Kentera blokirao račun "Grad teatra"

I Turističkoj organizaciji Budve prijeti prinudna naplata od “Copyrighta“ od 530 hiljada eura

22848 pregleda 110 reakcija 17 komentar(a)
Kentera, Foto: Privatna arhiva
Kentera, Foto: Privatna arhiva

Račun Javne ustanove „Grad teatar“ od juče je blokiran na iznos od 24.232,85 eura, zbog izvršenja pravosnažne presude Višeg suda u Podgorici u korist preduzeća “Copyrigt“.

Firma biznismena Marka Kentere prinudno naplaćuje dugovanje koje je preuzela od budvanske kompanije “Patent“.

Preduzeće “Patent“ je 2013. obavljalo posao tehničke realizacije festivala “Grad teatar“. Ugovorom je bilo precizirano da tehnička realizacija programa košta 23.400 eura, a “Patent“ 30. juna 2013. dostavio je tadašnjoj upravi “Grad teatra“ fakturu.

Kako “Grad teatar“ nije izmirio dug, “Copyright“ u novembru 2014. zaključuje sa “Patentom“ ugovor o preuzimanju potraživanja i kreće u naplatu dugovanja.

JU “Grad teatar“ dala je saglasnost na preuzimanje dugovanja.

Kako “Grad teatar” i dalje nije plaćao tu obavezu, 2016. godine je pokrenut sudski spor, koji je na kraju rezultirao presudom Višeg suda kojom se “Grad teatar” obavezuje da izmiri dugovanje.

Presuda se, međutim, odnosi samo na glavnicu u iznosu od 23.400 eura, dok je iznos kamate vraćen na ponovno suđenje kotorskom Osnovnom sudu.

Blokada računa dolazi u vrijeme kada je Javna ustanova započela isplatu novembarskih zarada i to nije učinila u kompletnom iznosu.

Očekuje se sada od Opštine, koja je osnivač “Grad teatra“ da u skladu sa budžetskim obavezama prebaci novac na račun Javne ustanove i deblokira ga.

Ta javna ustanova ove godine nije ni potrošila onoliko novca koliko je to umanjenim rebalansom predviđeno.

Još jednoj opštinskoj organizaciji - Turističkoj organizaciji Budve prijeti prinudna naplata od strane “Copyright“ ukoliko najnovija presuda Privrednog suda postane pravosnažna.

Turistička organizacija Budve, o čemu su „Vijesti“ nedavno pisale, moraće da isplati 530 hiljada eura budvanskoj kompaniji “Copyright“, jer je povrijedila autorska prava i organizovala kulturne manifestacije, a da prethodno nije dobila dozvolu od te firme, čija su to autorska djela.

To je presuda Privrednog suda u Podgorici, i to u ponovnom postupku, koja je praktično istovjetna onoj iz juna prošle godine, koju je nakon žalbe TO Budve oborio Apelacioni sud i vratio na ponovno odlučivanje, sugerišući da prvostepeni sud mora utvrditi da li su kulturne manifestacije autorska djela.

Na ponovnu presudu Privrednog suda, kako je „Vijestima“ rečeno, TO Budve će uložiti žalbu i ponovo Apelacionom sudu.

“Utvrđuje se da je Turistička organizacija Budve povrijedila autorska prava ‘Copyright’ Društva za razvoj turizma i, zaštitu autorskih prava i pružanje usluga DOO Budva, na način što je bez njegove dozvole i plaćanja autorske naknade iskoristila - javno organizovala autorska djela - kulturne manifestacije ‘Dani umjetnika Budve’, ‘World music stage fest’, ‘Kadmov dan’, ‘Pozorišni val’, ‘Brodet fest’, ‘Muzika ljeta’ i ‘Pašticada fest’, piše u presudi sutkinje Privrednog suda Senade Hasanagić.

Presudom se obavezuje TO Budve da “Copyrightu“ na ime trostrukog iznosa uobičajene naknade koju bi tužilac (“Copyright”) primio za konkretne oblike korišćenja predmeta zaštite, da je to korišćenje bilo zakonito, isplati iznos od 538.109 eura sa zakonskom zateznom kamatom počev od 27. novembra 2017. pa do isplate.

Bonus video: