Brković ostao bez imovine u Baru od 10,7 miliona eura

Viša sudska instanca odbila je žalbu Vektre Montenegro na presudu kojom je sudija Privrednog suda Dijana Raičković odbacila tužbu kompanije, u vlasništvu biznismena Dragana Brkovića

15480 pregleda 19 komentar(a)
Brković, Foto: Luka Zeković
Brković, Foto: Luka Zeković

Apelacioni sud je potvrdio presudu Privrednog suda koji je odbio zahtjev Vektre Montenegro da se poništi sudsko poravnanje, zaključeno pred prvostepenim sudom 2. aprila 2014. godine, između NLB Interfinanz AG iz Ciriha i Horizont Logistics u stečaju.

Viša sudska instanca odbila je žalbu Vektre Montenegro na presudu kojom je sudija Privrednog suda Dijana Raičković odbacila tužbu kompanije, u vlasništvu biznismena Dragana Brkovića.

Tužbom pred prvostepenim sudom su tvrdili da je izmirena obaveza Vektre Montenegro prema NLB Interfinanzu u iznosu od 10.698.888 eura i da je prestalo to potraživanje.

Brkovićeva firma će morati da plati tuženima prvog i drugog reda ukupno nešto manje od 25 hiljada eura sudskih troškova.

Finansijska institucija iz Ciriha preuzela je 2018. godine imovinu Brkovićeve firme iz Bara - Horizont logistics u stečaju (bivša Rumija trans), a potom je i prodala kompaniji Hard diskont Laković.

Tokom ove parnice, Švajcarci su objasnili da Vektra Montenegro nije postupila prema usvojenom planu reorganizacije u tom preduzeću, zbog čega je stečajni upravnik Horizont logisticsa s njima zaključio ugovor 19. oktobra 2018. o kupoprodaji imovine za oko 7,38 miliona eura.

Sutkinja Raičković je utvrdila da poništaj sudskog poravnanja može tražiti samo stranka koja je zaključila poravnanje, tako da Vektra Montenegro, prema prvostepenoj presudi, nije imala pravo na to.

Sud je utvrdio da je protekao subjektivni i objektivni rok za tužbu, sve i da je i tužilac imao pravo da zahtijeva poništenje poravnanja.

Firma Horizont logistic bila je u vlasništvu Vektre Montenegro, ali je otišla u stečaj 2012. godine zbog nevraćenih kredita.

Dugovi glavne Brkovićeve kompanije - Vektre Montenegro NLB Interfinanz AG-u, prema 10 ugovora o zajmu, iznose 49.326.593 eura.

Bonus video: