Pejoviću još ne daju upotrebnu dozvolu

MORT zatražio od kompanije “Uniprom hoteli“ da im dostavi dodatnu dokumentaciju kako bi izdali dozvolu za rekonstruisani hotel “Budva” na gradskom šetalištu, stotinjak metara od Starog grada

16802 pregleda 10 komentar(a)
Još bez dozvole: Hotel Budva, Foto: Vuk Lajović
Još bez dozvole: Hotel Budva, Foto: Vuk Lajović

Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) zatražilo je od nikšićke kompanije “Uniprom hoteli“ biznismena Veselina Pejovića da im dostavi dodatnu dokumentaciju kako bi izdali upotrebnu dozvolu za rekonstruisani hotel “Budva” na gradskom šetalištu, stotinjak metara od Starog grada.

Pejović je još početkom novembra uputio dopis odlazećem premijeru Dušku Markoviću i koordinatoru MORT-a sa zahtjevom, u koji su „Vijesti“ imale uvid, da im se izda upotrebna dozvola za četvorospratni hotel, ali su iz MORT-a odgovorili da zahtjev ima fromalne nedostatke, te da im je potrebno dostaviti izjavu izvođača radova da je hotel izgrađen u skladu sa građevinskom dozvolom i revidovanim projektom.

“Izjavu nadzornog inženjera, kao i vodećeg projektanta da je objekat izgrađen u skladu sa građevinskom dozvolom i revidovanim projektom, te elaborat originalnih terenskih podataka izvedenog stanja ovjeren od strane licencirane geodetske organizacije“, navodi se u odgovoru MORT-a.

Hotel se sastoji od tri cjeline. Centralni dio objekta je spratnosti P+4 (prizemlje i četiri sprata), zapadni aneks je spratnosti P+2 i istočni aneks je spratnosti P+2. Pejovićeva kompanija već više od godinu i po bezuspješno pokušava da od budvanskog glavnog arhitekte dobije zeleno svjetlo za idejno rješenje rekonstrukcije zapadnog krila hotela “Budva”, kojim je predviđeno da se natkrije i izgraditi kosi krov na otvorenom bazenu.

Postupak je pred glavnim arhitektom prekinut krajem avgusta, nakon što je hotelska firma sama odustala od zahtjeva, pošto je upućena da ponovo mora izvaditi urbanističko-tehničke uslove. Time je propao i treći pokušaj u proteklih godinu i po da “Uniprom hoteli“ rekonstruišu zapadno krilo hotela, za koje je opštinska vlast u bivšem mandatu tvrdila da je izgrađeno bez dozvole.

“Predmet intervencije idejnog rješenja je bazenski prostor sa pratećim sadržajima, koji se nalazi na krovnoj terasi iznad prvog sprata zapadnog aneksa. Rekonstrukcija bazenskog prostora je proistekla iz neophodnosti da se zbog prokišnjavanja izvrši sanacija postojećeg ravnog krova. Idejno rješenje pored sanacije krovnog pokrivača, predviđa natkrivanje dijela krovne terase kosim krovom. Planirano je da se natkriveni dio bazenskog prostora u hladnom periodu godine putem harmonika vrata potpuno zatvori i klimatizuje. Nasuprot tome harmonika vrata bi u ljetnjem periodu bila u sklopljenom režimu i na taj način bi gostu pružala doživljaj otvorenog bazena. Natkriveni bazenski prostor u skladu sa UTU predstavlja drugi sprat zapadnog aneksa hotela“, navodi se u idejnom rješenju u koje su „Vijesti“ imale uvid, a koje je dostavljeno službi glavnog gradskog arhitekte.

Gradnja na zapadnom krilu hotela izazvala je prije godinu i po revolt tada vladajućih partija u Budvi - Demokratske Crne Gore i Crnogorske, čiji su lideri Dragan Krapović i Vladimir Bulatović još u maju pozvali premijera Duška Markovića da smijeni ministra održivog razvoja Pavla Radulovića, jer nije bio sposoban da spriječi divlju gradnju u samom srcu Budve i poruši sporno krilo hotela “Budva“.

Krapović i Bulatović su u dva navrata u maju i junu održali konferencije za novinare ispred dograđenog hotela, kada su poručili da ponašanje državnih službi “vrijeđa dostojanstvo i inteligenciju svih građana“.

Pejović, inače vlasnik podgoričkog KAP-a, je sa druge strane tada kazao da je bio primoran da izgradi taj dio hotela i to po nalogu stručnjaka statičara, jer je to bilo jedino rješenje kako bi se spriječilo dalje urušavanje “Budve“, nastalo usljed gradnje solitera na susjednim parcelama.

Bonus video: