Veliki gubici, teško je plaćati obaveze i zakup

„Podaci Poreske uprave (PU) pokazuju skoro dvostruki rast broja malih i srednjih preduzeća i pet odsto više žena njihovih vlasnica u prošloj u odnosu na 2011. godinu“, saopšteno je iz PKCG

5900 pregleda 5 komentar(a)
Foto: PKCG
Foto: PKCG

Preduzetnice u turizmu i obrazovanju suočile su se tokom korona krize sa znatno manjim obimom poslovanja i nenadoknadivim gubicima koji su uzrokovali smanjenu likvidnost, nemogućnost plaćanja dospjelih obaveza i zakupa poslovnih prostorija, pokazalo je istraživanje predstavljeno u Privrednoj komori (PKCG).

Predstavnica Koordinacionog odbora za žensko preduzetništvo, Ana Filipović, saopštila je da se bilježi rast učešća žena u preduzetništvu.

„Podaci Poreske uprave (PU) pokazuju skoro dvostruki rast broja malih i srednjih preduzeća i pet odsto više žena njihovih vlasnica u prošloj u odnosu na 2011. godinu“, saopšteno je iz PKCG.

Ona je predstavila rezultate istraživanja o uticaju pandemije na poslovni sektor i perspektive rasta ekonomije Crne Gore, koje je pripremila Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz doprinos UNESCO i UN WOMAN sa PKCG kao partnerom u realizaciji.

Filipović je naglasila da se, tokom pandemije, dvije od pet žena u Crnoj Gori suočilo sa finansijskim teškoćama, kao što je plaćanje zakupa i režijskih troškova, a 38 odsto je navelo da se suočava s izazovima u smislu smanjenog finansijskog okvira za pokriće osnovnih troškova života, kao što su hrana i higijenske potrepštine.

Istraživanje je ukazalo na izazove sa kojima se susrijeću preduzetnice i potvrdio potrebu da se prilikom kreiranja ekonomskih mjera posebna pažnja obrati na sektore u kojima rade.

“Potrebno je insistirati na dosljednoj primjeni relativno dobrog pravnog i strateškog okvira za razvoj ženskog preduzetništva, učiniti dostupnijim različite izvore znanja i informacija, obezbijediti bolji pristup finansijskim sredstvima za ženski biznis i jačati umrežavanje i saradnju preduzetnica na nacionalnom, regionalnom i na međunarodnom nivou“, navode u informaciji. Ukazano je da je EBRD podržao više od 100 preduzeća čije su vlasnice žene.

Bonus video: