PKCG: Suzbiti sivo tržište, smanjiti dažbine i pomoći oporavak privrede

Komora vjeruje da će narednu godinu obilježiti oporavak crnogorske ekonomije

6685 pregleda 8 komentar(a)
PKCG
PKCG

Skupština Privredne komore Crne Gore juče je usvojila analizu “Crnogorska privreda u 2020. godini” u kojoj se navodi da su ove godine zbog uticaja pandemije prihodi od turizma smanjeni za 88 odsto, da je promet u saobraćaju smanjen za 30,5 odsto, u trgovinama za 18,3 odsto, u građevinskom sektoru devet odsto,...

"Među preporukama koje se navode u Analizi su potreba dalje reforme privrednog zakonodavstva u cilju stvaranja atraktivnog investicionog ambijenta, nastavak uključivanja svih oblika neformalnih ekonomskih aktivnosti u legalne tokove, dalje smanjenje doprinosa na zarade, utvrđivanje manjeg raspona poreske stope do 0,5% tržišne vrijednosti nepokretnosti, oslobađanje privrednih subjekata od plaćanja poreza na nepokretnosti za period u kojem im je bilo zabranjeno ili ograničeno obavljanje djelatnosti, kao i poreza na dobit u slučaju reinvestiranja u proširenje proizvodnih kapaciteta i unapređenje tehnološkog procesa. Privrednici traže skraćenje roka povraćaja PDV-a na 30 dana, razmatranje mogućnosti uvođenja novih kreditnih instrumenta podrške, donošenje sveobuhvatnog seta mjera za podsticanje digitalnog poslovanja, nastavak aktivnosti reforme obrazovanja, sa akcentom na dualno obrazovanje", navedeno je u saopštenju PKCG.

Privrednici traže i da se nastaviti sa implementacijom Trećeg paketa mjera podrške privredi i subvencionisanje zarada u ugroženim sektorima, da se usmjere kapitalni projekti na način da podstiču ravnomjeran regionalni razvoj, kao i da se dodatno unaprijede programi podrške u cilju valorizacije preduzetničkog potencijala žena i mladih.

Komora će, kako je navedeno, nastaviti da analizira aktuelno poslovanje i daje preporuke za unapređenje poslovnog ambijenta i kreiranje novih mjera pomoći i podrške privredi, "vjerujući da će narednu godinu obilježiti oporavak crnogorske ekonomije, što su i prognoze relevantnih međunarodnih institucija".

"Skupština je usvojila Program rada i Finansijski plan Komore za 2021, kao i Odluku o visini, načinu i rokovima plaćanja članskog doprinosa. Aktivnosti Komore biće i u 2021. godini usmjerene na snažniji ekonomski razvoj i unapređenje ambijenta za poslovanje. Komora će i naredne godine biti promoter privrede, apostrofirati potrebu njene internacionalizacije, raditi analize i istraživanja, pomagati sertifikaciju opština sa povoljnim biznis ambijentom, biti veza između NATO i preduzeća, te partner u reformi sistema obrazovanja. Realizovaće brojne projekte, razvijati međunarodnu saradnju, promovisati rješavanje privrednih sporova u Arbitražnom sudu pri Komori. Informisanje će biti upotpunjeno većom aktivnošću na društvenim mrežama, što će biti definisano strategijom komunikacije sa javnošću", naveli su iz PKCG.

Bonus video: