Mrdović o projektu Portonovi: Preko 12 miliona za konsultantske ugovore, nepoznato sa kim su zaključeni

„ASP je tada ukazala da je više privatizacionih/investicionih slučajeva u zemlji pokazalo da su upravo konsultantski ugovori bili mehanizam za koruptivne radnje, te da sva pitanja koja bacaju sumnju na nezakonitosti moraju svoj odgovor imati u institucijama sistema“, tvrdi Mrdović

3053 pregleda 1 komentar(a)
Mrdović, Foto: Boris Pejović
Mrdović, Foto: Boris Pejović

Skupština će nadležnom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, čim bude fromiran, dostaviti inicijative o investiciji firme „Azmont Investment“ u projekat Portonovi i o hitnim izmjena Zakona o energetici, najavljeno je iz Akcije za socijalnu pravdu koja je uputila zahtjev parlamentu.

ASP je početkom ovog mjeseca uptutila dvije formalne inicijative predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću, radi njihovog procesuiranja i dostavljanja nadležnim radnim tijelima, odmah po njihovom formiranju.

U odgovoru ASP-u, iz Skupštine je navedeno da će zbog njihovog širokog društvenog značaja biti dostavljene nadležnom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, čim on bude formiran u ovom, 27 sazivu. Odgovor iz Skupštine potpisuje generalni sekretar Aleksandar Jovićević.

"ASP je uputila inicijativu za sagledavanje investicije „Portonovi“ od strane nadležnog odbora, kao i iniciranja prikupljanja odgovarajućeg broja potpisa poslanika, kako bi se pokrenula parlamentarna istraga o tom pravnom poslu. Inicijativa je upućena nakon što su novinarke CIN CG i 'Vijesti', Biljana Matijašević i Alisa Hajdarpašić objavile istraživanje da su krajnji vlasnici projekta kćerke azerbejdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva, te da je dugo vlasnička struktura bila sakrivana i iza firmi osnivanih u offshore zonama", objasnila je pravna savjetnica pri ASP, Ines Mrdović.

Ona podsjeća da nije poznat stvarni iznos investicija, a neke od njih su proglašene tajnim podacima, dok je veliki iznos - preko 12 miliona – prikazan za konsultantske ugovore, a za koje nije poznato sa kim su zaključeni, dok strani partner i kontrolor posla odbijaju da to saopšte.

"ASP je tada ukazala da je više privatizacionih/investicionih slučajeva u zemlji pokazalo da su upravo konsultantski ugovori bili mehanizam za koruptivne radnje, te da sva pitanja koja bacaju sumnju na nezakonitosti moraju svoj odgovor imati u institucijama sistema", kazala je Mrdović.

U inicijativi o potrebi hitnih izmjena Zakona o energetici je ukazano da se potrošači moraju zaštititi od neopravdanih poskupljenja struje, jer pojedine zakonske odredbe daju prostor da potrošači plaćaju evropsku (skuplju) cijenu struje za tehničke gubitke, umjesto da plaćaju cijenu sa crnogorskog tržišta, što neopravdano povećava njihove račune za struju.

Po tom osnovu je Crnogorski elektrodistributivni sistem u prethodnom periodu na teret potrošača neopravdano prihodovao više miliona eura, a ASP je predložila i izmjene zakonskih odredbi, koje privilegovanim proizvođačima struje (mHE, vjetroelektrane) daju pravo subvencija.

Bonus video: