Ašanin će odlučivati o stečaju "Vektre"

Finansijska institucija NLB Interfinanz AG iz Ciriha potražuje od Brkovićeve kompanije više od 50 miliona eura zbog nevraćenih kredita

4883 pregleda 3 komentar(a)
Sjedište Privrednog suda u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Sjedište Privrednog suda u Podgorici, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić odbio je kao neosnovan zahtjev “Vektre Montenegro”, firme u vlasništvu biznismena Dragan Brkovića, za izuzeće stečajnog sudije Zorana Ašanina iz postupka koji vodi na zahtjev finansijske institucije NLB Interfinanz AG iz Ciriha, potvrđeno je “Vijestima” u sudu.

Punomoćnik Brkovićeve firme, Ranko Grbavac spriječio je polovinom oktobra donošenje brže odluke o tome hoće li biti pokrenut srečaj u Brkovićevoj firmi, od koje švajcarska finansijska kompanija potražuje više od 50 miliona eura zbog nevraćenih kredita.

Vještak ekonomsko finansijske struke Vidak Boričić je krajem maja prošle godine utvrdio da Vektra Montenegro nije ispunila plan reorganizacije, čime su se stekli uslovi za pokretanje stečaja u tom preduzeću.

“Vektra Montenegro”, prema nalazu vještaka Boričića i izvještaju privremenog stečajnog upravnika Radojice Grbe, nije uspunila “88 odsto predviđenog plana reorganizacije” iz 2013. koji je više puta dopunjavan do kraja te godine.

Privredni sud je početkom aprila 2019. godine imenovao privremenog upravnika Grbu da prati prethodni stečajni postupak protiv “Vektre”.

U “Vektri Montengro” je krajem 2012. bio pokrenut stečajni postupak, ali je od 2013. godine kada je sud usvojio plan vođen postupak reorganizacije. Po tom osnovu, povjerilac iz Ciriha nije mogao naplatiti potraživanja.

Prije pokretanja prvog stečaja u “Vektri”, u izvršnom referatu Privrednog suda bio je zahtjev Švajcaraca koji su tada tražili prinudnu naplatu 55,5 miliona, prema izdatim mjenicama, od dužničke kompanije i njenog vlasnika, ali one nijesu realizovane.

Bonus video: