Poništen tender Rudnika uglja vrijedan 750 hiljada eura

Naručilac sporne javne nabavke - RUP, prethodno je donio odluku 21. oktobra o obustavljanju postupka javne nabavke, uz obrazloženje da nije dostavljena nijedna ispravna ponuda

6203 pregleda 1 komentar(a)
Sa površinskog kopa Rudnika uglja (ilsutracija), Foto: Goran Malidžan
Sa površinskog kopa Rudnika uglja (ilsutracija), Foto: Goran Malidžan

Državna Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki poništila je, po službenoj dužnosti, tender pljevljskog Rudnika uglja (RUP), procijenjene vrijednosti 750.200 eura.

Radi se o nabavci utovarivača kašike.

Rudnik je u stopostotnom vlasništvu državne Elektroprivrede.

Naručilac sporne javne nabavke - RUP, prethodno je donio odluku 21. oktobra o obustavljanju postupka javne nabavke, uz obrazloženje da nije dostavljena nijedna ispravna ponuda.

Teder je oglašen 3. jula ove godine.

Bosanska firma “Lager“ iz Posušja žalila se na ovaj tender.

Ne ulazeći u ocjenu žalbenih navoda, Komisija je po službenoj dužnosti utvrdila da je Rudnik uglja kod nabavke učinio bitnu povredu Zakona o javnim nabavkama (ZJN), koja je mogla da dovede do diskriminacije ponuđača. Komisija je utvrdila, između ostalog, da Rudnik uglja nije tenderskom dokumentacijom naveo važeće standarde i tehničke propise koji se odnose na predmet nabavke pneumatika.

Državna komisija je poništila u cjelosti, i tender Rudnika uglja, oglašen 24. juna ove godine, procijenjene vrijednosti 96,8 hiljada eura, a vezano za nabavku viljuškara nosivosti minimum osam tona.

Prethodno je - 25. septembra poništena odluka da se kao najpovoljnija na tenderu izabere ponuda firme “Ben Kov” iz Tivta, dok je ponuda firme „Lager“, koja se žalila na tender, odbijena kao neispravna.

Komisija je utvrdila neusaglašenost tenderske dokumentacije sa Zakonom o javnim nabavkama, u dijelu odredbi o raskidu ugovora o javnoj nabavci.

Bonus video: