Pakuje li se Arapima posao keteringa?

Iz “Aerodroma” nisu precizno odgovorili na to da li je za tu djelatnost na tivatskom aerodromu najzainteresovaniji „Aerodrom ketering“ iz Beograda, iza kojeg stoji kapital iz UAE, sa kojim su već imali kontakte

29866 pregleda 42 reakcija 11 komentar(a)
Neposrednom pogodbom do ketering-biznisa: sa aerodroma u Tivtu (arhiva), Foto: Siniša Luković
Neposrednom pogodbom do ketering-biznisa: sa aerodroma u Tivtu (arhiva), Foto: Siniša Luković

Aerodromi Crne Gore (ACG) odlučuju kome će prepustiti djelatnost zemaljskog opsluživanja - snabdijevanja aviona hranom i pićem na aerodromu Tivat i dati u zakup poslovni prostor u toj vazdušnoj luci, jer je danas krajnji rok za prijave zainteresovanih za ovaj posao.

ACG nije spreman da sam obavlja djelatnost, a ketering na aerodromu u Tivtu, u vrijeme dok je on do 2003. bio u sastavu JAT-a, obavljala je ta kompanija i time ostvarivala dodatni prihod, snabdijevajući avione stranih prevoznika.

ACG je sredinom novembra raspisao drugo obavještenje o ustupanju ove djelatnosti neposrednom pogodbom.

Iz menadžmenta državne kompanije nijesu se izjasnili na pitanje „Vijesti“ zašto se postupak sprovodi u godini kada je zbog korona krize avio-saobraćaj pretrpio ogromne posljedice, te da li je realno očekivati da u takvim okolnostima dobiju i adekvatnu ponudu partnera kojem ustupaju djelatnost koja je u normalnim okolnostima vrlo profitabilna.

Prema nezvaničnim informacijama, kao favorit da dobije ovaj posao figurira kompanija „Aerodrom ketering“ iz Beograda koja tu djelatnost već obavlja na najprometnijoj vazdušnoj luci u regionu bivše Jugoslavije - aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu.

Iza te kompanije stoji kapital iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, blizak avio-kompaniji „Etihad“ kojoj je Vlada Srbije prije nekoliko godina prodala nacionalnu avio-kompaniju JAT, a Arapi je onda pretvorili u današnjeg avio-prevoznika „Air Serbia“.

Firma i u Crnoj Gori

Prema crnogorskom registru preduzeća, “Aerodrom ketering”, sa sjedištem u Budvi, registrovan je 9. novembra ove godine. Jedini osnivač i direktor je Ahmed Farouk Hassan Gomaa, koji je direktor beogradskog “Aerodrom keteringa”. Stopostotni vlasnik firme u Beogradu je Fahd Abdulrahman Abahussain, koji je ovlašćeni zastupnik preduzeća u Crnoj Gori.

Predstavnici „Aerodrom keteringa“ Beograd nedavno su bili na “Aerodromu Tivat” gdje im je domaćin, umjesto direktora te vazdušne luke Rada Marića, bio pomoćnik izvršnog direktora ACG za komercijalne poslove, Aleksandar Mitrović.

„Tačno je da su neki Arapi u pratnji Mitrovića nedavno obišli tivatski aerodrom i razgledali objekat keteringa, ali o tome ne znam više detalja”, kazao je nezvanični sagovornik blizak rukovodstvu aerodroma u Tivtu.

Napominje da su objekat keteringa u toj vazdušnoj luci i njegova oprema u zapuštenom stanju te da iziskuju velika ulaganja i da je zato „u ovom trenutku možda i bolje to nekome dati u zakup nego da ACG sam obavlja djelatnost keteringa, iako je sa stanovišta interesa države kao vlasnika logično da ova državna kompanija obavlja tu i niz drugih djelatnosti na aerodromima, poput ugostiteljske i trgovinske, koje je prethodnih godina ustupala drugima“.

Iz uprave ACG nisu precizno odgovorili na zahtjev „Vijesti“ da potvrde ili demantuju informaciju da je za posao keteringa na Aerodromu Tivat najzainteresovanija kompanija „Aerodrom ketering“ iz Beograda, odnosno da je sa njenim vlasnicima i menadžmentnom, menadžment ACG već imao kontakt.

„Za obavljanje djelatnosti koja je predmet postupka u prethodnom periodu iskazano je interesovanje više pravnih lica”, odgovorili su iz ACG.

Šta nude i zašto pogodba

Zainteresovanim ponuđačima nudi se da zakupe specijalizovani objekat keteringa na aerodromu Tivat površine 260 kvadrata i mogućnost da ekskluzivno obavljaju djelatnost snabdijevanja hranom i pićem aviona koji dolaze u tu vazdušnu luku.

Ugovor bi se sklopio na godinu, sa mogućnošću produženja ukoliko obje strane budu zainteresovane, za još 12 mjeseci, ali maksimalno do ukupno 5 takvih sukcesivnih jednogodišnjih zakupa. Od potencijalnog partnera, ACG traži minimalnu zakupninu u iznosi od 31,5 eura po kvadratnom metru površine zatvorenog prostora objekta za ketering u Tivtu, kao i najmanje 10 odsto prihoda koje on ostvari od posla, kao naknadu za ustupanje ove djelatnosti.

Na pitanje zašto ACG sam ne obavlja poslove keteringa aviona u Tivtu kada već posjeduje objekat koji je svojevremeno namjenski građen za tu djelatnost i time poveća svoje tzv. neavijacijske prihode, na čiju su skromnu visinu imali primjedbe oni koji su analizirali rad kompanije, iz menadžmenta ACG predvođenog izvršnim direktorom Danilom Orlandićem (SD), „Vijestima“ su rekli da su Aerodromi Crne Gore još u 2019. godini „pokrenuli proceduru, jer smo kao operator aerodroma, shodno vazduhoplovnim propisima, u obavezi da klijentima obezbijedimo tu vrstu usluge“.

„Upravo sa ciljem da se obezbijede neavijacijski prihodi po ovom osnovu, početa je predmetna procedura u skladu sa Zakonom o državnoj imovini i Uredbi o prodaji i davanju u zakup stvari u državnoj imovini i objavljeni javni pozivi, a zatim kada su se stekli uslovi, i obavještenja za postupak neposredne pogodbe. Prilikom sprovođenja ovih procedura, štite se poslovni interesi društva tako da ACG zadržava pravo da ne zaključe ugovor ni sa jednim učesnikom u postupku, ukoliko ponude nisu zadovoljavajuće”, istakli su iz ACG.

Navode da su u tri navrata (24. decembra prošle i 15. i 31. januara ove godine) raspisivali javne pozive za dodjelu djelatnosti keteringa na aerodromu Tivat, ali da se niko nije prijavio, nakon čega su se stekli zakonski uslovi da se ta imovina da u zakup neposrednom pogodbom. Istakli su da nije bilo zainteresovanih sredinom ove godine, zbog čega su 17. novembra ponovo javno objavili obavještenje da će 25. novembra sprovesti postupak neposredne pogodbe.

Kašnjenje u plaćanju dijela obaveza dosadašnjeg partnera

Djelatnost keteringa na Aerodromu Tivat je proteklih nekoliko godina obavljala firma “Voda u kršu”, ali iz ACG nisu odgovorili na pitanje pod kojim je komercijalnim uslovima bio sklopljen posao sa tim partnerom, odnosno koliko su im plaćali zakupninu i davali udjela u prometu.

Nije precizirano da li im je ta firma platila sve svoje obaveze.

Prema nezvaničnim saznanjima, iza ove saradnje ostali su dugovi prema ACG koji iznose više hijada eura.

Iz ACG odgovaraju da je posao obavljen pod uslovima koji su utvrđeni ugovorom te da su “potraživanja po osnovu tog ugovora gotovo u cjelosti izmirena”.

“Kašnjenje u plaćanju je uslovljeno finansijskom krizom zbog koronavirusa, kojom je djelatnost ugostiteljstva i turizma posebno ugrožena. U saradnji sa partnerom se radi na izmirenju i tog dijela potraživanja“, tvrde iz ACG. Toj firmi je, uz objekat keteringa u Tivtu, bilo je na raspolaganju i jedno od specijalnih aerodromskih vozila za opsluživanje aviona- tzv. ambulift. Skupocjeni kamion sa specijalnom nadgradnjom namijenjen je za ukrcaj i iskrcaj iz aviona i transport do terminalne zgrade, teško pokretnih ili pacijenata na nosilima, a ne za utovar hrane i pića u avione. Na zahtjev uprave Aerodroma Tivat da im se ambulift vrati, da bi ga koristili za osnovnu namjenu, to je učinjeno.

Bonus video: