Počela isplata novca iz “Penzije plus”

Bivšem dobrovoljnom penzionom fondu iz Atlas grupacije ranije je oduzeta dozvola za rad

7894 pregleda 0 komentar(a)
Ništa od “trećeg stuba” penzione reforme: Bivše sjedište “Atlas penzije”, Foto: Arhiva Vijesti
Ništa od “trećeg stuba” penzione reforme: Bivše sjedište “Atlas penzije”, Foto: Arhiva Vijesti

Počela je isplata štednih uloga za više od 2,2 hiljade dobrovoljnih članova iz likvidiranog fonda “Penzija plus”, a novac mogu podići preko šaltera Crnogorske komercijalne banke (CKB).

Uplate i isplate iz ovog dobrovoljnog penzionog fonda onemogućene su nakon što je početkom 2019. godina njegova kastodi banka, Invest banka Montenegro (IBM), otišla u stečaju.

Dobrovoljnim fondom upravljalo je društvo “Atlas penzija”, a u fondu je, prema ranije dostupnim podacima, ostala blokirana imovina 2.251 člana Penzija plus. Društvu za upravljanje “Atlas penzijom” je zbog ovakve situacije ukinuta dozvole za rad, rješenjem Komisije za tržište kapitala.

Stečajni upravnik “Penzije plus” je Nenad Amidžić.

“Atlas penzija” upravljala je imovinom od oko 500.000 eura, u cilju diverzifikacije rizika.

U skladu sa investicionom politikom penzionog fonda, njegov portfolio činile su najmanje rizične hartije od vrijednosti - državne obveznice, likvidne akcije (koje se kotiraju na A listi Montenegroberze), depoziti i novac na računu. Zbog toga su i sačuvani štedni ulozi članova “Penzije plus”.

Vlasnici Atlas penzije bili su zatvoreni investicioni fond Atlas Mont i još nekoliko firmi iz Atlas grupacije u vlasništvu Duška Kneževića. Svoje učešće u osnivanju Atlas penzije imali su Savez sindikata i Unija poslodavaca.

Ukupne obaveze “Atlas penzije” zaposlenima, povjeriocima i državi za doprinose i poreze po osnovu zarada zaposlenih, prema posljednjim podacima, iznose nešto više od 80.000 eura.

Ovo je drugi dobrovoljni penzioni fond koji je prestao da radi i sada Crna Gora nema nijedan.

Komisija za tržište kapitala je 25. januara prošle godine, nakon dvije godine problema u radu, oduzela dozvolu za rad DZU “Market invest” iz Bijelog Polja, koje je upravljalo imovinom dobrovoljnog privatnog fonda “Market penzija”.

Takozvani “treći stub” penzione reforme u Crnoj Gori, koji je trebalo da omogući dodatne prihode radnicima kada odu u penziju nije zaživio na pravi način, jer izvršna vlast nije ozakonila poreske olakšice za poslodavce koji svoje zaposlene stimulišu uplatama u dobrovoljni penzioni fond.

Bonus video: