Đukanović: Cijena aluminijuma iznad 2.000 dolara po toni, prvi put nakon oktobra 2018.

"Osim aluminijuma rasle su cijene i ostalih obojenih metala tokom posljednjih nekoliko mjeseci pa je cijena bakra dostigla 7.674 dolara po toni, što je najviša cijena crvenog metala u posljednjih sedam godina"

17000 pregleda 5 komentar(a)
Goran Đukanović, Foto: Privatna arhiva
Goran Đukanović, Foto: Privatna arhiva

Cijena aluminijuma (cash,LME) dostigla je u ponedjeljak 30. novembra 2.014,5 američkih dolara za tonu i to je prvi put od 22. oktobra 2018. da je cijena prešla granicu od 2.000 dolara po toni, potvrdio je "Vijestima" Goran Đukanović, analitačar tržišta aluminijuma koji se javio iz Bahreina.

"Za tržište i cijenu aluminijuma je važno probijanje tzv. psihološke granice od 2.000 dolara po toni, da je dobar podsticaj za višu cijenu aluminijuma u narednoj godini, u odnosu na dosadašnja očekivanja analitičara, i nesumnijvo je radosna vijest za proizvođače aluminijuma širom svijeta, prilično iscrpljenim (mnogi i u gubicima) tokom protekle dvije godine i naročito u prvom dijelu ove godine", ocijenio je Đukanović.

Cijena aluminijuma je 8. aprila ove godine, kako je podsjetio, pala na nivo od 1.421,5 dolara po toni, što je bila najniža cijena ovog metala još od vremena svjetske ekonomske krize 2009. godine, a kao direktna posljedica pada potražnje usljed covid pandemije.

"Osim aluminijuma rasle su cijene i ostalih obojenih metala tokom posljednjih nekoliko mjeseci pa je cijena bakra dostigla 7.674 dolara po toni, što je najviša cijena crvenog metala u posljednjih sedam godina. Cijene metala rastu reagujući na snažan ekonomski rast u Kini, praćen isto tako velikom potražnjom za metalima, dok u Evropi I SAD, pored snažnog ekonomskog rasta u 3. kvartalu u odnosu na prethodni, raste optimizam da će skora pojava vakcine vratiti život u normalu, kao i svjetsku ekonomiju, na predpandemijski nivo, do kraja naredne godine", dodao je Đukanović.

Upravo je optimizam podstakao investitore i trgovce na pojačanu aktivnost na tržištu metala, i rekordnom rastu cijena.

"Ovo uprkos činjenici da će svjetsko tržište aluminijuma ove godine ostvariti višak od oko tri miliona tona i što Kina bilježi nove rekorde u proizvodnji: 3,23 miliona tona primarnog aluminijuma Kina je proizvela u oktobru, 8,5 odsto više nego u istom mjesecu prethodne godine. Na Kinu otpada oko 57 odsto svjetske proizvodnje aluminijuma i skoro toliko potražnje. Pri tome, potražnja u gotovo cijelom svijetu van Kine i dalje je 10-15 odsto u prosjeku niža u odnosu na period prije pojave pandemije", zaključio je Đukanović.

Bonus video: