Ulcinj u blokadi: Dug prema Poreskoj upravi oko 300.000 eura

Prema nezvaničnim informacijama, do sada je sa računa skinuto oko 120 hiljada eura

32634 pregleda 138 reakcija 17 komentar(a)
Teška situacija u najjužnijem gradu: Ulcinj, Foto: Arhiva Vijesti
Teška situacija u najjužnijem gradu: Ulcinj, Foto: Arhiva Vijesti

Račun Opštine Ulcinj od prošle sedmice blokiran je zbog duga prema Poreskoj upravi (PU) od oko 300 hiljada eura, saznaju “Vijesti” iz više izvora.

Prema nezvaničnim informacijama, do sada je sa računa skinuto oko 120 hiljada eura.

Do blokade je došlo nakon što je Opština kasnila sa izmirivanjem obaveza prema PU na osnovu ugovora o reprogramu duga u ukupnom iznosu od 5.934.108,14 eura.

“Vijesti” su sredinom oktobra objavile da su po osnovu reprograma do tada dospjele za plaćanje obaveze u iznosu od 727.540,98 eura, od čega je uplaćeno 475.128,72, dok nije izmiren iznos od 252.412,26 eura.

Potpisivanjem Ugovora o reprogramu, Opština je preuzela i poreske obaveze pet javnih preduzeća - “Vodovod i kanalizacija”, “Komunalne djelatnosti” Centar za kulturu, Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju “Sirena” i Preduzeće za uzgoj i zaštitu divljači, kao i Radio-televizije Ulcinj i Agencija za izgradnju i razvoj.

Iz PU tada su podsjetili „da je pored navedenih obaveza, kod Opštine Ulcinj evidentno kašnjenje u izmirivanju tekućih obaveza, a kod lokalnih javnih preduzeća i ustanova u izmirivanju tekućih obaveza i obaveza odloženih shodno zakonu o reprogramu poreskog potraživanja“.

“Vijestima” tada nije stigao odgovor o pojedinačnim dugovanjim lokalnih javnih preduzeća i ustanova, jer su se u PU pozvali na član 16 Zakona o poreskoj administraciji, kojim je propisano da podaci o pojedinačnim obavezama poreskih obveznika predstavlju poresku tajnu.

Račun Opštine Ulcinj nakratko bio je blokiran i u aprilu zbog duga od 120 hiljada eura na osnovu pravosnažne sudske presude u korist jedne ulcinjske porodice zbog neekspropisanog zemljišta iza zgrade Opštine 1982. radi izgradnje puta prema bivšem hotelu “Galeb”.

“Vijestima” u oktobru nije stigao odgovor iz Ministarstva finansija, Vladinog biroa za odnose sa javnošću i Nacionalnog koordinacionog tijela na pitanja kako se dešava da se u situaciji kada se država bori sa problemima koje je izavao koronavirus jednoj opštini blokira račun i onemogućava njeno djelovanje u vanrednim okolnostima.

Pitanje je bilo i da li će Vlada nešto uraditi po tom pitanju i da li je u ovoj situaciji dozvoljeno javnim izvršiteljima da blokiraju račune i prinudno naplaćuju dugovanja.

Opština Ulcinj bila je u blokadi i skoro cijelu drugu polovinu prošle godine zbog duga od šest miliona eura prema budvanskoj firmi “Rekreaturs”, koja posluje u okviru “Atlas grupe“ odbjeglog biznismena Duška Kneževića.

Blokada je uslijedila nakon pravosnažne sudske presude za srušene objekte u naselju K1 na Velikoj plaži prije 35 godina.

Bonus video: