Nema kriterijuma ko radi za praznike

“Drastično kršenje zakona, dešava se na očigled svih državnih institucija, Vlade i poslanika, i pored činjenice da je na inicijativu USSCG Zaštitnik ljudskih prava donio preporuku da Ministarstvo ekonomije u cilju zaštite prava zaposlenih, bez odlaganja izradi taj podzakonski akt”, istakli su u toj sindikalnoj organizaciji
4 komentar(a)
Srđa Keković, Foto: Boris Pejović
Srđa Keković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.12.2017. 08:10h

Unija slobodnih sindikata (USS) optužila je Ministarstvo ekonomije da više od četiri godine odbija da donese propis kojim se utvrđuju kriterijumi i pravila o izdavanju dozvole za rad firmama čija priroda djelatnosti ili tehnologija rada zahtijevaju neprikadan rad i koje iz tog razloga mogu da obavljaju rad u prazničnim danima.

Ta sindikalna organizacija, kojom rukovodi Srđa Keković, podsjeća da su prije četiri godine usvojene izmjene i dopune Zakona o državnim i drugim praznicima na osnovu kojeg treba da se donese podzakonski akt kojim bi se definisalo sporno pitanje.

“Ministarstvo ekonomije odbija da donese propis. Taj resor je zakonom obavezan da izdaje dozvolu za rad poslodavcima koji ispunjavaju propisane kriterijume za rad u dane praznika (a kako ne postoji propis kojim se utvrđuju kriterijumi) logično proizilazi da nijedan poslodavac u Crnoj Gori ne može pribaviti zakonitu dozvolu za rad u dane praznika”, kazali su iz sindikata.

Zato, umjesto da inspekcija rada sankcioniše poslodavce koji rade u dane praznika bez adekvatne dozvole za rad ona se, prema ocjeni USS, pravi nemušta, pa nepostojanje podzakonskog akta o kriterijumima tumači na štetu zaposlenih tako što poslodavcima omogućavaju da rade iako nemaju adekvatnu dozvolu.

“Drastično kršenje zakona, dešava se na očigled svih državnih institucija, Vlade i poslanika, i pored činjenice da je na inicijativu USSCG Zaštitnik ljudskih prava donio preporuku da Ministarstvo ekonomije u cilju zaštite prava zaposlenih, bez odlaganja izradi taj podzakonski akt”, istakli su u toj sindikalnoj organizaciji.

Kako su naveli, praznici su dani od posebnog značaja za državu, njene građane, zaposlene i njihove porodice. “Poštovanje praznika i odnos prema praznicima predstavlja svojevrsno patriotsko, kulturološko i duboko moralno pitanje. Odnosom prema tim pitanjima Vlada godinama neprihvatljivo posrće. Svaki zaposleni građanin ima pravo, ako to dozvoljava priroda posla koji obavlja, da praznike provede praznično sa svojom porodicom”, naglasili su u sindikatu.

Radnici da im jave ako su radili za praznik

U susret predstojećem prazniku, USS je pozvala sve društveno i moralno odgovorne poslodavce u Crnoj Gori da omoguće svojim zaposlenima da iskoriste zakonsko pravo na neradne dane u vrijeme praznika.

Pozvali su inspekcijske organe da sankcionišu svakog poslodavca koji angažuje svoje zaposlene da rade u dane praznika, a koji nema dozvolu koju je izdalo ministarstvo ekonomije, kao i zaposlene koji su radili u vrijeme praznika da taj svoj rad prijave USSCG.

Bonus video: