U državnoj avio-kompaniji kasni oktobarska plata, nema novca za dugove...

Iz MA odgovaraju da nije bilo uplata iz državnog budžeta nakon 31. avgusta i ponavljaju da bez pomoći ne mogu preživjeti

30969 pregleda 460 reakcija 81 komentar(a)
U kompaniji kažu da su bez pomoći u korona krizi primorani da prizeme avione, Foto: Savo Prelević
U kompaniji kažu da su bez pomoći u korona krizi primorani da prizeme avione, Foto: Savo Prelević

Državni avio-prevoznik Montengro Airlines (MA) nije imao uplate iz državnog budžeta nakon 31. avgusta, posluje otežano, nije još isplaćena oktobarska plata, a ima i zaostale obaveze za najam aviona, motora i dug dobavljačima.

Ovo je zvanično odgovoreno “Vijestima” iz MA na pitanje kako se sada finansira nacionalna avio-kompanija i da li je bilo isplata iz državnog budžeta nakon izbora, odnosno od 31. avgusta do sada.

Primjena lex specialisa je zaustavljena, a u kompaniji ocjenjuju da ne mogu da prežive, bez nastavka primjena zakona i pomoći zbog korona krize.

MA, čiji je akumulirani gubitak oko 100 miliona eura, a država je godinama pomagala opstanak, ove godine je u julu dobio državnu pomoć od 10 miliona i u avgustu još 25 miliona.

Čeka se konačni stav za zakon

Potom je stopirana primjena posebnog zakona, prema kojem je Vlada odlučila, a odobrila tadašnja skupštinska vladajuća većina da avio-kompanija dobije 155 miliona, jer je Agencija zaštitu konkurencije utvrdila da se radi o državnoj pomoći i da se mora ispitati da li je lex specialis usklađen sa Zakonom o dodjeli državne pomoći.

Do danas AZK o tome nije odlučila.

“Finansiranje nacionalnog avio-prevoznika nije riješeno. Do sada nijesmo dobili pomoć za prevazilaženje krize izazvane pandemijom koronavirusa, uz dodatni problem, da se nakon mišljenja AZK zastalo sa primjenom zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj MA. Ovim razvojem situacije, mogućnosti daljeg finansiranja i poslovanja su postale upitne. Nakon redukcije saobraćaja, sveli smo operativne troškove na mimimum, čuvajući letačke resurse, a ipak pazeći da se očuva društvena funkcija preduzeća i Crna Gora ostane avio povezana sa regionom i Zapadnom Evropom. Međutim, od početka zimskog reda letjenja, kriza se značajno pojačala, inače mali prihodi su dodatno redukovani. Do danas, nijesmo uspjeli da isplatimo platu za oktobar i imamo zaostalih obaveza za najam aviona, motora, dug prema dobavljačima. Sa naše strane, činimo koliko možemo da suzbijemo rashode, ali na žalost pad prihoda i pad rashoda ne idu proporcionalno. U navedenim okolnostima bez pomoći države, ne postoji način da održimo poslovanje, čak ni na kraći rok. Ako Lufthansa traži i dobija pomoć, onda je suvišno i pojašnjavati da li je pomoć potrebna nama. Nakon 31. avgusta ove godine nijesmo imali uplate iz budžeta”, odgovorili su iz MA.

Drugi dobijali 3 do 20 miliona po avionu

Ponavljaju da će, bez novčanih sredstava predviđenih primjenom Zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj MA i bez pomoći za korona krizu, biti primorani da prizeme avione.

“U tom slučaju avio-saobraćaj ka i iz Crne Gore se ne bi uspostavio u kratkom roku od drugih avio-prevoznika, koji bi bili u poziciji da uvećaju cijene karata i lete isključivo prema sopstvenim interesima. Najbolji primjer za navedeno je Slovenija čija je Vlada, nakon nestanka nacionalnog prevoznika, prisiljena da daje milione eura tuđim kompanijama da lete tek poneki let. Male zemlje moraju finansirati avijaciju, jer bez vazdušnih veza ni jedna država ne može. Ostajemo samo na izboru, da li ćemo finansirati svoju ili tuđe kompanije”, navode iz MA.

Ukazuju da međunarodni stručnjaci smatraju da je ovo najveća kriza u avio-saobraćaju u dužem periodu i da će posljedice biti dugoročno teške.

Na pitanje da li imaju računicu koliko novca MA treba da bi sanirao posljedice korona krize, kažu da se u odgovoru na to pitanje mogu pogledati primjeri evropskih kompanija koje su dobijale od tri od 20 miliona po avionu.

“MA trenutno saobraća flotom od četiri aviona. Mišljenja smo da najprije moramo riješiti pitanje primjene lex specialisa koji je na snazi, ali se ne primjenjuje. Taj zakon sudbinski određuje MA. Nakon odgovora na ovo pitanje, trebamo dalje zajednički raditi na konsolidaciji kompanije i u novim okolnostima, koje korona kriza diktira, odrediti njenu buduću ulogu. Naše je ubjeđenje da MA treba Crnoj Gori, ali i da Crna Gora treba njemu”, dodali su iz državne kompanije.

Koliko je prekobrojnih

Iz MA nisu precizirali koliko je tačno prekobrojnih radnika, već da je ukupan broj zasposlenih potrebno prilagoditi novim uslovima i smanjenom obimu posla, uz podsjećanje da je tokom ove godine otišlo njih 44.

Preciziraju da je sada ukupno zaposlenih 359, od čega 349 po osnovu ugovora o radu na neodređeno vrijeme i 10 na određeno vrijeme.

“Broj radno angažovanih po osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji je 33 i jedan po osnovu ugovora o dopunskom radu. Jasno je da je potrebno nastaviti sa mjerama restrukturiranja, u smislu prilagođavanja ljudskih resursa znatno smanjenom obimu posla, odnosno novonastalim uslovima poslovanja...”, odgovorili su iz MA, ne precizirajući do kad je plan da višak zaposlenih bude otpušten.

Za sporazumni prekid radnog odnosa preko javnog poziva prijavilo se 14 zaposlenih, a otvoreni su i dalje za one koji žele dobrovoljno da odu.

Spremaju se za prevoz vakcina

U MA spremaju procedure, koje treba da odobri Agencija za civilno vazduhoplovstvo (ACV), a odnose se na budući prevoz vakcina za suzbijanje pandemije koronavirusa.

“U iščekivanju vijesti da je počela sa primjenom funkcionalna vakcina za zaštitu stanovništva od korona infekcije, spremamo se za društveni zadatak brzog prevoza vakcine u našu zemlju sa bilo koje evropske destinacije. Privodimo kraju pripreme internih i eksternih procedura, koje će biti odobrene od ACV. Bez obzira na zahtjevnost prevoza buduće vakcine, bićemo potpuno obučeni, opremljeni i spremni da po nalogu taj zadatak izvršimo... Kada za to dođe vrijeme, nacionalni prevoznik će biti spreman da se svim kapacitetom stavi u službu doprinosa zaštiti zdravlja naših građana”, dodali su iz MA.

Bonus video: