Od EU 20 miliona za dio željezničke pruge

Crnoj Gori još 21,9 miliona eura bespovratnih sredstava Evropske unije za infrastrukturne projekte

5054 pregleda 2 komentar(a)
Dio pruge u Podgorici, Foto: Vijesti
Dio pruge u Podgorici, Foto: Vijesti

Crnoj Gori je dodijeljeno dodatnih 21,9 miliona eura bespovratnih sredstva Evropske unije (EU) za pripremu i sprovođenje novih infrastrukturnih projekata, saopšteno je nakon sastanka Upravnog odbora Zapadnobalkanskog investicionog okvira.

„Dodijeljena sredstva biće iskorišćena za dalju pripremu projektne dokumentacije i sprovođenje infrastrukturnih projekata. Najveći dio sredstava, 20,1 milion eura, odobreno je za projekat rekonstrukcije deset čeličnih mostova i gornjeg stroja pruge na dionici željezničke pruge Bioče-Podgorica. Ukupan budžet projekta je 40,2 miliona. EU je donirala polovinu sredstava, dok će ostatak biti finansiran kreditom Evropske investicione banke (EIB)”, precizirano je iz Kancelarije za evropske integracije.

Na dvodnevnom sastanku, koji je održan onlajn, učestvovala je glavna pregovaračica za pristupne pregovore Crne Gore sa EU, Zorka Kordić. Saopšteno je da je EU podržala i pripremu projektne dokumentacije za tri projekta.

„Kada je riječ o daljoj rekonstrukciji željezničke pruge Bar-Vrbnica, 500 hiljada eura biće iskorišćeno za pripremu studije izvodljivosti i idejnog rješenja i procjene društvenog i uticaja na životnu sredinu, za pripremu tenderske dokumentacije za rehabilitaciju električne mreže i uvođenje video-nadzora“, navode iz Kancelarije.

Dodaju da će sa 350 hiljada biti podržan projekat pripreme studije izvodljivosti i glavnog projekta za drugu fazu unapređenja sistema upravljanja otpadnim vodama u Opštini Pljevlja, kroz širenje kanalizacione mreže.

„I unapređenje vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda u Opštini Ulcinj je podržano sa 975 hiljada eura bespovratne podrške EU, kako bi se za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i prateće infrastrukture ažurirala studija izvodljivosti sa procjenom društvenog i uticaja na životnu sredinu i pripremila tenderska dokumentacija“, navode u informaciji za javnost.

Bonus video: