Samo četiri kompanije isplatile dividendu za prošlu godinu

Analiza Montenegroberze pokazuje da je to duplo manje nego 2018.

4348 pregleda 2 komentar(a)
“One koji redovno isplaćuju dividendu više cijene investitori”: Berza, Foto: Luka Zeković
“One koji redovno isplaćuju dividendu više cijene investitori”: Berza, Foto: Luka Zeković

Samo četiri kompanije tokom ove godine odlučile su da podijele dividendu iz profita ostvarenog 2019, što je duplo manje nego što je bio slučaj za 2018. godinu kada je dividendu isplatilo osam akcionarskih društava.

To pokazuju podaci Montenegroberze, koja je analizirala raspodjelu dijela ili čitavog profita ostvarenog u kompanijama protekle dvije poslovne godine.

“Može se vidjeti da tri kompanije: Jugopetrol, Luka Kotor i Crnogorski Telekom imaju kontinuitet u isplati dividende dvije godine zaredom, odnosno za 2018. i 2019. godinu. Crnogorski Telekom se kotira na prime listi, Luka Kotor na standard listi i Jugopetrol na slobodnom tržištu Montenegroberze”, saopštili su “Vijestima” iz berze.

Akcionarima Jugopetrola za dividendu je opredijeljeno 45,5 centi po dionici u neto iznosu za 2019. godinu, Luke Kotor 39,13 centi, a Telekoma 3,64 centi.

Ove godine je i dioničarima Centralno klirinškog depozitarnog društva (CKDD) podijeljeno po akciji 78,26 centi dividende u neto iznosu.

Kompanije koje su dijelile dividendu za poslovnu 2018. godinu, a to nijesu učinile za 2019. su: hotelska grupa “Budvanska rivijera”, Napredak iz Kotora, Podgorička banka, Elektroprivreda Crne Gore i Zetatrans.

“Budvanska rivijera” je dioničarima za 2018. godinu isplatila 14,6 centi po akciji, Podgorička banka 50,13 eura, Napredak Kotor 0,24 centa, Elektroprivreda 32,76 centi i Zetatrans 10 centi po dionici, u neto iznosu.

“Na svim razvijenim tržištima kapitala, kompanije koje isplaćuju redovno dividendu uvijek više cijene investitori, koji su spremni kupovati njihove akcije. Ista situacija je i na Montenegroberzi, gdje su ovakve kompanije prepoznate od domaćih i inostranih ulagača”, istakli su iz Montenegroberze.

Bonus video: