Umjesto budžeta Vlada se odlučila za privremeno finansiranje

Sistemski zakon o budžetu i fiskalnoj odgvornosti ( član 37 ) omogućava izvršnoj vlasti pravo na privremeno finansiranje

59370 pregleda 222 reakcija 97 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević

Vlada Crne Gore donijela je jutros odluku da neće predložiti budžet za 2021. godinu do kraja ove godine, već će preći na privremeno finansiranje, dok je budžet za narednu godinu najavlila do marta.

Sistemski zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti ( član 37 ) omogućava Vladi pravo na privremeno finansiranje.

Tim članom je omogućeno da svaka potrošačka jedinica dobija na mjesečnom nivou istu sumu novca koju je imala u prethodnoj godini.

"Ako se zakon o budžetu države odnosno odluka o budžetu opštine ne donese do 31. decembra tekuće, za narednu fiskalnu godinu, Ministarstvo finansija, do njegovog donošenja, potrošačkim jedinicama mjesečno odobrava sredstva do iznosa 1/12 (jedne dvanaestine) stvarnih izdataka u prethodnoj fiskalnoj godini, a odgovorno lice u opštini, do donošenja budžeta opštine odobrava sredstva u skladu sa zakonom kojim se uređuje finansiranje lokalne samouprave", definisano je u Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti.

Konkretno ovo znači da će svaka potrošačka jedinica u 2021. godini dobijati na mjesečnom nivou istu sumu novca koju ima u ovoj godini.

"Zbog brojnih nepravilnosti i malverzacija nijesmo htjeli da pravimo budžet radi budžeta", kazao je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić.

"Na ovu odluku nijesmo se odlučili iz političkih razloga i to neće uticati na naše obaveze i isplaćivacemo redovno plate i penzije", dodao je premijer.

Potpredsjednik Vlade, Dritan Abazović je kazao da nije mogao da se usvoji budžet prethodne vlade.

"Vlada ne može da predloži DPS-ov budžet i da radimo po notama bivšeg režima. Ministarstva su imala mogućnost da do jutros dostave informaciju o zatečenom stanju. Zatekli smo veliki javašluk, velike dugove", kazao je Abazović.

Abazović
Abazovićfoto: Savo Prelević

On je kazao da bivša Vlada nije u zakazanom roku predložila budžet.

"Obećavamo da će sva servisiranja što se tiče plata i penzija biti redovna i januaru, februaru, martu. Imamo dovoljno novca čak i za 2022.", kazao je Abazović.

On je kazao da Vlada ima veliku podršku Evropske unije i međunarodnih institucija.

"Ne prihvatamo da plaćamo zaposlene koji ne dolaze na posao i razne nezakonite konsultantske usluge", kazao je Abazović.

"Mi nismo Vlada kontinuiteta i takav ne smije biti ni budžet. Davanjem budžeta Skupštini koji je pripremila bivša Vlada opravdali bi bahato ponašanje i trošenje. Uključićemo forenzičare i eksperte u izradu novog budžeta", kazao je ministar finansija Milojko Spajić.

Spajić
Spajićfoto: Savo Prelević

On je kazao da zakon i Ustav ne zabranjuju ovakav način donošenja budžeta.

Radi se kako je objasnio o privremenom finansiranju.

"Do kraja godine neto dug je oko 90 odsto, biće 2021. godina jako teška za Ministarstvo finansija, ali građani mogu biti relaksirani što se tiče isplata. Nema potrebe za rebalansom", kazao je Spajić.

Nije želio da govori o konkretnim slučajevima bahatog trošenja novca dok se ne uradi forenzička analiza.

Abazović je kazao da nismo do sada imali praksu privremenog finansiranja, ali nijesmo imali ni praksu demokratije.

"Komisije već rade, moramo da istražimo brojne probleme", kazao je Abazović.

"Nije samo stvar u potrošnji mi nemamo ni jasne ekonomske politike za mnoge stvari. O desetinama ili stotinama miliona eura mora da se odlučuje kako treba. Pred nama je određivanje sudbine Montenegro Airlinesa, ugovora za male hidroelektrane"..., kazao je ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić.

Bonus video: