Milatović: Crna Gora po nejednakosti dohotka u društvu druga u Evropi

On je kazao da želi da se odluke koje su vezane za privrednu aktivnost rješavaju u dijalogu sa privredom

13983 pregleda 14 komentar(a)
Milatović, Foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja
Milatović, Foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja

Ekonomski model koji je u prethodnom periodu postojao nije imao dovoljnu refleksiju na najveći dio stanovnika u Crnoj Gori i te nejednakosti će biti ispravljene u narednom periodu kroz budžet koji će Vlada predložiti Parlamentu, saopštio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

On je kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomskog razvoja inicirao sastanak sa privrednim udruženjima na temu analize i dalje razrade paketa pomoći privredi sa fokusom na mjere koje bi mogle biti implementirane u kratkom roku.

U saopštenju se navodi da je sastanak organizovao Sekretarijat Savjeta za konkurentnost, koji je ujedno i platforma saradnje Vlade i poslovnih udruženja, koji će biće zadužen za kontinuiranu komunikaciju i praćenje realizacije zaključaka ovog i narednih sastanaka.

Sa sastanka
Sa sastankafoto: Ministarstvo ekonomskog razvoja

"Crna Gora se nalazi na drugom mjestu u Evropi, odmah nakon Bugarske, po nejednakosti dohotka u društvu", rekao je Milatović.

On je kazao da želi da se odluke koje su vezane za privrednu aktivnost rješavaju u dijalogu sa privredom.

"Smatram da taj dijalog u prethodnom periodu nije bio na adekvatnom nivou. Mislim da je Privredna komora Crne Gore jednim dijelom monopolizovala taj dijalog i vjerujem da sva poslovna udruženja treba da budu podjednako prisutna u razgovoru sa Vladom Crne Gore što će voditi da stvarima pristupamo na jedan profesionalniji i bolji način" rekao je Milatović.

On se zahvalio prisutnima na odzivu i poručio da želi otvoren i iskren dijalog sa privredom i da sebe vidi kao predstavnika interesa privrede u Vladi Crne Gore.

U saopštenju se dodaje da je Marija Šuković, šefica Sekretarijata Savjeta za konkurentnost dala jkratak rezime kratkoročnih mjera koje su predložene od strane privrednih udruženja u vidu subvencija, smanjenja nameta, reprograma obaveza prema javnom sektoru, izvorima finansiranja, unapređenju tržišta rada i dr.

"Na kraju uvodnog izlaganja, ministar Milatović je prisutne upoznao sa razvojnim politikama koje će vrlo brzo biti aktivirane kroz odluke Vlade a to su: reforma Investiciono-razvojnog fonda, stavaljanje rada i tržista rada u funkciju ekonomskog razvoja izemđu ostalog i kroz reformu Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, čvrsta borba protiv sive ekonomije u zemlji, promocija inovacione djelatnosti i snažna reforma svih državnih preduzeća", piše u saopštenju Ministarstva ekonomskog razvoja.

Iz tog Vladinog resora je poručeno da su sastanku prisustvovali predstavnici svih poslovnih udruženja koja su članovi Savjeta za konkuretnost, članovi Sekretarijata Savjeta za konkurentnost, predstavnici ugostiteljskih udruženja kao i predstavnice dva udruženja poslovnih žena Crne Gore, čime je, kako navode iz Ministarstva ekonomskog razvoja, Milatović poslao snažnu poruku podrške i sektoru turizma i sektoru ženskog preduzetništva u zemlji.

Bonus video: