PRVI PUT U DEVET GODINA DA ČELNI ČOVJEK TURIZMA NE DOĐE

Radulović se nije pojavio na proslavi CTU, Kukavičić najavila prvu milijardu od turIzma

CTU je organizovalo proslavu Turističke Nove godine u Hotelu Splendid u Bečićima. Nešto manje od 800 predstavnika turističkih organizacija iz cijele Crne Gore i privrednika slavilo je uspješan završetak poslovne godine
104 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2019. 18:42h

Ministar turizma Pavle Radulović nije se pojavio sinoć na proslavi Turističke Nove godine, koju tradicionalno devetu godinu za redom organizuje Crnogorsko turističko udruženje (CTU).

To je prvi put za proteklih devet godina da čelni čovjek za turizam, ne dođe na proslavu Nove godine.

CTU je organizovalo proslavu Turističke Nove godine u Hotelu Splendid u Bečićima. Nešto manje od 800 predstavnika turističkih organizacija iz cijele Crne Gore i privrednika slavilo je uspješan završetak poslovne godine.

Sumirajući rezultate ostvarene u prethodnoj godini direktorica Naciolnalne turističke organizacije (NTO) Željka Radak Kukavičić kazala je da se značajno promijenila struktura gostiju, najavila je još uspješniju godinu, kada je u pitanju broj turista ali i promet .

"U ovoj godini zaradićemo prvu milijardu eura u turizmu", poručila je Kukavičić .

Predsjednik CTU-a Žarko Radulović nije želio da precizira očekivani prihod već je istakao kako zarada može biti veća od ostavrenih 900 miliona odnosno nastupajuća turistička godina uspjšnija samo ako se riješe stari problemi poput buke, nelegalnog taksi prevoza i aerodromskih usluga u Tivtu .

"Ukoliko se ti problemi riješe onda možemo reći da ćemo imati uspješniju godinu i sezonu od 365 dana", tvrdi Radulović

Radulović je naveo da se očekuje dalji rast broja turista iz Kine kao i osvajanje novih tržišta poput iranskog.

Opitmizam temelji na brojkama prema kojima je u pretprošloj godini registrovano četiri hiljade, a u 2017. 12 hiljada turista iz Kine .

Prvi put za devet godina koliko CTU organizuje ovu manifestaciju, ensafskom okupljanju nije prisustvovao ministar turizma i održivog razvoja Pavle Radulović.

Umjesto njega proslavi je prisustvovao i prazničnu tortu presjekao državni sekretar Damir Davidović.

Predsjednik CTU Žarko Radulović je prisutnima prenio ministrovo izvinjenje i čestitke u nastupajućoj poslovnoj godini.

Na novinarsko pitanje da li smatra da je ministrov nedolazak, bio očekivan, s obzirom na oštru polemiku koju su vodili uoči usvajanja novog Zakona u oblasti turizma, Žarko Radulović je odrično dogovorio.

"Lijepo je što je delegirao svoje predstavnike na proslavu koju CTU organizuje za sve turističke radnike i poželio im uspješnu Novu turističku godinu. Ne vidim ništa negativno u njegovom nepojavljivanju. Istina ni mi u CTU nemamo ništa za ili protiv ministra lično, ali ćemo uvijek insistirati na boljim i rješenjima koja su prilagođena uslovima u kojima poslujemo. Svi imaju pravo da griješe, ali tu smo da im pomognemo i da uče. Uostalom poslanici su imali sluha za naše primjedbe vezane za neprimjereno visoke agencijske depozite", rekao je Radulović.

Žarko Radulović smatra da je njegov prezimenjak koji je na čelu Ministarstva turizma poslanike čak doveo u zabludu tvrdnjama da privremeni objekti ne podliježu Zakonu o turimu već o prostornom planiranju.

„Nelogično da se uređenje plaža definiše Zakonom o turizmu , ali ne i privremeni objekti na svega 100 metara od njih , aupravo to su ključni generatori sive ekonmije, protiv koje se uporno borimo godinama . Ministar je obećao da će to pitanje riještiti Zakonom o prostornom oplaniranju. Hoće kao i do sada“, naglasio je Radulović .

Novi Zakon o turizmu poslanici su usvojili na sjednici održanoj posljednjeg radnog dana 2017-te

Galerija

Preporučujemo za Vas