u vlasništvu Mila Đukanovića.

Nakon prestanka premijerskog mandata krajem 2016. godine, Milo Đukanović je bio zaposlen u firmi “Capital invest”, iako Zakon o sprečavanju korupcije zabranjuje da se javni funkcioner u periodu od dvije godine nakon prestanka javne funkcije može zaposliti u firmi koja ostvaruje korist na osnovu odluka u kojima je učestvovao.

Sud u presudi prihvata argumente Organizacije KOD i konstatuje i da je Vlada kojoj je predsjedavao Đukanović na sjednici u julu 2013. godine, donijela odluku o izradi Prostornog plana za “Prokletije”, da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma, na čijem je čelu bio Branimir Gvozdenović, donijelo odluku da je najpovoljniji ponuđač konzorcijum RZUP-a, kao i da je Milo Đukanović bio zaposlen u “Capital investu” nakon prestanka mandata.

“Nejasni su i nerazumljivi navodi tuženog organa (ASK) da su sve radnje vezane za odlučivanje u predmetnom postupku donijete od strane organa vlasti koji nije organ vlasti u kojem je javni funkcioner (Milo Đukanović) obavljao funkciju prije zasnivanja radnog odnosa u privrednom društvu ‘Capital invest’ Podgorica”, navodi se u presudi.

Sud konstatuje i da se ASK nije izjasnio na dopune zahtjeva Organizacije KOD za utvrđivanje konflikta interesa u ovom slučaju.

ASK je tvrdio da je Milo Đukanović funkcioner Vlade, a ne Ministarstva koje je donijelo odluku o dodijeli posla firmi njegov brata Aca sa kojom je u partnerskom poslu bila i privatna firma njega kao premijera.

ASK će morati ponovo da donosi odluku zasnovanu na zakonu.

Upravni sud je ranije, takođe na zahtjev Organizacije KOD, poništio rješenja ASK-a da Milo Đukanović nije bio u konfliktu interesa kada je kao predsjednik vlada u oktobru 2016. godine potpisao odluku o koncesiji za malu elektranu firmi “BB Hidro”, čiji je suvlasnik njegov sin Blažo. ASK je tada tvrdio da Milo Đukanović kao predsjednik Vlade nije odlučivao već je samo potpisao odluku, a da su odlučivali drugi niži organi vlade.

Bonus video: