Bojanić: Jedna od opcija je i gašenje Montenegro Airlinesa. Stanje je veoma zapušteno

Ministar kapitalnih investicija saopštio da će "budućnost avio prevoznika uticati na ukupnu ekonomiju Crne Gore"

83042 pregleda 501 reakcija 156 komentar(a)
Bojanić, Foto: Vlada Crne Gore
Bojanić, Foto: Vlada Crne Gore

Avio kompanija Montenegro Airlines je u popriličnim problemina i stanje je veoma zapušteno i jedna od opcija je i gašenje kompanije.

To je na konferenciji za novinare saopštio ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić.

On je saopštio da je Agencija za zaštitu konkurencije donijelo privememo rješenje da se pomoć Montenegro Airlinesu obustavi.

"I našli smo se u pat poziciji. Jedan dio sredstava je iskorišćen, drugi blokiran. Montenegro Airlines ima problema sa likvidnošću..., rekao je Bojanić".

Saopštio je i da je za danas završen razgovor sa čelnicima Montenegro Airlinesa, kojem su prisustvovali i ministri finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić i ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović i da sjutra nastavljaju razgovore.

"Nimalo nije dobro stanje, bez okolišanja, ni po pitanju likvidnosti ni unutar kompanije, a ono što je prilično neprijatan podatak je to da nisu dobri odnosi što se tiče rukovodstva. Nisu dobri i ova Vlada neće bježati ni od jedne odluke. Kakvo god da je naše viđenje budućnosti kompanije, mi ćemo tu odluku donijeti. Mi ćemo odluku donijeti, a ne odlagati kao što je rađeno decenijama....", dodao je Bojanić.

On je istakao i da će budućnost avio prevoznika uticati na ukupnu ekonomiju Crne Gore.

Na pitanje šta će biti sa pomoći Montenegro Airlinesu, Bojanić je kazao da je ona obustavljena i da se o tome razgovaralo.

"Implementacija zakona je zaustavljena 3. septembra. Tražimo rješenja da vidimo šta dalje i moramo da tražimo rješenje u saradnji sa Evropskom unijom. Pored toga što nas obavezuju zakon, obavezuju nas i direktive i u saradnji sa njima tražićemo rješenje", rekao je Bojanić.

Bojanić je saopštio i da je donijeta odluka o formiranju Međuresorne komisije za unapređenje korporatvnog upravljana kompanijama sa većinskim državnim vlasništvom..

"Samo u okviru Ministarstva kapitalnih investicija ima oko 20 državnih kompanija... Bilo je ogromnih zapošljavanja unazad nekoliko mjeseci. Spremaju se sistematizacije ovih dana i pripremaju u svim tim kompanijama da bi se pokrila ta zapošljavanja... Uputio sam dopis u ovih 20 kompanija sa zahtjevom da mi do preksjutra dostave broj novozaposlenih od 1. jula sa odlukama o njihovom rasporedu", naveo je Bojanić.

Dodao je i da je uputio zahtjerv da se sve te sistematizacije i organizacije koje su u toku prije usvajanja na organima uprvljanjima se pošalju ministarstvu na razmatranje i davanje saglasnosti.

"Želimo da zaustavimo nešto što se trenutno radi...", poručio je Bojanić.

Dodao je i da kod kompanija gdje se vidi da je pad prihova, da su ukupni rashodi uvećani da je nezamislivo da se poveća broj radnika.

"Ova komisija će imati zadatak da centralizuje sve izvještaje o poslovanju, imenovanju Odbora direktora, izvršnih direktora i da prati njihov rad i da utiče da se podigne nivo korporativnog upravljanja u njima. Ostavićemo prostor za saradnju sa manjinskim akcionarima i prekinemo ružnu poraksu da se oni guraju po strani i da im se ne izlazi u susret...", najavio je Bojanić.

Milojko Spajić
Milojko Spajićfoto: Screenshot

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić saopštio je da odluka o Montenegro Airlinesu mora da se donese brzo, kako bi se budžet mogao planirati shodno tome.

"Zato smo i zakazali i nastavak sastanka sjutra, da bismo što prije mogli da odemo sa odlukom", dodao je Spajić.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović rekao je da ga je na sastanku iznenadilo to što u kompaniji Montenegro Airines "koja je u problemima, taj odnos je jedan poprilično loš odnos koji kao takav ne pomaže rješvanju problema".

Jakov Milatović
Jakov Milatovićfoto: Screenshot

"To je prosto začuđujuće da možete da vjerujete da se to dešava. Taj bolji odnos između borda i menadžementa je prije svega neophodan da bi se ušlo u rješavanje određenih problema. Mi kao nova Vlada smo zatekli što smo zatekli i nova Vladad će donositi odluke, a ne odgađati probleme", rekao je Milatović.

Bojanić je rekao da kad su u pitanju smjene u državnom vrhu, ne zna ko će biti prvi.

"Mnogo je kandidata za prvo mjesto, mnogo je prioriteta za smjenu u državnom vrhu. Biće gužva na vrhu. A što se tiče Montenegro Airlinesa, jako su loši odnosi. Malo sam više upoznat sa odnosima u kompanijama, ali i mene mnoge stvari iznenađuju", istakao je Bojanić.

Bonus video: