Kolareviću zeleno svjetlo dan uoči izbora nove Vlade

Zahtjev za uređenje hotelskog kupališta luksuznog hotela sa pet zvjezdica ”Allure Palazzi Kotor Bay” u Dobroti glavni državni arhitekta odbio prije dva mjeseca

58651 pregleda 155 reakcija 55 komentar(a)
Đukanović i Kolarević, Foto: Ivan Petrušić
Đukanović i Kolarević, Foto: Ivan Petrušić

Glavni državni arhitekta Dragan Vuković, dan uoči izglasavanja nove Vlade premijera Zdravka Krivokapića dao je saglasnost kotorskoj kompanije “DP Hotel Facility” biznismena Edina Kolarevića, sina poznate advokatice Ane Đukanović, na spoljni izgled privremenih montažnih, demontažnih i pokretnih objekata za potrebe uređenja hotelskog kupališta u Dobroti. Takav zahtjev Vuković je prije dva mjeseca odbio.

“Daje se saglasnost na idejno rješenje arhitektonskog projekta za postvaljanje montažno demontažnih objekata - ugostiteljski objekta, ugostiteljski objekat sa terasom, mobilna plutajuća površina za sunčanje i dva mobilna plutajuća pontona, projektovanih na kupalištu“, navodi rješenju koje potpisuje Vuković 3. decembra.

Firma sestrića predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića izgradila je u Dobroti luksuzni hotel sa pet zvjezdica ”Allure Palazzi Kotor Bay”.

Vuković je prije dva mjeseca odbio zahtjev Kolarevićeve firme koja je tražila saglasnost na spoljni izgled privremenih montažnih-demontažnih i pokretnih objekata za potrebe uređenja hotelskog kupališta – montažnog objekta sa terasom, montažnog objekta, mobilnog plutajućeg objekta za sunčanje u funkciji kupališta, mobilne plutajuće platforme za sunčanje.

Hotelska kompanija, kako se navodi u rješenju, može u skladu sa smjernicama izmjena i dopuna Programa privremenih objekata u zoni morksog dobra za period 2019 - 2023. postaviti montažni objekat sa terasom (objekat 120, a terasa 140 kvadrata), montažni objekat od 65 kvadrata, mobilni plutajući ponton za sunčanje (3X15 metara, dva komada), i mobilnu plutajuću platformu od 82 kvadrata. Napominje se da su potrebne saglasnosti Lučke kapetanije, ali i konzervatorski uslovi od Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Turistički kompleks u Dobrot
Turistički kompleks u Dobrotfoto: Vijesti

Kako su “Vijesti“ ranije objavile, turističko naselje “Dobrota Palazzi“ izgrađeno na lokaciji Kampa - svečano je otvoreno u ljeto 2018. od kada funkcioniše kao tzv. mix-use resort, pod brendom međunarodnog turističkog operatera “Karisma Hotels & Resorts“.

Kompleks koji sačinjavaju dvije velike zgrade originalno izgrađene kao stambene, te deset vila na obali uz trasu lokalnog puta kroz Dobrotu, je dobio i novo ime - “Allure Palazzi“.

“Smješten na jedinoj privatnoj plaži u Kotorskom zalivu, rizort ‘Allure Palazzi’ ima 89 soba, 10 vila sa privatnim prilazom obali i plaži, kao i tri penthaus apartmana, svaki sa balkonom ili terasom. Smještajni kapaciteti u rizortu upotpunjeni su sa spa centrom, teretanom, i dva otvorena bazena sa grijanom vodom, te više restorana i barova“, saopštila je na otvaranju “Karisma“, uz napomenu da će “Allure Palazzi“ koji će imati i sopstvenu mini-marinu, biti otvoren i prve goste primiti tokom juna.

Gradnja tog kompleksa, kako su “Vijesti“ ranije objavile, započetog prije nekoliko godina kao nekretninski projekat kompanije “Serzman“, čiji je osnivač Kolarević, izazvala je veliko negodovanje u laičkoj i stručnoj javnosti u Boki jer je sadašnji “Allure Palazzi“ podignut na mjestu jedne od rijetkih preostalih većih zelenih površina uz more u Dobroti, gdje je zbog toga posječena stoljetna hrastova šuma.

“Allure Palazzi“ je, inače, drugi veći poslovni poduhvat “Karisme“ u Crnoj Gori koja je prošle godine otvorila rekonstruisani i modernizovani hotel “Belvi“ u Ulcinju.

Kolarevićeva kompanija prošlu godinu završila je u plusu od 302 hiljada eura, za razliku od 2019. kada je ostvaren gubitak od 157.159 eura. Firma je imala 2019. poslovne prihode od 3,2 miliona eura, dok su joj rashodi bili 2,8 miliona eura, dok su kreditne obaveze 7,2 miliona eura.

Bonus video: