USSCG: Zaposleni da iskoriste zakonsko pravo na neradne dane

Iz USSCG su objasnili da svaki zaposleni građanin Crne Gore ima pravo, ako to dozvoljava priroda posla koji obavlja, da praznike provede praznično, sa svojom porodicom
51 pregleda 3 komentar(a)
konobarica, Foto: Shutterstock
konobarica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.12.2017. 13:49h

Unija slobodnih sindikata (USSCG) pozvala je sve društveno i moralno odgovorne poslodavce u Crnoj Gori da omoguće zaposlenima da iskoriste zakonsko pravo na neradne dane u vrijeme praznika.

USSCG je pozvala nadležne inspekcijske organe da sankcionišu sve poslodavce koji angažuju zaposlene da rade u dane praznika, a koji nemaju dozvolu nadležnog organa, odnosno Ministarstva ekonomije.

“Unija poziva zaposlene koji su radili u vrijeme praznika da joj svoj rad prijave, a ona će dalje preduzeti mjere na zaštiti njihovih prava po osnovu takvog rada", navodi se u saopštenju USSCG.

Iz USSCG su objasnili da svaki zaposleni građanin Crne Gore ima pravo, ako to dozvoljava priroda posla koji obavlja, da praznike provede praznično, sa svojom porodicom.

“Zadovoljstvo praznika nema niko pravo da oduzme zaposlenima i njihovim porodicama, a najmanje to smije da čini Vlada”, dodaje se u saopštenju.

Iz USSCG su objasnili da više od četiri godine, od kada su usvojene izmjene i dopune Zakona o državnim i drugim praznicima, Ministarstvo ekonomije odbija da donese podzakonski akt, odnosno propis kojim se utvrđuju kriterijumi i pravila o izdavanju dozvole za rad preduzećima čija priroda djelatnosti ili tehnologija rada zahtijevaju neprikladan rad i koja zbog toga mogu da rade prazničnim danima.

“S obzirom da je Zakonom izričito propisano da Ministarstvo izdaje dozvolu za rad poslodavcima koji ispunjavaju propisane kriterijume za rad u dane praznika, logično je da nijedan poslodavac u Crnoj Gori ne može pribaviti tu dozvolu, jer ne postoji propis kojim se utvrđuju kriterijumi”, kazali su iz USSCG.

Inspekcija rada bi, kako smatraju u USSCG, trebalo da sankcioniše poslodavce koji rade u dane praznika bez adekvatne dozvole za rad.

“Inspekcija rada se, umjesto toga, pravi nemušta, pa nepostojanje podzakonskog akta o kriterijumima tumači na štetu zaposlenih u Crnoj Gori tako što poslodavcima omogućavaju da rade i ako nemaju adekvatnu dozvolu”, objasnili su iz USSCG.

Poštovanje praznika i odnos prema praznicima, kako su saopštili, predstavlja svojevrsno patriotsko, kulturološko i duboko moralno pitanje.

“Odnosom prema tim pitanjima Vlada, godinama, neprihvatljivo posrće”, zaključili su iz USSCG.

Bonus video: