Sindikat radnika Montekarga ima uslov za reprezentativnost

Inspekcija rada je kaznila u posljednjoj sedmici oktobra željezničku kompaniju za prevoz robe sa 250 eura, a izvršnog direktora Grbovića, kao odgovorno lice, sa 50 eura

9618 pregleda 8 komentar(a)
Ostalo da Grbović da saglasnost, Foto: Savo Prelević
Ostalo da Grbović da saglasnost, Foto: Savo Prelević

Komisija željezničke kompanije za prevoz robe utvrdila je da Sindikat radnika Montekargo ispunjava uslove iz Zakona o reprezentativnosti i dostavila je izvršnom direktoru Muradifu Grboviću taj predmet na dalje postupanje.

Odluku, u koju su “Vijesti” imale uvid, donijela je petočlana Komisija Montekarga, kojom je predsjedavao Marko Čapunović.

Inspekcija rada je kaznila u posljednjoj sedmici oktobra željezničku kompaniju za prevoz robe sa 250 eura, a izvršnog direktora Grbovića, kao odgovorno lice, sa 50 eura. Odluka je takva zato što nijesu postupili prema rješenju bivšeg Ministarstva rada i socijalnog staranja, kojim je naloženo pokretanje postupka za utvrđivanje reprezentativnosti druge sindikalne organizacije u toj državnoj firmi.

Preispitivanje reprezentativnosti u suštini je predstavljalo prebrojavanje pristupnica članova sindikata i utvrđivanje da li ta radnička organizacija ima dovoljan broj članova za reprezentativnost, odnosno 20 odsto od ukupnog broja zaposlenih kod poslodavca.

U ovom slučaju za reprezentativnost Sindikata radnika Montekarga, koji predvodi Rajko Maraš, bilo je potrebno najmanje 59 članova. Maraš je, kazali su nezvanično, imao podršku oko 65 članova od ukupno 293 stalno zaposlena radnika.

Predsjednik Sindikata radnika Montekarga prijavio je 15. oktobra ove godine Upravi za inspekcijske poslove poslodavca kompaniju i izvršnog direktora preduzeća i tražio od inspekcije nadzor jer im tada nijesu razmatrali zahtjev za utvrđivanje reprezentativnosti radničke organizacije.

Ovaj radnička organizacija je početkom godine izgubila reprezentativnost. Maraš je i ranije je javno spočitavao direktoru Grboviću to što im, u skladu sa zakonskom procedurom, ne priznaje reprezentativnost.

Bonus video: