Vlada plaća zakup Petroviću koji duguje 3,3 miliona za porez

Uprava za imovinu sklopila ugovor o zakupu sa iznosima i rokovima koji tačno odgovaraju “Montenegro premieru” da vrati dug za kredit, istovremeno kompanijin poreski dug narastao na 911 hiljada eura

62923 pregleda 376 reakcija 86 komentar(a)
Ulaz u "Hotel Best Western" sa oznakama državnih institucija koje se u njemu nalaze, Foto: Boris Pejović
Ulaz u "Hotel Best Western" sa oznakama državnih institucija koje se u njemu nalaze, Foto: Boris Pejović

Vlada mjesečni zakup od 20 hiljada eura za poslovne prostore za više državnih institucija, računajući i Ministarstvo saobraćaja, plaća kompanijama biznismena Danila Dana Petrovića koje za poreze državi duguju 3,3 miliona eura, stalno se nalaze na “crnim listama” Poreske uprave.

Riječ je o firmama koje su u reprogramu poreskog duga od početka 2017. godine, ali se njihov dug povećava.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić je u četvrtak u emisiji “Načisto” na TV “Vijesti” kazao da je naslijedio bivši kabinet Ministarstva saobraćaja koji je preuređeni apartman hotela “Best Western”.

“Samo za to krilo mi plaćamo za 2.000 kvadrata 20.000 eura mjesečno najma, pored toliko poslovnih prostora koji su prazni”, rekao je Bojanić, dodavši da ministarstvo nema Wi-Fi već se na internet povezuje na kafić “Bistro”.

Više državnih institucija nalazi se hotelima “Best Western”, čiji je vlasnik firma “Cijevna Hotels Group” Danila Petrovića, i “Best Western Premier” čiji je vlasnik “Montenegro Premier” koji se vodi na njegovog bratanića Ranka Petrovića.

“Vijesti” su dobile dva takva ugovora - Uprave za imovinu sa “Montenegro premijerom” na 35 hiljada eura mjesečno i Agencije za zaštitu ličnih podataka sa “Cijevna hotels” na 8.687 eura mjesečno.

Iz ugovora o zakupu između Uprave za imovinu i “Montenegro Premiera”
Iz ugovora o zakupu između Uprave za imovinu i “Montenegro Premiera”foto: Screenshot

Prema posljednjoj crnoj listi poreskih dužnika, “Cijevna hotels” za poreze duguje 105 hiljada eura, a “Montenegro Premier” 911 hiljada eura.

“Montenegro Premier” se nalazi u reprogramu poreskih dugova od početka 2017. godine, a prije početka reprograma za porez je dugovao 551 hiljadu eura. Reprogram je podrazumijevao da se dug redovno plaća u mjesečnim ratama sa novim redovnim poreskim obavezama, a ako bi dva mjeseca preskočio plaćanje - Poreska je morala da pokrene stečaj. Umjesto da poreski dug sada bude nula eura, ta kompanije ga je povećala, ali u njoj nije uveden stečaj.

Iz registra zaloga da je 'Montenegro Premier' založio ugovor o zakupu za kredit kod NLB banke
Iz registra zaloga da je "Montenegro Premier" založio ugovor o zakupu za kredit kod NLB bankefoto: Screenshot

“Montenegro Premier” se od novembra prošle godine nalazi u konstantnoj blokadi žiro-računa uz blago povećanje iznosa na koji je blokiran. To znači da kompanija u međuvremenu nema značajnijih prihoda jer bi blokada bila smanjena ili ukinuta. Nejasno je kako je to moguće, ako Vlada i dalje plaća kiriju, ili je uplata prebačena na neku drugu firmu iz ove grupacije.

Da Vlada naplaćuje poreski dug na osnovu prebijanja za kiriju, dug bi se smanjivao a ne rastao.

Ugovor sa Upravom za imovinu o zakupu prostora od 422 hiljade eura godišnje, “Montenegro Premijer” je založio kod NLB banke za kredit od 1,7 miliona eura. Ugovor o zakupu potpisan je tačno na četiri godine i na zbirni iznos koliko i iznosi taj kredit. To znači da Vlada ugovorom o zakupu pomaže kompaniji da vrati dugove, a ne da naplati svoje potraživanje za porez koji se u međuvremenu i povećava.

Na listovima nepokretnosti za poslovne prostore obje firme postoje hipoteke za milionski vrijedne kredite, gdje kao kao sudužnici navode i “Cijevna komerc” i “Cijevna commerc”, druge firma Danila Petrovića, kao i “Montenegro Premier”. Prema podacima iz Poreske uprave, “Cijevna komerc” sada je dužna za porez 1,8 miliona eura, a druga firma sa istim nazivom samo na engleskom “Cijevna commerc” duguje za porez 500 hiljada eura.

Obje firme nalaze se u reprogramu, ali im se takođe dugovi ne smanjuju, ali firme ne idu u stečaj.

“Cijevna komerc” je za porez na početku 2017. godine, kada je ušla u reprogram, za porez dugovala 1,3 miliona eura, a sada je dug za pola miliona eura veći.

“Cijevna commerc” se, prema podacima Poreske uprave, na listi velikih poreskih dužnika prvi put pominje u januaru 2019. kada je njen dug iznosio 355 hiljada, a u međuvremenu je narastao za još 150 hiljada eura.

Biznismen blizak bivšoj vlasti, DRI ukazivala da mu se gleda kroz prste

Danilo Petrović je godinama poznat kao biznismen blizak bivšoj vlasti, a naročito bivšem gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši. Njegove kompanije su proteklih godina dobile značajne javne poslove.

Na mnogim objektima postoje ogromna kašnjenja, poput Gradskog pozorišta i ranije Gradskog parlamenta, koji nijesu bili raskidani. Državna revizorska institucija ocijenila je spornim anekse ugovora za Gradski parlament koji su povećali konačnu cijenu radova u vrijednosti 1,6 miliona eura. Bilo je brojnih međusobnih poravnanja, ali ne i penala za kašnjenje radova i raskida ugovora.

Bonus video: