EPCG: Dobijena ponuda od EBRD za VE "Gvozd", finansiranje planirano u potpunosti iz kredita

"Iznos planiranih sredstava je do 82 miliona eura, a ponuda će biti predmet daljih analiza"

2683 pregleda 6 komentar(a)
EPCG (Ilustracija), Foto: Ivan Petrušić
EPCG (Ilustracija), Foto: Ivan Petrušić

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) dobila je preliminarnu ponudu od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za finasiranja projekta izgradnje vjetroelektrane (VE) "Gvozd", saopšteno je danas iz EPCG.

Projekat izgradnje VE "Gvozd" je još jedan u nizu projekata koje će EPCG realizovati u partnerstvu sa EBRD. Dobijenom ponudom planirano je finansiranje projekta u potpunosti iz kreditnih sredstava uz povoljne komercijalne uslove prilagođene prirodi projekta. Iznos planiranih sredstava je do 82 miliona eura, a ponuda će biti predmet daljih analiza", ističe se u saopštenju EPCG.

Prikaz komponenti Projekta VE Gvozd.png
Prikaz komponenti Projekta VE Gvozd.pngfoto: EPCG

Oni su dodali da bi se planirana finansijska sredstva koristila za nabavku glavne opreme.

"Tenderi za nabavku samih vjetroagregata, izvođenje građevinskih radova, priključenja na prenosnu mrežu i ostale infrastrukture, će biti sprovedeni u skladu sa pravilima EBRD-a. Očekivani početak izgradnje vjetroelektrane je u 2021. godini, dok je puštanje elektrane u probni rad predviđeno 18 mjeseci nakon početka radova. Planirana snaga VE "Gvozd" je 54,6 MW sa godišnjom prozvodnjom oko 150 GWh i snabdijevaće oko 25 hiljada domaćinstava", piše u saopštenju EPCG.

Oni su kazali i da je Skupština akcionara EPCG donijela oduku o izgradnji vjetroelektrane "Gvozd" kao i odluku o potpisivanju ugovora o zajedničkom razvoju projekta.

"Donošenju odluke prethodila je izrada Studije potencijala vjetra i procjene energetske proizvodnje i Studije tržišta i poslovnog modela za VE "Gvozd" urađenih od strane renomirane njemačke kompanije "Fihtner"", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: