Bojanić: Vjerujem da je Edi šapnuo vlasti da je opozicija kriva za posrnuće tržišta

“Čemu ovakav redosljed poteza i zašto je Komisija birana po zakonu koji je formalno i dalje na snazi, a nije se sačekalo da za par dana stupi na snagu novi Zakon koji predviđa sličnu proceduru imenovanja, najbolje znaju oni koji su projektovali ovaj igrokaz"
125 pregleda 6 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Mladen Bojanić, Foto: Zoran Đurić
Aleksandar Damjanović, Mladen Bojanić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 03.01.2018. 19:53h

Izbor novog saziva Komsije za hartije od vrijednosti (KHOV) je farsično i brzopotezno rješenje koje ne doprinosi vraćanju povjerenje u tržište kapitala. Uz to, to je i dokaz da vlast i dalje tretira regulatorne agencije kao plijen koji treba raskomadati i podijeliti među koalicionim partnerima.

To su za “Vijesti” ocijenili nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović i ekonomski analitičar i bivši poslanik Mladen Bojanić.

Skupština je krajem prošle godine imenovala novi sastav KHOV kojom će i dalje predsjedavati Zoran Đikanović. Za zamjenika tog tijela je izabran Ranko Jovović, a za članove Draško Malbaški, Azra Šehović i Asmir Pepić. Jovović i Pepić su prvi put izabrani za članove. Oni su zamijenili Amira Nurkovića i upražnjeno mjesto bivšeg člana Mirjane Pešalj koja je ranije napustila KHOV.

Imenovanje je bilo brzopotezno rješenje nakon što je Damjanović 22. decembra, kada je razmatran finansijski plan tog regulatora za narednu godinu, istakao da je 6. juna 2017. godine Komisiji istekao mandat i da Đikanović ima samo status zaposlenog u tom regulatoru. Đikanović je tada najavljen kao predsjednik tog tijela koji će obrazlagati finansijski plan.

Nakon što je Damjanović ukazao da već šest mjeseci to tijelo ne funkcioniše, Vlada je u 25. “na telefonskoj sjednici uz učešće većine ministara” odlučila da predloži parlamentu novi saziv

“Način na koji je izabrana “nova” KHOV je dokaz da se, i u novom zakonskom okviru, nastavlja kadrovski i institucionalni kontinuitet na tržištu kapitala, koji je to tržište praktično doveo do dna. Uz činjenicu da je mandat “prethodnoj” KHOV istekao u junu i da se Komisija lažno predstavljala pola godine, i što je još gore, obavljala službene radnje koje su pravno ništavne, uz sve štete koje su napravljene, način na koji je započeo novi mandat je presedan”, ocijenio je Damjanović.

On je dodao da je Vlada “bez sjednice na neuobičajen način 25. decembra”, nakon što u Skupštini ukazao na položaj KHOV, predložila članove po starom, jos uvijek važećem Zakonu, iako je na istoj sjednici Skupštine bio već usvojen novi Zakon o trzištu kapitala, koji treba da stupi na snagu”.

“Čemu ovakav redosljed poteza i zašto je Komisija birana po zakonu koji je formalno i dalje na snazi, a nije se sačekalo da za par dana stupi na snagu novi Zakon koji predviđa sličnu proceduru imenovanja, najbolje znaju oni koji su projektovali ovaj igrokaz. Ovo sve ukazuje da će, bez obzira na nova zakonska rješenja, koja je trebalo donijeti još prije pet godina kada se govorilo o novom Zakonu, a nekome je trebalo da se u ovom periodu ‘zaokruže’ pojedini poslovi, biti gotovo nemoguće povratiti povjerenje učesnika na tržištu kapitala koje je najvećim dijelom i izgubljeno usljed dosadašnjeg rada KHOV”, naglasio je Damjanović.

On je zaključio da je povjerenje “ključni faktor na bilo kojoj berzi pa i crnogorskoj, i mnogo je važnije u odnosu na zakonska rješenja, odnosno, institucionalni ambijent”.

Bojanić je ocijenio da farsičan izbor nove KHOV ne može izazvati ozbiljan komentar.

“Vjerujem da je Edi došapnuo poslanicima vladajućih partija da je opozicija najveći krivac za posrnuće crnogorskog tržišta kapitala, pa su ovi navrat-nanos reizabrali većinu članova KHOV prije stupanja na snagu izglasanog Zakona o tržištu kapitala”, istakao je Bojanić.

On smatra da “vlast i dalje tretira regulatorne agencije kao plijen koji treba raskomadati i po Dontovom količniku podijeliti među koalicionim partnerima”.

“Ako je berza ogledalo privrede, onda je ova skupština ogledalo demokratije u Crnoj Gori gdje polovina ne glasa, a druga polovina misli tuđom glavom”, dodao je Bojanić.

Bonus video: