podaci ministarstva finansija

Državni dug 3,66 milijardi, 79 odsto BDP-a

U trećem kvartalu povučena su sredstva u iznosu od 32,65 miliona eura za potrebe realizacije infrastrukturnih i razvojnih projekata

7522 pregleda 100 reakcija 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ukupan državni dug, bez depozita, na kraju septembra iznosio je 3,66 milijardi eura ili 79,45 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), saopštili su iz Ministarstva finansija.

Ukupan državni dug je sa depozitima bio 3,39 milijardi eura ili 73,55 odsto BDP-a.

„Spoljni dug je iznosio 3,09 milijardi eura, odnosno 67,06 odsto BDP-a, dok je unutrašnji bio 570,5 miliona eura, odnosno 12,38 odsto BDP-a. Depoziti na kraju trećeg kvartala iznosili su 271,79 miliona eura uključujući 38,45 hiljada unci zlata, ili 5,9 odsto BDP-a“, navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu Ministarstva.

Kako se dodaje, u trećem kvartalu povučena su sredstva u iznosu od 32,65 miliona eura za potrebe realizacije infrastrukturnih i razvojnih projekata.

Od tog iznosa, za projekat finansiranja izgradnje prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare, Smokovac-Mateševo, iz kredita sa kineskom Exim bankom, povučen je iznos od 12,48 miliona dolara odnosno 10,67 miliona eura.

“Za ostale infrastrukturne projekte, za potrebe izgradnje puteva, vodosnabdijevanja, energetske efikasnosti, socijalnog stanovanja, razvoja poljoprivrede, nabavku vojne opreme i slično, povučen je iznos od 21,98 miliona eura”, precizira se u dokumentu.

Iz Ministarstva finansija su kazali da su u trećem kvartalu zaključeni kreditni aranžmani sa ino i domaćim kreditorima.

Kada su u pitanju ino kreditori, zaključen je aranžman sa Evropskom investicionom bankom (EIB), za finansiranje projekta Program rekonstrukcije magistralnih puteva, u iznosu od 40 miliona eura. Potpisan je i aranžman sa Agencijom za razvoj izvoza Kanade (EDC), za nabavku dva helikoptera Bell 505, a ugovorom o kreditu definisano je da ukupan aranžman iznosi tri miliona eura. Kada su u pitanju domaći kreditori, aranžmani su zaključeni sa Erste bankom, i to u iznosu od pet miliona eura za potrebe budžeta i u iznosu od 25 miliona eura, za potrebe realizacije kapitalnih projekata Uprave javnih radova. Iz Ministarstva su naveli da je tokom trećeg kvartala izvršena otplata državnog duga po osnovu glavnice, u ukupnom iznosu od 61,17 miliona eura, od čega se 40,53 miliona eura odnosilo na otplatu duga rezidentima, dok je otplata duga nerezidentima iznosila 20,64 miliona eura. “U istom periodu otplaćena je i kamata u iznosu od 11,08 miliona eura”, zaključuje se u dokumentu.

Preporučujemo za Vas