Marković: Izgradnja auto puta Bar-Boljare je projekat koji mijenja Crnu Goru

"U 2017. smo napravili ozbiljne rezultate i stvorili dobru osnovu da crnogorska ekonomija raste i u 2018 godini da na taj način stvaramo nove prilike za naše građane i otvaramo nova radna mjesta", kazao je Marković
11 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 03.01.2018. 17:01h

Dan opštine Bijelo Polje je bio prilika da sumiramo sve ono što je učinjeno u prethodnoj godini ali i da dogovorimo prioritete u za tekuću godinu, kazao je danas premijer Duško Marković.

Dan opštine Bijelo Polje proslavljen je danas na svečanoj sjednici.

"U 2017. smo napravili ozbiljne rezultate i stvorili dobru osnovu da crnogorska ekonomija raste i u 2018 godini da na taj način stvaramo nove prilike za naše građane i otvaramo nova radna mjesta", kazao je Marković.

On je naglasio da su posebno mjesto u 2018. zauzele investicije na sjeveru jer je sjever region koju pruža velike mogućnosti za Crnu Goru i njenu ekonomiju.

"Tako smo danas u Njegnjevu postavili kamen temeljac za izgradnju pješačkog mosta koji će povezati obale Lima na kojima živi veliki broj stanovnika i koji će dati doprinos unapređenju života na tim područjima a i obezbijediti sigurniju infrastrukturu za tamošnje učenike. U Ravnoj rijeci smo otvorili most preko rijeke Ljuboviđe koji će biti veza magistralnog puta sa Ski centrom na Smiljači a nakon toga pustili u pogon mini hidroelektranu", kazao je Marković.

Marković vjeruje da građani razumiju šta znači izgradnja auto puta Bar–Boljare.

"Mislim da se sada za sve dobronamjerne u Crnoj Gori više ne postavlja pitanje o cjelishodnosti autoputa po dionicama. Prva, prioritetna dionica će otvoriti Crnu Goru prema sjeveru i ne samo to nego i prema neposrednom okruženju. Ona će pospješiti razvoj sjevera i doprinijeti da mladi ljudi ostaju na sjeveru, kao i razvoju turizma, a biće podsticajna i za razvoj i drugih sektora u oblasti poljoprivrede, energetike, prerađivačke industrije", kazao je Marković dodajući da je to projekat koji mijenja Crnu Goru ne samo u infrastrukturnom smislu, već da će promijeniti i stav građana o njihovim mogućnostima, potencijalu, realnim potrebama i to onim koje će ostvariti ovdje, a ne van Crne Gore.

Komentarišući šta će biti od izgradnje drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima, Marković je podsjetio da je Crna Gora imala međudržavni ugovor da sa ozbiljnom renomiranom češkom kompanijom Praha, o izgradnji drugog bloka, ali da nisu uspjeli da obezbijede finansijsku konstrukciju.

"Međutim, u realizaciji tog ugovora pojavili su se problemi u finansiranju. Vlada je "Prahi" dala cijelu godinu da nađi novi model finansiranja i pokretanja ovog projekta, nažalost, nisu uspjeli da to obezbijede. Sada radimo na stvaranju pretpostavki za nastavak izgradnje drugog bloka i ekološku sanacija prvog bloka, što će obezbijediti rad tog bloka još 20 godina", kazao je Marković ističući da su interesovanja stranih investitora za izgradnju drugog bloka skoro svakodnevna.

Bonus video: