OD POČETKA SVOJIH AKTIVNOSTI

Sprej: EBRD u CG potpisala 60 projekata i investirali 575 miliona

“Očekujemo da rast u ovoj godini dostigne 3,3 odsto, što će uglavnom biti vođeno javnim investicijama u saobraćaju, gdje je ključni projekat gradnja prioritetnog dijela autoputa, kao i vodećih stranih direktnih privatnih investicija, posebno u sektoru turizma”, naveo je Sprej
137 pregleda 1 komentar(a)
Jap Sprej, Foto: EBRD
Jap Sprej, Foto: EBRD
Ažurirano: 05.01.2018. 12:58h

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je od početka svojih aktivnosti u Crnoj Gori potpisala oko 60 različitih projekata s kumulativnim obimom investiranja od 575 miliona eura, za ukupne investicije iznad milijardu eura.

Šef kancelarije EBRD-a u Crnoj Gori, Jap Sprej, kazao je da je skoro polovina tih investicija bila u energetskom sektoru, četvrtina u infrastrukturi, oko 15 odsto u finansijskom sektoru i malo više od deset odsto u privatnom, uglavnom u sektoru industrije i agroindustrije.

“Preko programa Savjet za mala preduzeća podržali smo više od 580 malih i srednjih preduzeća”, rekao je Sprej u intervjuu agenciji Mina-business.

On je podsjetio da je ekonomski učinak znatno ojačan u prošloj godini i da su na osnovu snažnih performansi na početku godine povećali prognozu ukupnog rasta za prošlu godinu sa tri odsto u maju na 3,7 odsto u novembarskim ekonomskim perspektivama.

“Očekujemo da rast u ovoj godini dostigne 3,3 odsto, što će uglavnom biti vođeno javnim investicijama u saobraćaju, gdje je ključni projekat gradnja prioritetnog dijela autoputa, kao i vodećih stranih direktnih privatnih investicija, posebno u sektoru turizma”, naveo je Sprej.

Prema njegovim riječima, rizici će i dalje ostati značajni, povezani sa mogućim prekoračenjem troškova na projektu autoputa, kao i ranjivošću države prema eksternim šokovima.

“Rastući javni dug do oko 80 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) do kraja ove godine predstavlja značajnu zabrinutost. Međutim, ohrabreni smo odlukom Vlade da se suoči sa rastućim fiskalnim pritiscima naročito kroz usvojenu Fiskalnu strategiju”, kazao je Sprej.

On je, odgovarajući na pitanje koji su najvažniji sektori crnogorske ekonomije koji mogu pokrenuti rast, rekao da će građevinski sektor najvjerovatnije biti među glavnim pokretačima rasta u bliskoj budućnosti, uglavnom zbog izgradnje prve dionice autoputa.

“Turizam je sigurno važan sektor koji vodi ekonomski rast zemlje. Uloga aktivnosti koje podržavaju turizam, kao što su smještaj, poljoprivreda i prehrambene usluge će rasti odražavajući sve veći značaj Crne Gore kao turističke destinacije, sa oko 1,5 miliona stranih dolazaka godišnje”, ocijenio je Sprej.

On je najavio da, sa nekim energetskim projektima koji su u pripremi, očekuju da će proizvodnja električne energije postati jedan od ključnih pokretača rasta srednjeročno.

“Država je bogata hidro potencijalom, a izgradnja podvodnog električnog kabla između Crne Gore i Italije otvoriće tržišta za izvoz električne energije”, naveo je Sprej.

Prema njegovim riječima, poljoprivreda bi mogla biti još jedan od ključnih pokretača BDP-a, međutim, postoji nekoliko izazova koji ograničavaju produktivnost agrobiznisa, uključujući i slabe veze sa turističkom privredom.

Sprej je, odgovarajući na pitanje da li je poslovno okruženje u Crnoj Gori privlačno za strane investitore, kazao da je Crna Gora najnaprednija zemlja u regionu kada je riječ o napretku u integraciji u EU.

“Zemlja je postala članica NATO-a, i to je zaista bila važna prekretnica i priznanje na putu ka EU. Business-friendly zakonodavstvo u Crnoj Gori i otvorenost prema stranim investitorima stavljaju je na vrh regionalne liste zemalja u smislu stranih direktnih investicija po stanovniku”, naveo je Sprej.

On je dodao da još treba puno toga učiniti, a Crna Gora može računati na potpunu podršku EBRD-a.

“Anketa investitora, kao što je najnovija Bijela knjiga Savjeta stranih investitora, ukazuje na nezadovoljstvo u oblastima vladavine prava, stabilnost i fleksibilnost poreske politike”, podsjetio je Sprej.

Privatizacija je, kako smatra, još jedna važna oblast koja zaslužuje pažnju. Iako je većina privrede u privatnim rukama, neka važna sredstva ostaju u državnom vlasništvu i imala bi koristi od novog vlasništva, što bi moglo dovesti do novih investicija.

Sprej je kazao da je EBRD-u prošla godina bila produktivna, s obzirom na to da su potpisali sedam projekata.

“Obezbijedili smo 18,1 milion EUR za kompaniju Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) za završetak projekta ugradnje pametnih brojila. Kao rezultat toga, Crna Gora će uskoro biti među evropskim zemljama sa najvećom pokrivenošću brojila, što donosi značajne prednosti u pogledu operativne i resursne efikasnosti”, precizirao je Sprej.

EBRD je takođe potpisala kredit od 40 miliona EUR za rekonstrukciju i nadogradnju puteva Rožaje-Spiljane, Tivat-Budva i Podgorica-Danilovgrad, što bi, prema očekivanjima, to trebalo da bude posebno korisno za ekonomsku aktivnost u tim regionima.

“Odbor direktora EBRD-a odobrio je 60 miliona EUR za proširenje tri tržna centra, koje radi kompanija Hystead, uključujući i Delta shopping centar u Podgorici. Ovaj projekat će poboljšati energetsku efikasnost i pružiti obuku i mogućnost za zapošljavanje mladih ljudi”, smatra Sprej.

EBRD je, preko programa Trgovinska sredstva, obezbijedili 1,8 miliona EUR Hipotekarnoj banci, a Alter Modusu kreditnu liniju od pet miliona eura za dalje mikrofinansiranje.

“Naša kreditna linija podstiče nove pozajmice, ekonomsku aktivnost i pomaže u stvaranju zaposlenja, uključujući i manje razvijene oblasti u državi”, rekao je Sprej.

Maloprodajni lanac MPM Cosmetics dobio je 400 hiljada EUR za sprovođenje svoje strategije širenja, a EBRD je produžila ugovor o zajmu i garanciju od 30 miliona eura sa Fondom za zaštitu depozita.

“Interes crnogorskih kompanija za naše programe podrške je veliki, jer je strategija EBRD-a i poslovanje u Crnoj Gori prilagođeno potrebama privatnog sektora u cilju njegovog razvoja”, kazao je Sprej.

On je, odgovarajući na pitanje kako ocjenjuje saradnju EBRD-a i crnogorske Vlade i institucija, naveo da mu je topla dobrodošlica kada je nedavno preuzeo funkciju i došao u Podgoricu razjasnila da su EBRD i njeni partneri u javnom i privatnom sektoru uspostavili odlične odnose.

“EBRD će podržati Crnu Goru u njenom procesu pristupanja EU. Na primjer, zajedno sa EU u okviru Investicionog fonda za zapadni Balkan, želimo da promovišemo dalju regionalnu integraciju i ekonomski razvoj. Tako planiramo da nastavimo program obnove glavnih puteva i stavimo na raspolaganje još jednu tranšu od 15 miliona eura”, rekao je Sprej.

U oblasti infrastrukture EBRD je vodeća međunarodna finansijska institucija za jonsko-jadranski autoput, a takođe i za tri nove dionice autoputa Bar-Boljare.

“Naš odbor je odobrio i kredit od 20 miliona eura za kapitalne investicije u kompaniji Port of Adria”, dodao je Sprey.

EBRD će, kako je najavio, nastaviti da se fokusira na privatni sektor pružanjem direktnih finansija odabranim malim i srednjim preduzećima (MSP) u kombinaciji sa programom Savjet za mala preduzeća. Dio tog programa posvećen je ženama u biznisu.

“Zajedno sa Ministarstvom ekonomije i EU istražujemo potencijal za kreditnu liniju kako bismo pomogli MSP-u da postanu konkurentniji i inovativniji. U sektoru turizma i poljoprivrede nastojaćemo da razvijemo lance vrijednosti i promovišemo povratne veze”, saopštio je Sprej.

Zelena ekonomija će, kako je precizirao, takođe biti u fokusu pažnje. EBRD sarađuje sa Glavnim gradom kako bi se pridružili programu Zeleni gradovi i obezbjeđuje finansiranje energetske efikasnosti u javnim zgradama, uličnoj rasvjeti i javnom prevozu.

“Predstavili smo Ministarstvu ekonomije projekat daljinskog grijanja na bazi biomase u Rožajama. Pored toga, vidimo potencijal za proizvodnju solarne energije”, kazao je Sprej.

EBRD trenutno, kako je naveo, traži partnera u bankarskom sektoru kako bi kanalisali finansiranje projekata energetske efikasnosti u rezidencijalnom sektoru.

“Takve finansijske olakšice se dobro primjenjuju u drugim zemljama Zapadnog Balkana i vjerujemo da će ih Crna Gora smatrati veoma korisnim”, zaključio je Sprej.

Preporučujemo za Vas