Žičara Savin kuk, Foto: Vijesti

Vlada prevarila Žabljačane, turizam uništen

Hoteli trenutno zatvoreni, skijalište Javorovača i Štuoc neće raditi, a dogovorenu opremu za rekonstrukciju Ski-centra Savin kuk Vlada naprasno preusmjerila ka Mojkovcu

56176 pregleda 716 reakcija 128 komentar(a)
Žičara Savin kuk, Foto: Vijesti
Žičara Savin kuk, Foto: Vijesti

Odluka odlazeće Vlade da žičaru namijenjenu Ski-centru Savin kuk prebaci skijalištu u izgradnji u Mojkovcu neprihvatljiva je i ta se odluka mora preispitati po hitnom postupku, jer bi to bio kraj zimskog turizma na Žabljaku.

To je jedinstven stav čelnika Žabljaka, ugostiteljskih i turističkih radnika, ali i mještana koji su najavili da će spriječiti da žičaru, koja je kupljena za potrebe razvoja žabljačkog zimskog turizma, premjeste na drugo mjesto, makar “svakodnevno stražarili na mjestu gdje je odložena u Podgorici”.

Da je neizvjesno da li će sezone na Žabljaku uopšte i biti govori i činjenica da su svi žabljački hoteli trenutno zatvoreni, skijalište Javorovača neće raditi, jer je po tužbi vlasnika parcela kojim se pruža skijaška staza sud odlučio da zakupac DOO “Javorovača” sa tog prostora ukloni skijašku infrastrukturu zbog nepoštovanja ugovorenih obaveza prema vlasnicima posjeda, skoro da se niko više i ne sjeća ski-staze na Štuocu, zaposleni u Turističkom centru “Durmitor” već tri mjeseca ne primaju platu...

Sve nade polagane su u godinama najavljivanu višemilionsku investiciju renoviranja Ski-centra Savin kuk, ali je Vlada nedavno naprasno odlučila da raskine ugovor s projektantom i izvođačem radova i odlučila da se nabavljene instalacije iskoriste za spajanje skijališta Žarski i Cmiljača, koji su izgradnji. To je izazvalo revolt Žabljačana, jer smatraju da su prevareni.

Iako je još u julu sa Vladom dogovoreno da se rekonstruiše skijalište, iz Vlade je, nakon sjednica od 5. i 9. novembra, saopšteno da širenja skijaške infrastrukture na skijalištu Savin kuk neće biti, jer je to u direktnoj suprotnosti sa preporukama UNESCO-a. Iz Turističkog udruženja i Udruženja građana “Dalje nećeš moći”, koja je članica KOR-a, kažu da to nije tačno, jer se u izvještaju UNESCO/IUCN misije iz 2020. godine odobrava rekonstrukcija postojećih žičara na lokalitetu Savin kuk, ali ne i proširenje njihovih kapaciteta u zaštićenoj zoni Nacionalnog parka, i da je na sastanku donesen jedinstven zaključak da je potrebno izvršiti preprojektovanje već nabavljene žičare, a potom i izvršiti zamjenu postojeće koja je stara više od 30 godina.

Za predsjednika Opštine Žabljak Veselina Vukićevića odluka Vlade je neprihvatljiva.

“Radi se o realizaciji aktivnosti koja je ugovorena još 2018. godine. Žičara je dopremljena u Podgoricu, i čekao se izvještaj misije UNESCO. Taj izvještaj je dao negativan nalaz po pitanju proširenja postojećih kapaciteta skijališta Savin kuk. Lično ne vidim da taj nalaz može biti smetnja instaliranju nove, već nabavljene žičare, na mjestu postojeće, uz određeno preprojektovanje. Zamjena postojeće žičare je neophodna zato što je postojeća žičara stara preko 30 godina, i ova aktivnost je nužna radi kvalitetnijeg i bezbjednijeg pružanja usluga posjetiocima. Zamjena postojeće žičare ni u kom slučaju neće dovesti do širenja kapaciteta, niti do povećanja broja gostiju”, rekao je Vukićević “Vijestima”.

Veselin Vukićević
Veselin Vukićevićfoto: Boris Pejović

Na pitanje da li je Vlada lokalnu upravu obavijestila o odluci da žičaru prebaci u Mojkovac, prvi čovjek Žabljaka kaže da su se o tome informisali putem zvaničnog sajta Vlade Crne Gore, gdje je ta informacija objavljena kao dio materijala sa sjednice Vlade, održane 5. novembra.

“Opština Žabljak se u par navrata dopisom obraćala Vladi, u kojima smo obrazlagali potrebu da se žičara instalira na Žabljaku, odnosno da se krene u preprojektovanje nabavljene žičare, kako bi se nesmetano instalirala na mjesto postojeće. Dakle, tražili smo da se sagledaju sve mogućnosti izmjene te odluke”, rekao je Vukićević.

Kazao je i da su misiji UNESCO-a slali sugestije, ali da su oni ostali pri svom izričitom stavu da je nedopustivo bilo kakvo širenje infrastrukture na skijalištu Savin kuk.

“Trenutna situacija u Žabljaku, kada govorimo o zimskom turizmu, je veoma loša. Postoji problem i sa skijalištem Javorovača, gdje postoji izvršna odluka da se demontira ski-oprema sa privatnih posjeda, čime praktično ovo skijalište gubi svoju funkciju. Skijalište Štuoc je u privatnom vlasništvu i godinama van funkcije. Visoko cijenimo sve ono što je Vlada uradila po pitanju poboljšanja skijaške infrastrukture na skijalištu Savin kuk: dovođenja vode za vještačku akumulaciju, rekonstrukcija pristupnih puteva ka skijalištu (1,5 i pet kilometara). Ipak, stav lokalne uprave po ovom pitanju je da se odluka mora preispitati po hitnom postupku”, rekao je Vukićević.

Gradonačelnik kaže da je na sastanku o pripremi zimske turističke sezone, predstavnik skijališta Savin kuk kazao da je skijalište u potpunosti spremno za nastupajuću zimsku sezonu i da od 15. decembra može da počne sa radom, ukoliko bude dovoljno snijega.

“Svi remonti su adekvatno odrađeni, sve sajle su testirane. Što se tiče sigurnosti posjetilaca na stazi, ona je obezbijeđena. U prilog tome govori i činjenica da u posljednjih 4-5 godina, nije bilo zastoja u radu žičare, niti kvarova koji bi uzrokovali prestanak rada žičare. Dakle, žičara, liftovi, staze, mašine za tabanje, uslovi za noćno skijanje - sve je spremno za početak sezone. Planirano je da i ove godine radi škola skijanja sa skijašnicom, a u ponudi će biti i vožnja kvadovima i motornim sankama, kao i šetanje na krpljama od Crnog jezera do Savinog kuka”, rekao je Vukićević.

U posljednje četiri godine stanje u opštini Žabljak je katastrofalno, jer stalno nešto branimo. Prije nekoliko godina smo branili bungalove na Crnom jezeru, Dragišnicu, sada branimo šumu, a krenuli smo i u odbranu žičare. Umjesto da država tako nešto brani od nas mi moramo da branimo od države i njenih odluka. Ovakvim postupkom Vlade i Skijališta Crne Gore smatramo da su po ko zna koji put građani Žabljaka prevareni i izigrani i ostavljeni u nadanju da će neko novo bolje lokalno rukovodstvo i neka nova vlada imati sluha za razvoj Žabljaka”, rekao je Mirko Vuković

Kazao je i da uz rekonstrukciju žičare Savin kuk veoma brzo moglo biti operativan i sistem za vještačko osnježavanje staza.

“Dovođenje prelivnih voda sa Modrog jezera, i izgradnja vještačke akumulacije za osnježavanje, zapremine 50.000 metara kubnih, uspješno je završeno. Posebno ističem bitnu okolnost da se akumulacija nalazi u blizini skijaške infrastrukture, što znači da bi, uz rekonstrukciju žičare, sve vrlo brzo moglo biti operativno. Što se tiče nastavka radova, koji podrazumijeva postavljanje topova i stvaranje uslova za osnježavanje staza, Opština Žabljak i Skijališta Crne Gore pripremili su projektni zadatak, koji je preduslov za pokretanje aktivnosti, koji se tiču pripreme projektne dokumentacije, i isti dostavili Upravi javnih radova”, tvrdi Vukićević.

Kaže da je pandemija koronavirusa ostavila teške posljedice na privredu, a najviše je uticala na turizam i da još uvijek nije poznato da li će pojedini vlasnici otvarati svoje hotele.

“Stoga, jako je teško bilo šta i kratkoročno planirati, kada je zimska turistička sezona u pitanju. Iz TO Žabljak su nas informisali da su iz razgovora sa pojedinim vlasnicima hotela saznali da oni još uvijek ne znaju da li će otvarati hotele, upravo zbog nepredvidive situacije sa razvojem epidemije. Svjedoci smo da se situacija iz dana u dan pogoršava, i da se najavljuju još restriktivnije mjere. Ukoliko se donese odluka da se gradovi zatvore, ili pak državna granica, onda je sasvim opravdana bojazan koju vlasnici hotela pokazuju kada je u pitanju eventualno otvaranje njihovih kapaciteta. S druge strane, ekonomska kriza je ostavila traga i na platežnu moć kako domaćih, tako i stranih turista.Takođe, pitanje je koliko će biti sniježnih padavina ove godine, jer evo kraj je novembra, a na Žabljaku još uvijek nije pao snijeg”, rekao je Vukićević.

Kazao je i da je na sastanku o pripremi zimske sezone, kome su prisustvovali predstavnici turističke privrede, TO Žabljak i skijališta Savin kuk, zauzet je zajednički stav da se pregovara sa hotelijerima i sa skijalištem da se smanje cijene usluga za ovu zimsku sezonu.

“Tako da u narednim danima predstoje razgovori i usaglašavanje stavova po ovim pitanjima. Spor oko skijališta Javorovača dodatno otežava ionako nezgodnu situaciju, u kojoj se Žabljak, kao zimski turistički centar, nalazi, uz opštepoznati problem sa epidemijom COVID-19. Opština je slala apel Vladi da se pokuša pronaći neko rješenje, a sve u komunikaciji sa svim stranama koje su uključene u ovaj spor. Sve ovo radi jednog, zajedničkog cilja - da se doprinese da Žabljak očuva epitet prijestonice zimskog turizma”, rekao je Vukićević.

Poznati žabljački ugostitelj i član Demo ski reprezentacije Crne Gore Mirko Vuković očekuje od Vukićevića da čvrsto stane u odbranu interesa svoga grada i na sve načine pokuša da spriječi da žičara umjesto na Žabljak završi u Mojkovcu.

Kazao je i da mještani Žabljaka neće dozvoliti da se žičara, koja je kupljena za potrebe razvoja žabljakog zimskog turizma premjesti na drugo mjesto, makar “svakodnevno stražarili na mjestu gdje je odložena u Podgorici”.

Mirko Vuković
Mirko Vukovićfoto: Privatna arhiva

“U posljednje četiri godine stanje u opštini Žabljak je katastrofalno, jer stalno nešto branimo. Prije nekoliko godina smo branili bungalove na Crnom jezeru, Dragišnicu, sada branimo šumu, a krenuli smo i u odbranu žičare. Umjesto da država tako nešto brani od nas mi moramo da branimo od države i njenih odluka. Ovakvim postupkom Vlade i Skijališta Crne Gore smatramo da su po ko zna koji put građani Žabljaka prevareni i izigrani i ostavljeni u nadanju da će neko novo bolje lokalno rukovodstvo i neka nova vlada imati sluha za razvoj Žabljaka”, rekao je Vuković.

Očekuje od nove vlade da promijeni predlog odlazeće.

“Tek kada su kupili žičaru i počeli nešto da rade sjetili su se da pošalju zahtjev UNESCO-u i pitaju da li mogu da grade žičaru, umjesto da su to prvo uradili. Pošto je UNESCO zabranio proširenje skijališta mi smo u junu organizovali sastanak gdje smo tražili da se uradi rekonstrukcija postojeće žičare na Savinom kuku. Dogovorili smo se da se napravi preprojektovanje žičare Savin kuk i nova žičara tu postavi. U međuvremenu Vlada donosi odluku da se žičara oduzme Žabljaku i nosi za Mojkovac s kojim pravom ne znam. Svuda se grade žičare, a na Žabljaku ništa, iako je i u bivšoj Jugoslaviji bio nosilac zimskog turizma”, rekao je Vuković, koji je član Turističkog udruženja Žabljaka.

Funkcioner Demokrata Nemanja Vuković smatra da je od samog starta bilo jasno da je izgradnja nove skijaške staze bila još jedna u nizu prevara odlazeće vlasti, s obzirom na to da se Durmitor nalazi na UNESCO-voj listi.

“Osim što UNESCO ne bi dao saglasnost na gradnju staze na Durmitoru, lokacija na kojoj je bila predviđena izgradnja nove staze je potpuni promašaj jer se radi o dijelu Durmitora koji je izložen udarima vjetra i na kojem se snijeg uopšte ne zadržava”, rekao je Vuković “Vijestima”.

Tvrdi i da je neophodna rekonstrukcija skijališta Savin kuk, što bi značajno uticalo na kvalitet zimske turističke sezone.

“Bivša vlast nije imala namjeru da investira u Žabljak kao u zimski turistički centar. Aposolutno afirmativno gledam na izgradnju skijališta, ali ipak, ne bismo smjeli zapostaviti Žabljak kao izuzetno atraktivnu i Bogom datu lokaciju za razvoj zimskog turizma. Nijesu neophodna velika ulaganja za rekonstrukciju, odnosno zamjenu, postojeće žičare na skijalište Savin kuk i opremanje skijališta u skladu sa najvišim standardima, što bi svakako doprinijelo atraktivnosti Durmitora i njegovoj većoj posjećenosti, kako u ljetnjim tako i u zimskim mjesecima. Stoga izražavam uvjerenje da će nova vlast, prije svega, dovesti stručnjake iz oblasti zimskog turizma koji bi ispitali teren i utvrdili lokacije koje su pogodne za izgradnju skijaških staza, istovremeno vodeći računa o očuvanju statusa Durmitora, a nakon toga sredstva planski usmjeravati”, rekao je Vuković.

Vuković: Nemoguće je da to košta 9,5 miliona eura

Mirko Vuković kaže da mu nije jasno kako je Vlada za nabavku žičare duge 1.250 metara izdvojila 9,5 miliona eura, jer kako tvrdi, kilometar žičare može se na tržištu kupiti za milion do milion i po eura.

“Šta su oni platili 9,5 miliona ja ne znam”, kazao je Vuković, koji je kao član reprezentacije obišao brojna skijališta u svijetu.

Smatra da je odavno trebalo zamijeniti žičaru na Savinom kuku jer je postavljena 1988. godine.

“Ovo su posljednji otkucaji Savinog kuka što se tiče žičare i ona je trebalo davno da bude zamijenjena. Predsjednik Vlade Duško Marković je pretprošle godine i obećao da će skijalište biti takvo da ga nećemo poznati. Od toga ništa nije bilo. Od Vlade smo totalno zaboravljeni, jer nijedan euro nisu uložili u Savin kuk od kada je napravljen. Treba pod hitno da se obnove skijališta na Savinom kuku i Štuocu i to je ono što traže građani Žabljaka. Na Žabljaku je od 1. decembra do 1. maja boravilo po dvije hiljade gostiju od 1975. do 1995. Danas kada treba da budemo još bolji i savremeniji, jedva da za cijelu zimsku sezonu bude dvije hiljade gostiju”, kazao je Vuković.

Ističe da Žabljaku nije potreban Kopaonik i 10.000 ski-pasova dnevno, već skijalište kapaciteta dvije hiljade ljudi, što je kako je rekao kapacitet Žabljaka.

“Ni ove sezone neće bit vještačkog osnježavanja staza. U izgradnju jezera i dovod vode uloženo je 4,5 miliona eura, a ono još nije povezano, odnosno razvučena infrastruktura za topove. Jedan top koji je bio na Savinom kuku prije dvadesetak dana je odnijet”, ističe Vuković.

Stijepović: Hoće da naprave da je ptičje jaje bolje od kokošijeg

Dugogodišnji privrednik Žabljaka i vlasnik hotela “Javor” Mile Stijepović, namjeru Vlade da žičaru namijenjenju Žabljaku prebaci u Mojkovac nazvao je besmislicom i velikom nepravdom prema ovom kraju.

Stijepović
Stijepovićfoto: Obrad Pješivac

“Sračunato hoće da naprave da je ptičje jaje bolje od kokošijeg. Hoće da promovišu Mojkovac, a Žabljak, koji je bio najveći smučarski centar hoće da zatvore. Da li imaju obzira prema i ovim ljudima, koji ovdje žive. Nijedna planina u Crnoj Gori ne može biti kao Durmitor, jer je bogat snijegom“, rekao je Stijepović.

On poziva Vladu da žičaru koja je kupljena ugradi na Savinom kuku, jer kako tvrdi više od trideset godina na postojećoj ništa nije promijenjeno.

Bonus video: