Kina daje donaciju

Koliko Crnu Goru košta rekonstrukcija mosta na Đurđevića Tari?

Crna Gora će imati određene izdatke za projekat

11687 pregleda 16 komentar(a)
Kina će izabrati izvođača radova: Most na Đurđevića Tari, Foto: Arhiva Vijesti
Kina će izabrati izvođača radova: Most na Đurđevića Tari, Foto: Arhiva Vijesti

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva i saobraćaja još nema preciznu računicu koliko iz kapitalnog budžeta će biti izdvojeno za projekat rekonstrukcije mosta na Đurđevića Tari za koji će Kina donirati 7,05 miliona eura.

“Vrijednost donacije je utvrdila Kina, ali će i Crna Gora imati određene obaveze, odnosno izdatke. Oni se odnose na izradu elaborata procjene uticaja na životnu sredinu, obezbjeđenje revizije, nadzora i tehničkog prijema, eksproprijacije, pripremu prolaza za saobraćaj i postavljanje kanalizacionih, elektroenergetskih i komunikacionih instalacija, kao i pomoć Kini za kojom se ukaže potreba tokom realizacije projekta”, odgovoreno je zvanično “Vijestima” iz Ministarstva saobraćaja u odgovoru na pitanje koliko će novca za projekat rekonstrukcije mosta na Đurđevića Tari morati biti izdvojeno iz kapitalnog budžeta države i za koju konkretno namjenu.

U Ministarstvu saobraćaja su pojasnili da će Crna Gora izdatke iz budžeta za ovaj projekat imati kroz primjenu Zakona o javnim nabavkama.

7 miliona eura iznosi donacija Kine za projekat rekonstrukcije mosta na Đurđevića Tari

Vlada je 5. novembra ovlastila odlazećeg ministra pomorstva i saobraćaja Osmana Nurkovića da potpiše ugovor o donaciji novca sa Kinezima, što je urađeno 1. decembra.

Ugovor ima karakter međudržavnog sporazuma između dvije vlade. Njime je definisano da Kina izabere izvođača radova, ali iz ministarstva nije preciziralo kada će to biti.

Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) ocijenila je da novac koji će država iz kapitalnog budžeta izdvojiti za projekat rekonstrukcije mosta na Đurđevića Tari ne predstavlja državnu pomoć jer će se taj novac trošiti prema proceduri koju predviđa Zakon o javnim nabavkama.

Pošto je mjerodavno pravo za realizaciju ovog projekta pravo Crne Gore i sve aktivnosti vezane za realizaciju projekta moraju se sprovoditi tako da neće ugroziti načela jednakog postupanja, slobodne konkurencije i nediskriminacije, Kini je omogućeno da angažuje domaće firme i pojedince iz Crne Gore za čiji izbor, kvalitet rada i plaćanja će odgovarati, navode u ministarstvu

Iz resora Vlade su kazali i da će datum početka radova i period rekonstrukcije biti definisan dopunskom dokumentacijom, pošto se izabere izvođač radova.

“Ugovor o donaciji novca je akt koji predstavlja osnov za početak realizacije donacije i početak konkretnih aktivnosti na terenu, i rezultat je dugih pripremnih aktivnosti i pregovora zbog razlike između dva pravna sistema. Dodatni izazov su predstavljale i globalno izražene posljedice izazvane pandemijom koronavirusa koja je potekla iz zemlje donatora. Donacijom je obuhvaćena izrada i glavnog projekta rekonstrukcije i izvođenje radova u vezi sa rekonstrukcijom mosta, a datum početka i period rekonstrukcije utvrđuju se u dopunskoj dokumentaciji koju će dvije države naknadno potpisati nakon odabira glavnog izvođača”, pojasnili su u Ministarstvu saobraćaja.

Preporučujemo za Vas