Jaćimović: Jasan evropski put, smanjivanje troškova javne potrošnje važan prioritet

"Ipak, postoji mogućnost rizika ostvarivanja te politike, jer najavljene uštede ako se i ostvare, biće suočene sa rastućim potrebama saniranja posljedica pandemije"

13399 pregleda 68 reakcija 19 komentar(a)
Prioriteti i smjerovi u radu Vlade dobro određeni: Jaćimović, Foto: Arhiva Vijesti
Prioriteti i smjerovi u radu Vlade dobro određeni: Jaćimović, Foto: Arhiva Vijesti

Crna Gora je sastavni dio evropske socijalne, ekonomske, sigurnosne i političke arhitektutre, a EU je najznačajniji i najvažniji partner, što je jasno istaknuto u predloženom ekspozeu nove vlade. To je veoma važan stav nove Vlade, imajući u vidu debatu o mogućim vanjskopolitičkim pravcima, poslije izbora 30. avgusta, ocijenila je profesorica međunarodne ekonomije na državnom Ekonomskom fakultetu, Danijela Jaćimović.

Ona je ukazala da je jedan od važnih ekonomskih prioriteta smanjivanje troškova javne potrošnje, što je ekonomski dobra tendencija, jer je održivost javnih finansija prioritet svih vlada.

“Ipak, postoji mogućnost rizika ostvarivanja te politike, jer najavljene uštede ako se i ostvare, biće suočene sa rastućim potrebama saniranja posljedica pandemije. Pozitivno je što se nova Vlada opredijelila za koncept diversifikacije ekonomije, kroz podsticanje prerađivačke industrije, hrane, IT sektora i turizma. To globalno ide na ruku jer je, usljed pandemije, došlo do prekida globalnih lanaca snabdijevanja i intencije stvaranja novih lokalnih i regionalnih lanaca, tako da postoje realne šanse za uključenost crnogorske privrede u ove pocese, u narednom periodu. Rast zasnovan na inovacijama i znanju je imperativ, posebno u 21. vijeku, ali ipak slaba postojeća infrastruktura i potreba za velikim novcem koji treba uložiti da bi se dobili očekivani pozitivni efekti, mogu dati ograničene rezultate”, kazala je Jaćimović “Vijestima”.

Ona je istakla da je EU pokazala solidarnost u prevazilaženju efekata pandemije te da Crna Gora treba da pokaže svoju solidarnost bržim i održivijim sprovođenjem evropskih politika i vrijednosti, kako bi ispunila političke kriterijume i što brže postala buduća članica.

“Stvaranje uslova za odobravanje i korišćenje ponuđenih sredstva se nameće kao imperativ, tako da bi glavni zadatak nove Vlade trebalo da bude predlaganje dobrih projekata, dobra regionalna saradnja, ostvarivanje EU političkih kriterijuma, i na taj način stvaranje uslova za korišćenje, više nego potrebnih sredstava koje nudi EU”, smatra Jaćimović.

Povezani članci

02. Decembar 2020.

Mnogo je koraka do Luksemburga

Bonus video: