I Bemax i Ivanović grade za zlatni pasoš

Prodajom skupih nekretnina mogu da obezbijede bogatašima da dođu do crnogorskog državljanstva

45706 pregleda 125 reakcija 29 komentar(a)
Među posljednjim odlukama odlazeće Vlade i projekti za domaće biznismene, Foto: Vijesti
Među posljednjim odlukama odlazeće Vlade i projekti za domaće biznismene, Foto: Vijesti

Među posljednjim odlukama odlazeće Vlade premijera Duška Markovića je i ona da u listu razvojnih projekata iz oblasti turizma, u okviru projekta ekonomskog državljanstva preko kojeg se može dobiti crnogorski pasoš, uvrsti hotel “Cruiser” u Budvi po kondo modelu poslovanja, koji grade kompanije Master inženjering i Bemaks.

Vlada je sinoć saopštila koje je odluke usvojila 27. novembra i 2. decembra, bez održavanja sjednice i “uz pribavljenu saglasnost većine članova”.

“U dokumentaciji koju su na javni poziv dostavili Master inženjering i Bemaks navedeno je, između ostalog, da je u Budvi planirana investicija u izgradnju hotela po kondo modelu poslovanja kategorije pet zvjezdica, kapaciteta 252 smještajnih jedinica, predračunske vrijednosti 58,2 miliona eura, te da je namjera investitora da u okviru kompleksa otvori 153 radna mjesta”, saopšteno je iz Vlade u tehničkom mandatu.

Nedavno je to odobreno za projekte iza kojih je kompanija “Čelebić”. Kupovina vila ili apartmana u kondo hotelu ili hotelu koji je po mješovitom modelu poslovanja, a koji su na listi razvojnih projekata, računa se kao investicija (određen nivo ulaganja), za koju se može dobiti crnogorski “zlatni pasoš”.

Iz Agencije za strane investicije (MIA) saopštili su da domaći investitori, kao i strani, mogu da kandiduju projekte za listu razvojnih projekata za dobijanje pasoša ako ispunjavaju uslove koji su definisani odlukom o ekonomskom državljanstvu, ali da ne mogu „učestvovati u postupku izbora osoba koje mogu steći crnogorsko državljanstvo“. Taj posao sprovodi MIA kojoj kandidati za pasoše podnose aplikacije preko agenta za posredovanje.

Prema podacima iz CRPS, osnivač Bemaksa je Veselin Kovačević, dok je izvršni direktor Miladin Mijajlović. Bemaks se neformalno povezuje sa biznismenima bliskim DPS-u, Rankom Ubovićem i Aleksandrom Mijajlovićem, a spekulacije da iza kompanije stoji Milan Roćen, taj dugogodišnji saradnik predsjednika države Mila Đukanovića javno je negirao.

Osnivač i izvršni direktor Master inženjeringa je Vladan Ivanović, za kojeg se u javnosti tvrdi da je u dobrim odnosima sa Đukanovićem.

Duško Knežević ranije je rekao je jedna od luksuznih vila na brdu Gorica zapravo Đukanovićevo vlasništvo, a da iza nje samo formalno stoji upravo Ivanović.

Đukanović je negirao tvrdnje Kneževića, protiv koga je u Crnoj Gori podignuto više optužnica.

Državna pomoć 49,3 miliona, Vukica Jelić u igrama na sreću

Vlada i Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) odlučili su da izmijene javni poziv za dostavljanje zahtjeva za subvencionisanje kamate tokom grejs perioda za reprogram kredita u turizmu koji se, osim za kredite kod banaka i državnog IRF-a, mogu dostavljati i za kredite koji su uzeti kod međunarodnih finansijskih institucija.

Ukupna državna pomoć u prošloj godini je bila 49,32 miliona eura i ona je manja za 33,37 odsto u odnosu na 2018. godinu.

Donijeto je više kadrovskih odluka, a među njima je i ta da je državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Vukica Jelić razriješena sa te pozicije i odmah imenovana za pomoćnicu direktora Uprave za igre na sreću...

Bonus video: