Bemax će za materijal iz Porto Montenegra morati da nađe legalnu deponiju

Budući da na području opština Tivat i Kotor ne postoji zvanično određen prostor za legalne deponije građevinskog otpada, to znači da će Bemax sada morati da se snalazi i taj materijal sa svog gradilišta u Porto Montenegru odvozi na mnogo dlalje relacije, po svemu sudeći na području opština Bar ili Ulcinj

9300 pregleda 2 komentar(a)
Boka Place, Foto: Siniša Luković
Boka Place, Foto: Siniša Luković

Komunalna policija Opšine Kotor u petak poslijepodne zaustavila je započeto odlaganje šuta i materijala od iskopa sa gradilišta novog krila nautičkog centra Porto Montenegro u Tivtu, na području grabaljskog sela Lješevići.

Taj materijal na privatnom zemljištu jednog mještanina Lješevića, po ugovoru koji su sa njime napravili, odlagala je kompanija Bemax iz Podgorice što je angažovana na građevinskim radovima u Porto Montenegru.

Po saznanju da se iz Tivta na područje tog grbaljskog sela dovozi i deponuje materijal koji ima status građevinskog otpada, reagovala je Komunalna policija Opštine Kotor na čijoj su teritoriji Lješevići.

Komunalni policajci su izašli na lice mjesta, Bemaxu zabranili dalji dovoz materijala, a mještanina koji je vlansik zemljišta gdje su kamioni iskrcavali materijal, kaznili novčanom kaznom u iznosu od 500 eura.

Budući da na području opština Tivat i Kotor ne postoji zvanično određen prostor za legalne deponije građevinskog otpada, to znači da će Bemax sada morati da se snalazi i taj materijal sa svog gradilišta u Porto Montenegru odvozi na mnogo dlalje relacije, po svemu sudeći na području opština Bar ili Ulcinj.

Radovi na šipovanju terena, izradi i zaštiti temeljne jame za ukupno šest velikih poslovno-stambenih objekata u novom krilu Porto Montenegra nazvanom Boka Place, počeli su prije nepunih mjesec dana a obavja ih podgorička građevinska kompanija Bemax. Pored ostaloga, oni podrazumijevaju i uklanjanje ukupno 24.198 kubika materijala, a prema ugovoru sa kompanijom Adriatic Marinas kao investitorom, Bemax kao izvođač je u obavezi da obezbjedi i predloži lokaciju za odlaganje tog materijala.

Shodno važećim zakonskim propisima za odlaganje i manje a ne ovako velike količine materijala koji se smatra neopasnim (inertnim) građevinskim otpadom, mora postojati plan odlaganja kao i dozvola i odobrenje nadležnog organa lokalne samouprave. Takav materijal se može odlagati samo na lokaciju koja je zvanično određenja, opremljena i uređena za deponiju građevinskog otpada, a koja mora imati i svog zvaničnog upravljača i ispunjavati niz drugih, Zakonom o upravljanu otpadom, propisanih uslova.

Bonus video: