Medojević: Vlada napravila nered u sistemu kontrole javnih finansija

Nova Vlada je, kako navodi lider PzP-a, uvela opasnu praksu "privatnih, tajnih i zatvorenih transakcija"

6638 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Medojević, Foto: Boris Pejović
Medojević, Foto: Boris Pejović

Nova Vlada je tajnim zaduženjem napravila ozbiljan nered u već uspostavljenom sistemu kontrole javnih finansija i uvela opasnu praksu zaobilaženja Skupštine u postupku odlučivanja o zaduživanju i raspolaganju državnom imovinom, ocijenio je predsjednik Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević.

„Uz dosta otpora i snažnih pritisaka opozicije i međunarodnog faktora, uspjeli smo da kroz godine oštre borbe uspostavimo određeni sistem kontrole transparentnosti u javnim finansijama. PzP je tu dao svoj značajan doprinos od 2006. godine, predlažući mnoga rješenja koja bi svela na minimum mogućnosti za sistemsku korupciju u javnim finansijama“, naveo je Medojević u saopštenju.

On je rekao da su odmah na početku njihovog parlamentarnog rada insistirali da opozicija vodi Odbor za ekonomiju, finansije i budžet i naišli na razumijevanje tadašnjeg predsjednika Skupštine.

„Taj Odbor je bio ozbiljna kontrola institucija i tada smo uspostavili vrlo ozbiljnu praksu kontrolnih i konsultativnih saslušanja, a ja sam dodatno, intervencijama na Zakonu o parlamentarnom nadzoru, uveo i kontrolna saslušanja za budžete i završne račune svih segmenata sektora bezbjednosti“, kazao je Medojević.

Kako je podsjetio, na inicijativu opozicije Skupština je pozvala Državnu revizorsku instituciju (DRI) da se izjasni o kreditnim garancijama države u vezi Kombinata aluminijuma (KAP) i uvela praksu vanrednog konsultovanja sa DRI kada se radi o nekim važnim pitanjima.

Medojević je saopštio da je, u cilju utvrđivanja istine, prošle sedmice od ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića, zatražio hitne odgovore na nekoliko pitanja, kako bi se pripremio za raspravu u Skupštini.

Medojević je pitao kada je Vlada donijela odluku o emisiji državnih obveznica od 750 miliona eura na sedam godina, kada i gdje su objavljeni poziv za upis i uplatu emsije i Prospekt za emisiju državnih obveznica, kao i preko koje investicione banke je odrađena emisija.

Njega je zanimalo i na osnovu kojeg zakonskog osnova je realzovana emisija obveznica i da li je to zaduženje bilo predviđeno rebalansom ovogodišnjeg budžeta.

Nova Vlada je, kako tvrdi, uvela opasnu praksu privatnih, tajnih i zatvorenih transakcija, što navodi na sumnju da su se u sklapanju tog javnog državnog posla pojavili i lični motivi i interesi, što otvara pitanje korupcije.

„Postavlja se otvoreno pitanje da li su Spajić i premijer Zdravko Krivokapić imali i lične interese u ovom poslu iz koga su, za sada nepoznati ljudi i firme, uzele višemilonsku proviziju“, kazao je Medojević.

On je zaključio da se Krivokapić i njegovi ministri neće sami odreći takvog neprihvatljivog načina vođenja zemlje i da je zadatak, prije svega, Demokrtskog fronta (DF), Demokrata i Socijalističke narodne partije (SNP) da, kao partije koje su glasale za Vladu, dogovore mehanizme paramentarne kontrole i nadzora.

Bonus video: